Logo referatele carte

Hipertensiunea cronicaHipertensiunea cronica

Am de ani de zile hipertensiune arteriala. Cum xa afecta acest lucru sarcina mea?

Intrucat din ce in ce mai multe femei aleg sa ramana gravide la peste 30 sau 40 de ani, iar hipertensiunea (tensiunea ri­dicata a sangelui) este mai frecventa pe masura ce individul imbatraneste, aceasta boala apare din ce in ce mai mult in randul femeilor gravide. (Si, din motive insufi­cient intelese, este si mai frecventa la ameri­cancele apartinand rasei negre.) Asa ca nu sunteti singura. Totu si, sarcina dvs. este considerata una cu risc cresc ut, ceea ce in­seamna ca veti merge la medic mai des (preferabil incepand cu counseling inainte de sarcina) si va trebui sa le urmati mai constiincios sfaturile. Dar, presupunand ca tensiunea dvs. ramane sub control, cu o buna ingrijire medicala si autoingrijire, este foarte probabil ca atat dvs. cat si bebelusul sa iesiti cu bine din aceasta sarcina.

Toate aspectele urmatoare va pot ajuta sa va cresteti sansele de succes ale sarcinii.

Medicii potriviti. Medicul care va supra­vegheaza sarcina ar trebui sa aiba multa experienta in urmarirea sarcinilor la mame cu hipertensiune cronica si ar trebui sa lu­creze in echipa cu medicul care v-a supra­vegheat pana acum hipertensiunea.

Relaxarea. Fiti foarte atenta la exercitiile de relaxare mentionate. Studi­ile au aratat ca relaxarea poate sa va ajute la scaderea tensiunii arteriale crescute.

Alte tratamente alternative. Incercati orice va recomanda medicul dvs., pre­cum biofeedback.

Monitorizarea tensiunii arteriale. Veti fi probabil sfatuita sa va luati singura tensiu­nea zilnic, folosind un aparat pentru uz la domiciliu. Luati-va tensiunea atunci cand sunteti cel mai bine odihnita si relaxata.

O dieta buna. Dieta sarcinii ar trebui modificata cu ajutorul medicului pentru a se potrivi cu nevoile dvs. Ar trebui sa fie deosebit de util in mentinerea unei tensiuni scazute, o dieta cu consum mo­derat de sodiu, consumul de fructe si le­gume din plin, de produse lactate cu 0% grasimi sau cu continut scazut de grasimi si de cereale.

Consumul adecvat de lichide. Desi pri­mul dvs. impuls, atunci cand resimtiti usoara umflare a picioarelor si gleznelor, ar fi sa reduceti consumul de lichide, este inteligent sa faceti contrariul. Consumand mai multa apa (pana la 2,5 litri pe zi) in loc de mai putina, va va ajuta sa eliminati ex­cesul de lichide din organism. (Dar nu beti mai mult de 2 cesti - 400 g odata.) In majoritatea cazurilor nu se recomanda un diuretic (un medicament care extrage li­chidele din organism) in timpul sarcinii.

Multa odihna. Faceti pauze de odihna, de preferat cu picioarele ridicate, atat dimi­neata cat si dupa-amiaza. Daca aveti o sluj­ba foarte stresanta, luati in considerare re­nuntarea la ea sau reducerea programului de lucru si a responsabilitatilor, pana cand nasteti. Daca va ocupati acasa de alti copii, obtineti ajutor, platit sau voluntar.

Medicatia prescrisa. Daca ati luat medica­mente pentru controlul tensiunii arteriale, medicul dvs. va poate aproba continuarea lor, sau va poate prescrie altele, considera­te sigure in sarcina. Exista mai multe me­dicamente ce controleaza tensiunea arte­riala, care par sa fie sigure atunci cand sunt luate conform instructiunilor, iar altele nu sunt recomandate in sarcina.

Atentie la organismul dvs. Fiti atenta la aparitia vreunui semn de problema cu sarcina si contactati-va imediat medicul daca resimtiti vreun ast­fel de semn.

Monitorizare medicala stricta. Medicul va va chema probabil mai des la con­troale si va va supune la mai multe teste, decat alte gravide. Studiile recente arata ca chiar si acele femei hipertensive care au un grad de insuficienta renala, pot avea de obicei sarcini incununate de suc­ces, daca sunt bine ingrijite din punct de vedere medical. Dar prezenta protei­nelor in urina si aparitia preeclampsiei sunt semne ce prezic complicatii posibile atat pentru mama cat si pentru bebelus.

Daca tensiunea este foarte ridicata si ramane crescuta in ciuda medicatiei, si/sau aveti efecte adverse severe, precum hemoragii retiniene, disfunctie renala se­vera, sau marirea de volum a inimii, cresc riscurile unui rezultat nefavorabil al sarci­nii, in astfel de cazuri, ar trebui sa canta­riti, impreuna cu medicul dvs., riscurile in raport cu beneficiile. inainte de a decide sa incercati sa continuati sarcina sau sa ramaneti gravida.Copyright © Contact | Trimite documentUltimele documente adaugate
Mihai EminescuMihai Eminescu
   - Opere romantice - autori si opere reprezentative Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi, Richard Wagner
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai EminescuMihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea EliadeMircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile AlecsandriVasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil GirlenuEmil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca CaragialeIon Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea EliadeMircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai EminescuMihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George CalinescuGeorge Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului