OSUL IEPURELUI - Actiune farmaceutica, tratament, tratare afectiuniOSUL IEPURELUI - Actiune farmaceutica, tratament, tratare afectiuni

Ononis spinosa Fam. Leguminosae

Denumiri populare: asudul calului, asudul capului, bolul coasei, casul iepurelui, ciocul caprei, coltul iepurelui, darmotin, lemnie, lingoare, pir, sudoarea calului, zilezitoare.In traditia populara: a fost un leac frecvent in contra lungoarei, ceaiul din partile aeriene se lua in durerile de stomac. Contra durerilor de rinichi, se lua ceaiul din radacini, ori planta macerata in rachiu. Se mai folosea in scaldatori pentru cei slabi. Decoctul se lua contra vatamaturii, iar resturile se faceau oblojeli la buric.

Compozitie chimica: se folosesc partile subterane medicinal, (Radix Ononidis) saponozide de natura triterpenica: onocerina, omonina si onospina, trifolirizina, fitosteroli, fitoglutina, glucozide, tanin, ulei volatil si ulei gras, zaharuri, acid citric, saruri minerale.

Actiune farmaceutica: radacinile si frunzele au actiune: diuretica, antiseptica in special a aparatului urinar, antihemoragica, antimicrobiana, inlatura edemele, elimina ureea in exces si toxinele din corp. Adjuvant si in multe afectiuni renale pentru cresterea marcanta a diurezei.

Osul iepurelui face parte dintre componentele ceaiului diuretic nr 2.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni cardiovasculare, afectiuni metabolice, afte bucale, alergie, ascita, azotemie, blenoragie, bronsite, calculoza renala, cistite, dermatite cronice, dureri de rinichi, eczeme, edeme, guta, hidropizie, insuficienta circulatorie, intoxicatii, obezitate, pielonefrite, prurigo, psoriazis, retentie urinara, reumatism, stomatite, ulceratii bucale, uremie.

Preparare:

-2 lingurite de planta maruntita se va pune in 250 ml apa. Se va lasa pentru 8-10 ore la macerat  la temperatura camerei dupa care se strecoara. Se pot folosi 2 cani pe zi.

-2 lingurite de radacina maruntita se va fierbe timp de 15 minute in 250 ml apa. Se strecoara, apoi se va consuma 3-4 cani pe zi in afectiunile interne sau extern se vor pune comprese cu apa din ceai aplicat pe un pansament sau se fac cataplasme cu planta fiarta, aplicata calduta.