Logo referatele carteIncapacitatea motorie

Incapacitatea motorie

Sunt paraplegica datorita unei leziuni la coloana vertebrala si sunt imobilizata intr-un scaun cu rotile. Sotul meu si cu mine ne-am dorit de mult un copil si in sfarsit am ramas gravida. Ce se va intampla acum?

Ca orice femeie insarcinata, va trebui sa luati lucrurile pe rand: sa gasiti mai intai un medic. Cat despre femeile care se incadreaza intr-o categorie cu risc cres­cut, medicul dvs. ar trebui sa fie, ideal, un obstetrician sau specialist de medicina maternofetala, experimentat in urmarirea sarcinilor la femeile care se confrunta cu aceleasi probleme ca si dvs. Acest lucru este probabil mai usor de facut, decat ati crede, caci un numar tot mai mare de spi­tale dezvolta in prezent programe specia­le pentru o mai buna ingrijire prenatala si obstetricala a femeilor cu probleme moto­rii. Daca in zona dvs. nu sunt disponibile astfel de programe sau medici, aveti nevo­ie de un medic dispus "sa invete din mers' si care va poate oferi din toata inima spri­jinul de care aveti nevoie dvs. si sotul dvs. Spre sfarsitul sarcinii va trebui de aseme­nea sa incepeti sa cautati un pediatru sau medic de familie, care sa va sprijine, ca parinte cu incapacitate motorie.

Ce masuri speciale vor fi necesare pentru a face sarcina dvs. sa fie un suc­ces, va depinde de restrictiile fizice. In orice caz, limitandu-va castigul ponde­ral la limitele recomandate (12,5-17,5 kg) veti minimiza stresul la care va su­puneti organismul. Consumand cea mai buna dieta posibila va veti ameliora sta­rea generala si veti reduce posibilitatea aparitiei unor complicatii in sarcina. Tineti-va de terapia fizica, pentru a va asi­gura ca aveti maximum de forta si mobi­litate atunci cand soseste pe lume bebe­lusul; terapia acvatica ar putea fi in spe­cial utila si sigura pentru dvs.

Ar trebui sa va linisteasca faptul ca, desi sarcina probabil va fi mai dificila pentru dvs. decat pentru alte gravide, ea nu va fi insa mai stresanta pentru bebelu­sul dvs. Si nu exista dovezi de crestere a incidentei anomaliilor fetale la femeile cu leziuni ale coloanei vertebrale (sau la cele cu alte incapacitati motorii, nelega­te de boli ereditare sau sistemice). Fe­meile cu leziuni ale coloanei vertebrale, totusi, sunt mai susceptibile in sarcina la probleme precum infectii ale rinichilor si dificultati urinare, palpitatii si transpira­tii, anemie si spasme musculare. Si naste­rea ar putea ridica probleme speciale, desi in majoritatea cazurilor este posibi­la o nastere pe cale vaginala. Intrucat contractiile uterine vor li probabil nedureroase, veti fi instruita sa observati alte semne ale iminentei de travaliu - cum ar fi ruperea membranelor - sau vi se va cere sa va palpati periodic uterul pentru a vedea daca au inceput contractiile.Cu mult inaintea datei probabile de nastere, faceti-va un plan sigur despre cum sa ajungeti la spital, un plan care sa ia in considerare faptul ca puteti fi singura acasa atunci cand intrati in travaliu (pu­teti planifica sa plecati spre spital inca de la inceputul travaliului, pentru a evita ori­ce probleme legate de intarzierile de pe drum). Va trebui de asemenea sa va asigu­rati ca personalul medical al spitalului este pregatit pentru nevoile dvs. speciale.

A fi parinte este intotdeauna o provo­care, in special in primele saptamani. Si va fi si mai mult pentru dvs. si sotul dvs. Planificandu-va dinainte acest lucru, va va fi mai usor sa realizati cu succes aceasta provocare. Faceti-va modificari­le necesare in casa pentru a va usura in­grijirea copilului, faceti-va rost de ajutor (platit sau nu) cel putin pentru inceput, implicatii pe sotul dvs. in pregatirile pentru sosirea bebelusului si impartiti sarcinile din gospodarie si cele legate de ingrijirea copilului, inainte ca el sa so­seasca. Fiti creativa. Nu trebuie sa fa­ceti lucrurile "ca la carte' - faceti-le in­tr-un mod care vi se potriveste. Alapta­rea, daca este posibila, va va usura viata, nu va trebui sa va grabiti spre bucatarie pentru a prepara un biberon, atunci cand bebelusul va plange, sau sa cumpa­rati lapte praf. Un serviciu de livrare a scutecelor la domiciliu (ei va pot furni­za scutece de unica folosinta sau din ma­terial textil) va va economisi efort si timp. Masa de infasat ar trebui ajustata pentru ca dvs. sa o puteti folosi stand in scaunul cu rotile si leaganul ar trebui sa aiba un perete care se lasa in jos, pentru ca dvs. sa puteti lua si pune copilul in pat cu usurinta. Daca ii veti face dvs. baie copilului, va trebui sa aranjati cada de baie pe o masa accesibila. Intrucat nu trebuie sai faceti zilnic copilului baie in cada, puteti sa-l spalati cu bure­tele pe masa de infasat sau pe genun­chii dvs., odata la doua zile. Sau se poa­te ocupa taticul de baia copilului. Un carucior de copil sau portbebe ar putea fi un mod convenabil de a va cara copi­lul dupa dvs., lasandu-va mainile libere pentru a va controla scaunul cu rotile - desi ati putea avea nevoie de ajutor pen­tru a pune copilul in portbebe (sau poa­te v-ar ajuta sa vi-l puna sotul de dimi­neata, iar dvs. veti putea sa-1 puneti sau sa-l scoateti pe copil din portbebe dupa cum veti avea nevoie ulterior). Daca va alaturati unui grup de sprijin pentru pa­rintii cu dizabilitati fizice, nu numai ca veti avea o sursa de confort si reinnoire a fortelor, dar va fi ca o adevarata mina de aur pentru idei si sfaturi.3

Nu va fi usor pentru dvs. si pentru so­tul dvs. care ar trebui sa fie un partener cu drepturi mai mult decat egale ca pa­rinte. Dar stiind ca nu veti fi primii care fac acest lucru - si ca marea majoritate a celor care au facut-o inaintea dvs. au spus ca satisfactiile lor au depasit cu mult efor­turile - ar trebui sa va linistiti.

Copyright © Contact | Trimite referatUltimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu