Folosirea metalelor in scopuri terapeutice

Folosirea metalelor in scopuri terapeutice

Metaloterapia impotriva bolilor de natura medicamentoasa

Ultimii ani ai secolului al XX-lea se caracterizeaza prin cautarile unor metode de tratament nespecifice, pentru ca terapia contemporana pe baza de medicamente, in special sedative, hormoni, antibiotice, a dus la aparitia bolilor de natura medicamentoasa. Aparitia unor efecte secundare grave ale mijloacelor de tratament sintetice i-a determinat pe medici sa apeleze la tratamentele cu plante, la acupunctura, la masaj si la alte mijloace nespecifice de crestere a rezistentei organismului. Una dintre aceste metode complexe este metaloterapia. Practica folosirii metalelor cu scop terapeutic isi are radacinile in antichitate. Anticii foloseau mai inainte de toate metalele pretioase: aurul si argintul.Arheologii considera ca podoabele din aur, argint, bronz erau purtate de oameni in primul rind pentru a-i proteja de boli si de spirite rele.

Doua moduri diferite de a folosi metalele

Manuscrisele ajunse pina la noi din cele mai vechi timpuri vor besc despre doua moduri diferite de a folosi metalele: acestea erau folosite intern, in stare pura, sub forma unui praf sau a unei folii subtiri, in compozitia unor preparate complexe din plante si grasime animala. In alte cazuri, bucatile de metal se aplicau pe corpul bolnavului si pe locurile afectate de boala.

Vracii foloseau aurul dorind sa-i induca omului proprietatile lui - noblete, stralucire, frumusete, statornicie, fermitate in fata influentelor exterioare. Alchimistii socoteau aurul perfectiunea.

Proprietatea argintului de a dezinfecta a fost remarcata de foarte mult timp. Fara sa stie nimic despre microbi, cei care provocau infectiile, oamenii au observat ca vesela din argint ii apara de multe boli.

In afara de fenomenul foarte raspindit al purtarii metalelor in scopuri profilactice, in lucrarile medicilor antici (Aristotel, Hipocrate) se vorbeste despre tratarea cu bucatele de cupru a contuziilor, ranilor, bolilor de piele, holerei; cu ajutorul unui briu din plumb erau calmate durerile in cazul unei nasteri grele; bucatele de plumb se puneau pe tumori si umflaturi.

Medicul si filozoful grec Empedocle (secolul V d.Hr.) purta incaltaminte din bronz. Hipocrate folosea cuprul pentru tratarea surzeniei si impotriva inflamarii amigdalelor, iar Aristotel a scris ca aplicarea unei bucati de cupru pe o contuzie previne umflatura.

Cu aur si sarurile sale se vindeca lepra

Tratatul de medicina bizantin, din secolul al XI-lea, recomanda ca in cazul problemelor cu splina sa se bea piatra acra cu apa de cupru in care se pune o bucata de fier. Cu preparatele din aur si sarurile sale se incerca vindecarea leprei, a tuberculozei, a bolilor venerice.

In medicina veche orientala se gasesc mijloace asemanatoare de tratare cu ajutorul metalelor. Intr-un tratat de medicina tibetana sint descrise 25 de preparate din pietre pretioase si metale. Ele se impart in cele care pot fi topite si in cele care nu se topesc.

In Siria si Egipt, nou-nascutilor li se pun niste bratari din arama pentru a-i proteja de rahitism si convulsii. Pina in zilele noastre, in orasele din India si Nepal se pregateste o foita foarte subtire din argint, din care mai apoi se fac niste pilule impotriva artritei. In China se pregatesc niste globuri din argint, care sint de foarte mare ajutor impotriva durerilor de cap, tusei, guturaiului, indeparteaza foarte repede mirosul de alcool.

Metaloterapia este una dintre metodele acupuncturii

In Europa, in timpul epidemiilor se obisnuia sa se foloseasca vesela din argint. In Paris, doctorul Burg, in timpul holerei din 1853-1854 si 1865-1866, trata bolnavii folosind cuprul. In arsenalul homeopatiei exista de asemenea foarte multe mijloace de tratament care contin metale si saruri. Dozele mici din aceste substante influenteaza in mod hotaritor metabolismul.

Spre deosebire de alte sisteme de tratament, metaloterapia in medicina chinezeasca este una dintre metodele acupuncturii. Cu ajutorul metalelor se poate nu numai suplini insuficienta lor sau se poate scadea nivelul lor in organism, ci se poate si regla si echilibra circulatia energiei prin canale printr-o metoda simpla si mai putin impovaratoare decit altele.

Are loc o schimbare a potentialului electric

In ultimii ani s-a demonstrat ca prin punerea unei bucati de cupru, aur, zinc, plumb pe pielea omului are loc o schimbare a potentialului electric al pielii in acel loc, iar curentul circula din metal catre piele. Prin folosirea argintului si a staniului potentialele devin inverse: curentul circula din piele catre metal. Prin aplicarea unei bucati de metal pe punctele active ale canalelor, pe proiectiile lor si ale organelor in talpi sau in palme se poate suplini insuficienta sau elimina excesul de energie din organe.Potrivit reprezentarilor contemporane, efectul terapiei se explica in parte prin aceea ca prin contactul metalului cu pielea se formeaza un curent electric. In timpul contactului pielii cu o bucata de cupru, aur, zinc, plumb, curentul merge de la metal catre piele. In cazul contactului argintului si staniului, dimpotriva, de la piele catre metal. Iata de ce nu este recomandat sa purtati in acelasi timp bijuterii din aur si din argint. Solutiile din saruri ale aurului actioneaza distructiv asupra microorganismelor cauzatoare de boli, dar ele sint foarte toxice. Chiar daca medicina contemporana foloseste la scara larga preparate in compozitia carora intra aurul, acestea nu sint indicate tuturor: la aproximativ 30 de procente dintre bolnavi, acestea pot provoca unele complicatii.

Depunerile de aur in tesuturi incetinesc cresterea parului

La unele persoane, particularitatile lor metabolice fac ca aurul sa se depuna in tesuturile organismului, colorindu-le in culoarea albastru cenusiu. Semnele unei sensibilitati ridicate fata de aur sint dispozitia proasta, incetinirea cresterii parului, inrautatirea starii dintilor, complicatii la rinichi si ficat.

In zilele noastre, interesul pentru metaloterapie a crescut foarte mult. Printre recomandari se numara si aceea a purtarii unor bijuterii din argint impotriva hipertensiunii arteriale. Inainte de a recurge insa la aceste recomandari, trebuie sa va verificati sensibilitatea fata de argint. Acest lucru se face destul de simplu: daca in timpul purtarii bijuteriilor din argint in jurul gaurilor pentru cercei sau pe deget va apare o usoara inflamatie, va nelinisteste o agitatie fara cauza, aveti ameteli, asta inseamna ca acest metal nu va prieste si trebuie sa il evitati, mai ales dupa o boala grava, in cazul unui stres prelungit, al oboselii.

Daca argintul vi se potriveste, atunci o salba din monede de argint poate deveni pentru dumneavoastra un medicament impotriva hipertensiunii, cu o singura conditie: salba nu trebuie purtata deasupra hainelor, ci direct pe piele, citeva ore pe zi. Daca se incinge bine o bucata de fier la foc, dupa care este aruncata in apa, lichidul obtinut prin aceasta procedura poate fi folosit pentru cresterea potentei barbatilor, iar la femei aceasta apa este recomandata pentru reglarea ciclului menstrual. Aurul pe mijlocul pieptului vindeca foarte bine aritmia, face ca pulsul sa devina mai clar.

Pina de curind, folosirea metalelor in scopuri terapeutice s-a bazat pe experienta intuitiva dobindita de-a lungul timpului. Locul in care se aplica bucata de metal era determinat dupa actiunea daunatoare (contuzie, rana), dupa sensibilitatea mai pronuntata, dupa atractia sau respingerea metalului de catre piele. Aplicarea bucatelelor de metal cu ajutorul leucoplastului sau al unui pansament provoaca de multe ori iritatii: sub plasture apare o roseata, umflatura, un gust de metal in gura, slabiciune, dispozitia se inrautateste. In alte cazuri insa, fixarea metalului influenteaza in mod pozitiv cursul bolii, plasturele este aplicat pe piele si indepartat atunci cind efectul terapeutic este obtinut.

Aurul - indicat in afectiunile gitului

Natura aurului este echilibrata. El prelungeste viata, trateaza intoxicatiile. Avind la dumneavoastra o bijuterie din aur, nu veti cunoaste niciodata tristetea, si cu cit bijuteriile sint mai multe, cu atit va veti simti mai veseli. Aurul creste intensitatea energiei. Daca il tineti in gura, va este de mare ajutor in afectiunile gitului.

Femeilor li se recomanda sa poarte un inel din aur pe degetul mijlociu de la mina dreapta. In urechi este indicat a se purta numai cercei din aur. Cei care sufera de hipertensiune arteriala nu trebuie insa sa poarte bijuterii din aur.Un inel din argint pe degetul mic trateaza bolile inimii

Proprietatile de dezinfectant ale argintului sint cunoscute de toata lumea. Daca inainte in apa se aruncau monede din argint sau se tinea apa in vase din argint, in zilele noastre apa este dezinfectata printr-un proces electrolitic folosind electrozii din argint. Cu toate acestea, excesul de argint in apa conduce la depunerea metalului in piele si in mucoase, care capata o culoare verde cenusiu sau albastra. Argintul se depune si in organele interne. Semnalul de teama in acest caz il dau durerile de cap, durerile subcostale in partea dreapta, ticurile nervoase, moleseala.

Persoanele care au depuneri de argint in piele sufera foarte rar de boli infectioase. Argintul are proprietati fortifiante, in mod special intarind inima. Daca aurul inseamna psihic, atunci argintul este sistemul nervos al omului. Argintul se intuneca in cazul unei stari proaste a organismului si echilibreaza procesele din organism. Daca va puneti un inel din argint pe degetul inelar, excesul de tensiune din sistemul circulator este inlaturat, iar tensiunea scade. Purtat pe degetul aratator, argintul normalizeaza activitatea intestinului, inlatura ridurile.

Pentru ca argintul inseamna energie nervoasa, este foarte recomandat sa purtati argint la git. Pentru insanatosirea inimii se recomanda sa purtati permanent un inel pe degetul mic de la mina stinga.

Cuprul previne bolile infectioase

Cuprul inlatura procesele inflamatorii, calmeaza durerile, grabeste maturizarea abceselor, va ajuta sa evitati bolile infectioase, stimuleaza capacitatile de aparare ale organismului. Prin aplicarea pe piele, acest metal are o actiune bactericida locala. Prin actiunea discurilor din cupru este crescuta activitatea leucocitelor. Cuprul vindeca foarte repede.

Daca seara, in inflamarile plaminilor, aveti temperatura foarte ridicata, dupa aplicarea unor bucatele de cupru temperatura se normalizeaza pina dimineata. Cuprul face, de asemenea, sa scada tumorile benigne. Cuprul actioneaza foarte bine asupra sistemului cardiovascular. Bucatile de cupru se prind cu un plasture si se tin 24 de ore. Dupa zece zile durerile vor scadea in intensitate.

Ca rezultat al unor contuzii la picioare se formeaza adesea o tromboflebita. Pentru a preveni acest lucru, bucatile de cupru se pun in ghete sau sub ciorapi. Cuprul trateaza foarte bine si bolile cronice: otita, traheobronsita. In cazurile de traheobronsita, bucatile de cupru se pun pe git (acestea nu trebuie aplicate inainte de diagnosticul medicului, pentru ca tabloul afectiunii se schimba foarte repede, iar medicul nu mai poate stabili diagnosticul exact).

Pentru tratarea surzeniei, se pune cite o bucata de cupru in fata si in spatele urechii. Cuprul actioneaza asupra insulinei din singe.

Prin aplicarea bucatilor de cupru se linisteste sistemul nervos, insomnia dispare. Cuprul va da curaj, scade durerile de cap daca este aplicat pe locurile dureroase (frunte, timple, crestetul capului) timp de 15-20 de minute.

Sarurile de cupru din organism ucid bacteriile

Tratamentul cu ajutorul cuprului usureaza starile postinfarct. In tratament se foloseste aplicarea unor foite din cupru. Acestea se pregatesc din cupru rosu. Pentru obtinerea unui efect cit mai mare, inainte de folosire acestea trebuie calite la foc, lasate sa se raceasca si curatate cu o hirtie de smirghel. Discurile pregatite in acest fel se pun pe locurile dureroase (intre sase ore si trei zile). Discurile se fixeaza pe piele cu un leucoplast. Dupa indepartarea foitelor, pielea de sub ele se spala cu apa calda si sapun. De obicei, durata acestui tratament este intre trei si 20 de zile. S-a demonstrat ca efectul este maxim atunci cind sub foita pielea devine verzuie. Vracii populari considera ca daca exista o conexiune intre piele si cupru, atunci acesta poate fi folosit pentru tratament, daca nu cuprul este nefolositor.In mod curent, cuprul se aplica pe locul bolnav si se bandajeaza simplu. Daca locul de aplicare a fost ales inexact, sub bandaj cuprul se muta singur pe locul dureros. Foitele din cupru au o actiune antiinflamatoare si calmeaza durerile.

Sarurile cuprului, care se formeaza in organism, sint foarte toxice pentru bacterii, pentru holera, pentru unii virusi. Efectul bacteriologic al cuprului este foarte folosit pentru sterilizarea apei, pentru tratarea proceselor inflamatorii ale mucoasei bucale si oculare. Nu trebuie sa puneti foarte multe foite de cupru si foarte groase, pentru ca va puteti intoxica. In asemenea cazuri apar varsaturile, crampele si o slabiciune generala. Cu ajutorul cuprului se trateaza fracturile oaselor, contuziile, abcesele.

Ca baza teoretica slujesc acele functii importante pe care le indeplineste cuprul in organism. Cuprul participa la diferite procese metabolice, ia parte activ la formarea singelui si la asimilarea unor vitamine, cum ar fi P6 si C. Chiar daca in organismul uman se gaseste o cantitate mica de cupru, distrugerea ei poate duce la aparitia unor boli foarte grave (boala Wilson si tuberculoza pielii). Folosirea externa a cuprului stimuleaza fortele de aparare, activizeaza schimbul de substante si de minerale, imbunatateste somnul, are o actiune bactericida locala.

Recomandarile pentru folosirea metaloterapiei, in special cea bazata pe cupru, vizeaza in primul rind durerile cauzate de diferite afectiuni, tumorile benigne, cum ar fi mastopatia sau fibromul.

Inainte de a fi folosite, foitele de cupru trebuie pregatite: in prima varianta a acestui proces, foitele se pun la foc 10-20 de minute, se lasa sa se raceasca, apoi se curata cu o hirtie de smirghel; in cea de-a doua varianta - discurile din cupru se pun intr-un pahar cu o solutie de apa si sare de bucatarie (o lingura de sare la un pahar de apa), pentru o ora, dupa care se usuca si se pun pe locul dureros.

Osteoporoza se trateaza cu ajutorul cuprului

In cazurile de osteoporoza, sint posibile doua moduri de aplicarea a cuprului: pe un cearsaf se asaza monede sau discuri din cupru, citeva rinduri in latime si mai multe in lungime. Discurile trebuie sa fie alaturi unul de altul. In latime aceasta aplicatie din cupru trebuie sa corespunda distantei dintre omoplati in pozitia stind in picioare; in lungime - distantei dintre a saptea vertebra si zona sezutului. Dupa aceasta operatiune, intindeti-va cu atentie pentru 25-40 de minute pe patul din cupru. Atunci cind va veti ridica, un numar foarte mare dintre discuri vor cadea, cele care vor ramine trebuie lipite cu o bucata de leucoplast si tinute intre trei si sapte zile in acel loc. Dupa aceea sint indepartate, pielea este spalata cu apa calda si sapun si unsa cu o crema hidratanta. Un semn bun este prezenta unor pete verzui pe locul unde au fost aplicate discurile. Dupa doua-trei zile procedura se repeta. Trebuie facute 10-15 asemenea sedinte pentru obtinerea unui rezultat mutumitor.

O alta varianta se tratament mult mai simpla este urmatoarea: puneti citeva discuri din cupru numai pe locurile dureroase, apoi fixati-le cu putin leucoplast. La fiecare noua aplicatie, schimbati locul discului pe piele pentru a nu provoca iritatii.

Rezultate foarte bune da nu numai cuprul, ci si alte metale. In functie de caracterul afectiunii este posibila o alternare a metalelor: in cazurile de radiculita sint indicate otelul si cuprul; in cazul unor dureri puternice, cuprul este inlocuit cu argintul; in cazurile de miozita - otelul si cuprul; in cazul unor sindromuri de origine neurologica neclara - argintul si otelul; in cazurile de artrita - argintul si otelul.Copyright © Contact | Trimite referat