Logo referatele carteLupus eritematos sistemic (LES)

Lupus eritematos sistemic (LES)

Lupusul meu a fost destul de linistit in ultima vreme. Tocmai am ramas insarcinata. Este probabil ca sarcina sa provoace o reactivare a bolii? Va face si bebelusul meu lupus?

Sunt multe lucruri necunoscute despre lupus eritema tos sistemic, o boala autoimuna care afecteaza in primul rand femeile cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, mai frecvent pe cele din rasa nea­gra, decat pe albe. Studiile efectuate ara­ta ca sarcina nu afecteaza evolutia pe ter­men lung a lupusului. In timpul sarcinii, unele femei descopera ca boala li se ame­lioreaza, altele ca li se agraveaza. Si mai ciudat este ca ceea ce se intampla intr-o sarcina nu prezice deloc ceea ce se va in­tampla in sarcinile ulterioare. In perioa­da post-partum pare sa se inregistreze o crestere a reactivarilor bobi.

Daca si cum anume lupusul afecteaza sarcina, totusi, nu se stie cu exactitate. Se pare ca femeile care o duc cel mai bine sunt cele care, ca si dvs., au ramas insarci­nate intr-o perioada de remisiune a bolii. Desi riscul lor de pierdere a sarcinii este usor mai crescut, ele au sanse excelente sa faca bebelusi sanatosi. Cele cu prognosti­cul cel mai prost sunt femeile cu LES care au disfunctie renala severa (ideal ar fi ca functia renala sa fie stabila pentru cel pu­tin 6 luni inainte de conceptie) sau care au asa-numitul "anticoagulant lupic' in san­ge. Indiferent de severitatea lupusului unei femei gravide, este foarte putin pro­babil ca bebelusul ei sa se nasca cu lupus. Daca sunt necesare pentru simptome-le articulare sau de catre femeile cu anti-coagulant lupic, si daca sunt luate in do­zele cele mai mici eficiente, atat aspirina zilnica cat si prednisonul par sa fie utile. Si multi alti steroizi sunt siguri de luat in sarcina - unii intrucat nu traverseaza pla­centa. Chiar si unii care traverseaza pla­centa se pot lua in siguranta, iar altii pot sa-i faca chiar bine fatului, accelerandu-i maturitatea pulmonara.Datorita lupusului dvs., ingrijirea me­dicala in sarcina va fi mai complicata de­cat in alte cazuri, si cu controale mai frec­vente, mai multe teste si limitari (restric­tii). Dar daca dvs., obstetricianul (sau specialistul de medicina materno-fetala) si medicul care va ingrijeste lupusul, co­laborati, sansele sunt foarte bune in fa­voarea unui rezultat fericit, care va face ca toata osteneala sa merite.Copyright © Contact | Trimite referatUltimele referate adaugate
Adrian Suciu
   - Primara
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Opere romantice - autori si opere reprezentative Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi, Richard Wagner
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian