Logo referatele carteIntroducere in domeniul "bio-engineering"

Introducere in domeniul "bio-engineering"

Intr-o prima etapa dorim sa subliniem importanta domeniului bio-ingineresc, in contextul actual. Vom porni de la cateva motive de ordin social si economic. Se stie ca populat ia globului este in crestere numerica. In diverse rapoarte sociologice se specifica o crestere a mediei de varsta. In Europa, se prognozeaza ca pana in anul 2020 peste 30% din populatie va avea o varsta mai mare de 60 de ani, in timp ce procentul persoanelor cu handicap va tinde spre 20%, [66]. Este de la sine inteles ca rata bolilor cronice va fi in continua crestere. In schimb, numarul limitat de medici nu va mai putea satisface o cerere atat de numeroasa. Serviciile de sanatate publica au reactionat la acest fapt. In cadrul unui program de sanatate publica international [66, 67], s-au lansat trei directii principale de lucru in urmatorii zece ani:

(1)               sporirea accesului individual la actul medical decizional, prin intermediul "telemedicinei" si "internetului". Pacientul se poate informa despre boala sa, se autourmareste in timpul tratamentului (cu ajutorul unor biodispozitive, biosenzori) si poate fi monitorizat "de la distanta" de catre medic.

(2)               cresterea rolului geneticii in depistarea precoce, prevenirea si corectarea unor boli.

(3)               "Electronic healthcare" sau orientarea noilor tehnologii electronice - micro si nano ­- spre ingrijirea sanatatii.

In scopul indeplinirii acestor trei deziderate se va lucra intens in urmatoarele arii, [68]:

a)                  Telemedicina - se refera la crearea unei retele de comunicatii de tip Internet, intre: unitatea medicala, unitatea farmaceutica si pacient. Acest sistem poate servi la ingrijiri medicale la domiciliul pacientului, permite consultatii profesionale de la distanta, ori rezolva cazuri de urgenta pentru

pacientii aflati in locuri izolate.

b)                  Analize biologice. In acest sens, se doreste realizarea unor biosenzori ce pot fi utilizati direct de catre pacient. Momentan exista sisteme de monitorizare individuala a glicemiei si ureei. Din punct de vedere al plasarii biodispozitivelor, exista doua metode de abordare: (1) metode invazive ("in vivo"), cand biodispozitivul este implantat in corpul pacientului (aici elementul cheie este gasirea de materiale biocompatibile); (2) metode ne-invazive ("in vitro"), cand se preleveaza sange sau alt biolichid (printr-o punctie spre exemplu), iar apoi analiza se efectueaza in afara corpului.c)                  Monitorizarea pacientilor - are in vedere totalitatea metodelor de transmitere in timp util, a tuturor parametrilor masurati cu ajutorul biosenzorilor, spre un centru medical decizional (fizic sau virtual). Interpretarea analizelor se va face fie de catre o persoana fizica, fie de catre un software specializat.

d)                  Crearea de dispozitive implantabile pentru: regenerarea functiei unor organe, tratamentul bolilor cronice, inregistrarea de semnale biologice, proteze pentru diferite organe.

e)                  Chirurgie cu invazie minima. Tehnica laparoscopica a minimizat mult invazia in actul chirurgical. Finalul acestei curse ar fi interventia chirurgicala la nivel celular. Acest domeniu reprezinta o cerere continua pentru industria de micro- si nano-componente electronice.

f)                    Succesul geneticii, care este conditionat de existenta unor nano-instrumente si nano-dispozitive, necesare manipularii materialului genetic.

 

Acum cateva detalii de ordin economic. In 1996, se estima valoarea desfacerilor de produse medicale pe plan international la 130B$ [68]. Dintre acestea, microsistemele din aparatura medicala valorau 120M$ [68]. Asta inseamna ca microsistemele sunt prezente in majoritatea aparatelor medicale. Pentru produse in valoare de 73B$ a rezultat urmatoarea repartitie, [68]: 37B$ pentru instrumentar medical si chirurgical, 19B$ pentru analize de sange efectuate cu biosenzori, 12B$ pentru sisteme furnizoare de medicamente, 2.5B$ pentru aparate necesare bolilor cardiace, 2.5B$ pentru proteze auditive.

Se observa ca piata biosenzorilor este o provocare pentru micro- si nano-electronica. Aici nu mai exista delimitari clare intre domeniile: electronic, biologic, chimic, fizic. In final, toate elementele componente ale biosenzorului sunt integrate pe un singur cip sau pe un multicip hibrid [68]. In continuare se va descrie principiul senzorial din lumea vie. Intelegand bine aceste mecanisme, proiectantii de biosenzori au cautat sa aduca cat mai aproape de natura principiul de functionare al senzorilor.

Copyright © Contact | Trimite referatUltimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu