Logo referatele carteDe la celula vie la biodispozitiv

De la celula vie la biodispozitiv

De multe ori "tehnica' a imprumutat principii de functionare din principii similare biologice. Exista dispozitive electronice ce pot fi considerate dualele unor simturi: fot otranzistorul 'simte' semnalul luminos si-l transmite amplificat, iar dispozitivele acustice cu cristal piezoelectric echivaleaza cu celulele receptoare de sunet, etc.

Biosenzorii sunt biodispozitive sau parti ale acestora, care receptioneaza substante. Deci clasa biodispozitivelor este o clasa mai larga, care o include pe cea a biosenzorilor.


Definitie: Vom intelege prin biodispozitiv un ansamblu de parti electrice, biologice, mecanice, optice - ca elemente active - (traductoare, amplificatoare, de caracterizare, etc) si a unor elemente de interconectare, capsule, terminale, microcanale de alimentare cu biolichid - ca elemente de conectare cu mediul extern.Biodispozitivul poate avea functii complexe. Atunci cand el este construit doar pentru a detecta o anumita substanta, poarta numele de biosenzor. Dar exista biodispozitive create si in alte scopuri: caracterizarea unor materiale biologice, furnizarea unui medicament, sau detectarea multor substante (biodispozitiv de tip multisenzor) combinata cu furnizarea de substante, vehicularea si manipularea de substante, tesuturi, etc.

Un exemplu de biodispozitiv este cel utilizat pentru furnizarea insulinei la diabetici. Acest dispozitiv contine ca elemente active: structuri traductoare care detecteaza nivelul glicemiei si o micropompa pentru insulina, [68]. In continuare ne vom focaliza atentia mai mult asupra biodispozitivelor ce au ca unica functie receptionarea de substante - biosenzorii.

Copyright © Contact | Trimite referatUltimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu