Diabetul referat

Diabetul

Sunt diabetica. Cum imi va afecta acest lucru bebelusul meu?

Cu o generatie in urma era riscant pen­tru o femeie diabetica sa ramana in­sarcinata, si chiar mai riscant pentru bebe­lusul ei nenascut. Astazi, cu in grijire medi­cala experta si indrumare, si o autoingriji-re scrupuloasa, femeia diabetica are tot aceleasi sanse excelente de a avea o sarci­na de succes si un bebelus sanatos, ca si alte femei. De fapt, intr-un studiu, femeile diabetice au avut grija atat de bine de ele insele pe tot parcursul sarcinilor lor, incat ele si bebelusii lor au avut chiar mai puti­ne probleme decat femeile nondiabetice.

Cercetarile au aratat ca solutia evolu­tiei de succes a unei sarcini asociate cu diabetul - indiferent daca acesta este de tip 1 sau 2 - este obtinerea unor nivele normale de glucoza in sange inainte de conceptie si mentinerea lor pe tot par­cursul celor 9 luni care urmeaza. Dispo­nibilitatea, in ultimii cativa ani, a monito­rizarii la domiciliu, administrarea fractionala a insulinei si chiar pompele sub­cutanate de insulina, au facut acest lu­cru din ce in ce mai posibil.
Indiferent daca ati inceput sarcina ca diabetica sau ati dobandit diabet gestationar in timpul ei, toate consideratiile ur­matoare vor fi importante in obtinerea unei sarcini sanatoase si a unui bebelus sanatos.

Medicul potrivit Medicul care va supra­vegheaza sarcina ar trebui sa aiba multa experienta si succese anterioare in ingri­jirea viitoarelor mamici diabetice, si ar trebui sa lucreze in colaborare cu medi­cul care v-a ingrijit pana acum de diabet.

Sprijin suplimentar. Tratamentul are probabilitatea cea mai mare sa aiba suc­ces daca in echipa sarcinii dvs. intra si un nutritionist si un educator de alapta­re, atat pentru informatiile pe care le pot oferi, cat si pentru ajutorul pe care vi-l pot furniza. Ajutorul poate veni si de la sotul dvs., ceilalti copii (daca aveti), prie­teni si familia extinsa.

Sfatul medicului. Probabil veti merge la obstetrician (ca si la medicul dvs. inter­nist sau endocrinolog) mai des decat alte viitoare mamici. Veti avea si mai multe sfaturi medicale de urmat si va trebui sa fiti cu mult mai scrupuloasa in a le urma, decat pana acum.

0 dieta buna. O dieta croita dupa nece­sitatile personale ar trebui planificata cu grija impreuna cu medicul dvs., cu un nu­tritionist si/sau o asistenta cu experienta in diabet. Dieta va avea probabil continut ridicat de carbohidrati complecsi, in spe­cial fasole si alte boabe (cam jumatate din caloriile zilnice ar trebui sa provina din carbohidrati), moderat de proteine (20% din consumul caloric), scazut in colesterol si grasimi (30% din consumul caloric, din care nu mai mult de 10% grasimi satura­te) si sa contina putine sau deloc dulciuri zaharoase. Vor fi importante fibrele ali­mentare din abundenta (40-70 g zilnic), caci unele studii arata ca fibrele pot redu­ce necesarul de insulina in sarcinile diabe­tice. Necesarul dvs. caloric, ca si al altor femei gravide, va creste cu aproximativ 300 de calorii peste ceea ce consumati inainte de sarcina (daca nu sunteti supra­ponderala, caz in care medicul dvs. va poate recomanda o crestere mai redusa a consumului caloric zilnic).

Reglementarile consumului de carbo­hidrati nu mai sunt atat de rigide cum obisnuiau sa fie, caci insulina cu actiune rapida poate fi ajustata daca depasiti li­mitele la o anumita masa. Totusi, limitarea consumului de carbohidrati va depinde de modul cum organismul dvs. reactio­neaza la anumite alimente. Unele femei pot consuma fructele si sucurile de fructe, altele constata cresteri mari ale glicemiei dupa ce le consuma, caz in care ele trebuie sa obtina cea mai mare parte a carbohidratilor lor din legume, cereale si pastai, in lo­cul fructelor. Pentru a va mentine nivele­le adecvate de glucoza in sange, trebuie sa fiti atenta in mod special sa mancati sufi­cienti carbohidrati de dimineata. Si gusta­rile vor fi de asemenea importante, ideal ele trebuind sa contina atat un carbohidrat complex (precum painea de grau in­tegrala) cat si proteine (precum fasole, branza, carne). Poate fi periculos sa sariti peste mese sau gustari, putandu-va sca­dea periculos de mult glicemia, asa ca asigurati-va ca mancati dupa program, chiar daca greturile matinale sau alte neplaceri ale sarcinii va stopeaza apetitul. Mancand 6-8 mese mici pe zi, spatiate la intervale regulate, planificate atent, si suplimentate la nevoie de gustari sanatoase, este cea mai buna alegere pentru dvs.

Un control dietar perfect intr-o sarcina diabetica este atat de important incat multi specialisti recomanda antrenamen­tul in spital pentru femeile diabetice, ina­inte de conceptie sau devreme in cursul sarcinii. In unele cazuri, se recomanda an­trenament in spital si pentru femeile care dezvolta diabet in timpul evolutiei sarcinii.

Un castig ponderal rational. Este cel mai bine sa incercati sa va atingeti greutatea ideala a dvs. inainte de conceptie (ceva de retinut daca va mai planificati o alta sarcina). Dar daca incepeti sarcina fiind supraponderala, nu va planificati sa fo­lositi durata sarcinii pentru a slabi. Con­sumul de suficiente calorii este vital pen­tru bunastarea bebelusului dvs. Castigul ponderal ar trebui sa progreseze dupa in­dicatiile stabilite de medicul dvs. Uneori bebelusii mamelor diabetice cresc foarte mari, chiar daca mamele lor nu se ingra­sa excesiv. Greutatea bebelusului dvs. va fi monitorizata atent prin ecografic

Exercitiul fizic. Un program de exercitiu fizic moderat, in special pentru femeile cu diabet de tip II, va va oferi energie moderata, va va ajuta la reglarea nivelelor de zahar din sange si va va ajuta sa va in­trati in forma pentru nastere. Dar trebuie planificat in concordanta cu schema dvs. de medicatie si de alimentatie cu ajutorul echipei dvs. medicale. Daca nu aveti nici o alta complicatie a sarcinii si sunteti intr-o forma fizica buna, exercitiul fizic moderat, precum plimbarile rapide, inotul si mersul usor pe bicicleta statio­nara (dar nu joggingul), vi se vor sugera probabil. Probabil va va fi permis doar exercitiul fizic foarte usor (de exemplu plimbarea in ritm lent) daca nu erati in forma fizica buna inainte de sarcina sau daca sunt probleme cu diabetul, cu sar­cina sau cu cresterea copilului dvs.

Vi se va cere sa luati unele precautii atunci cand faceti exercitii fizice, precum luarea unei gustari (lapte de exemplu) inainte de antrenament, sa nu lasati rit­mul cardiac (pulsul) sa depaseasca 70% din maximul de rata cardiaca prudent pentru varsta dvs., in timpul exercitiului (vedeti textul incadrat de pe pagina ur­matoare), si niciodata sa nu exersati in­tr-un mediu calduros (peste 27°C). Daca sunteti pe insulina, probabil veti fi sfatui­ta sa evitati injectarea insulinei in partile corpului cu care exersati (picioarele, de exemplu, daca mergeti pe jos) si sa nu va reduceti doza de insulina inainte de exercitiul fizic.

Odihna. In special in trimestrul al treilea, este foarte importanta odihna adecvata. Evitati sa va folositi la maxim energia si incercati sa va faceti putin timp liber in mijlocul zilei, pentru un somn scurt sau odihna cu picioarele ridicate. Daca lu­crati, in special daca aveti o slujba solici­tanta, medicul va poate recomanda sa in­cepeti devreme concediul prenatal.

Control medicamentos al diabetului.

Daca dieta si exercitiul fizic, singure, nu pot controla zaharul dvs. din sange, pro­babil veti fi pusa pe insulina. Daca luati medicatie orala pentru diabet inainte de conceptie, veti fi probabil trecuta pe insu­lina injectabila sau pe o pompa subcuta­nata de insulina, pe durata sarcinii. Daca aveti nevoie de insulina pentru prima data, s-ar putea sa fiti spitalizata pentru o perioada scurta de timp, pentru ca glice­mia sa poata fi stabilizata sub suprave­ghere medicala stricta. Intrucat nivelele hormonilor care antagonizeaza insulina, cresc pe masura ce sarcina progreseaza, doza de insulina ar putea fi crescuta pe­riodic. Doza ar putea fi de asemenea re­calculata, pe masura ce dvs. si bebelusul luati in greutate, daca sunteti bolnava sau supusa la stres emotional, sau daca exage­rati cu consumul de carbohidrati. Noi studii arata ca medicamentul oral gliburida este o alternativa eficienta la tratamen­tul cu insulina, in timpul sarcinii.In afara de faptul ca va trebui sa fiti tot timpul sigura ca medicatia dvs. anti-diabetica este corect ajustata, va trebui sa fiti si foarte atenta la orice alte medica­mente pe care le luati. Multe dintre medi­camentele disponibile fara reteta, modifi­ca nivelele dvs. de insulina - si unele nu sunt sigure pentru administrare in tim­pul sarcinii - asa ca nu luati nici un medi­cament pana nu va intrebati atat medi­cul care va supravegheaza diabetul, cat si pe acela care va supravegheaza sarcina.

Reglarea glicemiei. Va trebui sa va testau' glicemia (cu o metoda simpla, care folo­seste inteparea degetului) de 4 pana la 10 ori pe zi (posibil inainte si dupa mese) pentru a va asigura ca ramane in limite si­gure. Va va fi testat sangele si pentru "he­moglobina glicozilata' (hemoglobina Alc), caci cercetarile au aratat ca nivele­le crescute ale acestei substante sunt sem­nul unui control prost al glicemiei. Pentru a va mentine nivele normale ale zaharului in sange, va trebui sa mancati regulat (din nou, nu sariti peste mese), sa va ajustati dieta si exercitiile fizice dupa necesitati si, daca este necesar, sa luati medicamen­te. Daca erati insulino-dependenta di­nainte de sarcina, puteti fi mai susceptibi­la la episoade hipoglicemice (episoade de scadere a zaharului din sange) decat erati inainte de sarcina, in special in primul tri­mestru - asa ca aveti neaparata nevoie de o monitorizare atenta.

In viitor, o alta metoda de abordare a controlului glicemiei, ar putea sa devina terapia standard in sarcina: transplantul de celule insulare pancreatice.

Monitorizarea urinei. Intrucat organis­mul ar putea produce corpi cetonici - substante acide care rezulta prin arderea grasimilor in organism - in cadrul moni­torizarii stricte a diabetului dvs., urina ar putea sa va fie verificata periodic, pentru a cauta acesti corpi cetonici.

Monitorizare atenta. Nu va ingrijorati daca medicul va recomanda o gramada de teste (in spital si in ambulator), in spe­cial in trimestrul al treilea, sau chiar suge­reaza spitalizarea in ultimele cateva sapta­mani de sarcina. Asta nu inseamna ca s-a intamplat ceva rau, ci doar ca el doreste sa fie sigur ca totul merge bine. Testele va vor evalua starea in mod regulat, precum si aceea a bebelusului, pentru a determi­na momentul optim pentru nastere si daca sunt necesare si alte interventii.

Probabil veti avea controale oftalmologice repetate, pentru a verifica starea retinei si teste de sange pentru evaluarea rinichilor (problemele oculare si renale tind sa se agraveze in sarcina, dar de obi­cei revin la starea lor dinainte de sarcina, dupa nastere). Starea bebelusului dvs. si a placentei va fi probabil evaluata prin teste de stres si/sau nonstres testul, profil biofizic, amniocenteza (pentru determinarea maturitatii pulmonare si daca fatul este gata de nas­tere) si ecografii (pentru a afla dimensiu­nile bebelusului, si a se asigura ca creste cum trebuie si ca astfel el poate fi nascut inainte de a deveni prea mare pentru nas­terea pe cale vaginala).

Dupa saptamana 28, veti fi rugata sa va monitorizati singura miscarile fetale, de 3 ori pe zi. Daca nu simtiti miscare intr-o perioada de testare, sunati-va imediat medicul.

Intrucat riscul de preeclampsie este mai crescut pentru diabetice, este de ase­menea important sa cunoasteti simptomele acestei boli si sa le raportati imediat medicului, daca resim­titi vreunul dintre ele.

Nastere electiva inainte de termen. In­trucat bebelusii multor diabetice au ten­dinta de a creste prea mari pentru o nas­tere vaginala la termen (in special atunci cand nu s-au mentinut nivele normale ale glicemiei pe tot parcursul sarcinii); intrucat placenta lor incepe adesea sa se deterioreze devreme (lipsind fatul de nutrienti vitali si oxigen in ultimele sapta­mani de sarcina); si intrucat ele sunt sus­ceptibile la acidoza (dezechilibrul acidobazic al sangelui) si la alte probleme, la mamele diabetice se practica adesea nasterea inainte de termen, in general la 38-39 de saptamani. Testele variate men­tionate mai sus ajuta medicul sa hotaras­ca cand anume sa induca travaliul sau sa practice o cezariana - suficient de tarziu incat plamanii fetali sa fie suficient de maturi pentru a functiona in afara pante­cului, si nu atat de tarziu incat siguranta fetala sa fi fost pusa in pericol. Femeile care au dezvoltat diabet gestational, pre­cum si cele cu diabet usor preexistent sarcinii si uneori cele cu diabet moderat, controlat foarte bine, pot adesea sa duca sarcina la termen in siguranta.

Nu va faceti griji daca bebelusul dvs. este dus in sectia de terapie intensiva neonatala imediat dupa nastere. Aceasta este procedura de rutina in cele mai multe spitale, pentru sugarii nascuti din mame diabetice. Bebelusului i se vor cau­ta posibilele probleme respiratorii (care sunt improbabile, daca plamanii lui au fost testati si s-au dovedit suficient de maturi pentru nastere) si posibil hipoglicemia (care, desi mai frecventa la bebelu­sii diabeticelor, raspunde rapid si com­plet la tratament).


RATA CARDIACA SIGURA PENTRU GRAVIDELE DIABETICE

Exercitiul fizic este in general ad­mis si chiar sanatos, daca sunteti o gravida diabetica, atata timp cat aveti grija sa nu exagerati. Se recomanda in general ca gravidele cu diabet sa faca exercitii pana ajung la maxim 70% din rata cardiaca maxima sigura pentru grupul lor de varsta Puteti calcula care este aceasta rara sigura, scazand varsta dvs. din 220, apoi inmultind rezultatul cu 0,70. Daca aveti 30 de ani, de exem­plu, calculati astfel: 220-30=190; apoi 190x0,70=133. Asta inseamna ca 133 batai pe minut este limita supe­rioara (maxim) admisa pentru inten­sitatea dvs. de exercitii fizice, limita dincolo de care nu a- trebui sa treceri.
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani