Organele sexuale - reflexologie

Organele sexuale - reflexologie


A.       Organele sexuale feminine

1.       Ovarele si trompele

Situare

Ambele ovare atarna pe niste ligamente laterale de 3 cm si forma unor discuri ovale. Ambele ovare contin aproximativ un milion de ovule, din care in decursul vietii se maturizeaza si devin apte pentru fecundare aproximativ 400. Trompele sunt niste tuburi musculoase lungi de circa 12 cm; un capat se afla in apropierea ovarului, iar celalalt se afla in coltul superior al uterului.Menire

Productia de hormoni (2/3 hormoni feminini si 1/3 hormoni masculini). Organ de reproducere.

Ciclul menstrual In ovare se gasesc grupari mici de celule asa zise folicule, fiecare folicula continand un ovul imatur. Sub influenta hipofizei se dezvolta in ambele ovare mai multe folicule aproximativ la a 7-a zi a ciclului menstrual, una din folicule incepe sa predomine continuand cresterea, pe cand celelalte regreseaza. Aproximativ intre a 12-a pana la a 15-a zi, hipofiza revarsa in sange un hormon care provoaca spargerea pielitei exterioare a foliculului. Acest proces se numeste ovulatie. Ovulul este eliminat din ovar si ajunge in palnia trompei. In timpul cat ovulul trece prin corp, ceea ce dureaza circa 10 zile, el poate fi fecundat. Dupa ce ovulul a ajuns in uter se incubeaza acolo. Daca nu s-a intamplat fecundatia, atunci mucoasa uterului se desprinde si este eliminat: incepe menstruatia.

Zona reflexogena (ovarele si trompele)

Zona reflexogena (36) se afla in partea exterioara a calcaiului. Ovarul drept si trompa dreapta la piciorul drept si cel stang la piciorul stang.

Dureri menstruale - valuri

Masajul acestei zone reflexogene (37)  a partii inferioare a abdomenului (pantecului) si ajuta durerilor menstruale si valurilor. Masajul musculaturii gambei in partea exterioara a gambelor.

Stari patologice

dureri la ovulatie

dureri menstruale - valuri

cicluri neregulate

sterilitate

chisturi

Cazuistica

Dureri in timpul ovulati ei si in timpul menstruatiei

Cu inceperea primului ciclu, domnisoara M. a trebuit sa suporte suferinte neasteptate. Durerile menstruale au fost atat de intense ca a fost nevoita sa stea in pat 4 zile in sir. Acest lucru s-a repetat la fiecare 4 saptamani. Fara calmante nu a putut sa reziste, iar medicul ei s-a vazut de multe ori nevoit sa-i dea injectii antiseptice. Durerile abdominale nu erau prezente numai in timpul menstruatiei, ci si in timpul ovulatiei, asa ca a trebuit sa stea in pat alte doua zile. Din aceasta cauza d-ra M. a avut mereu dificultati la locul de munca, pentru ca nici unui patron nu ii convine ca secretara lui sa-i lipseasca in fiecare luna cate 7 zile. Totusi d-ra M. a gasit reflexologia. Zonele reflexogene ale ovarelor si ale uterului abia puteau fi atinse, atat de dureroase erau. Si acum d-ra M. a inceput sa faca masaj cate 5 minute pentru fiecare trompa, 5 minute pentru ambele reflexe ale uterului si cate 5 minute in zonele indicate pentru dureri menstruale. La urmatoarea ovulatie lucrurile au mers mult mai bine; la orice caz d-ra M. nu a mai fost nevoita sa lipseasca de la lucru. In timpul perioadei menstruale ce a urmat, durerile au fost suportabile. Ea a ramas acasa numai in prima zi. In ciclul urmator ameliorarea a fost si mai pronuntata, iar in ciclurile urmatoare a ajuns la vindecare.

Astazi d-na M. nu mai are dureri deloc. Zonele reflexogene nu prezinta depozite si sunt masate din cand in cand in scop profilactic.

Ciclul neregulat (exemplu)

Din cauza unui soc (moartea tatalui), s-a declansat la d-ra H. prima ei menstruatie. A doua perioada menstruala nu s-a produs decat dupa 6 luni. La o fata tanara, ciclurile neregulate la inceput nu au mare importanta. Dar cand d-ra H. a ajuns la 21 de ani si ciclurile ei prezentau o mare oscilatie (intre 21 si 45 zile s-a hotarat sa mearga la medic. Acesta ii prescrise tablete hormonale. Cat timp lua tablete totul a mers bine; la fiecare a 27-a zi a perioadei a inceput o noua menstruatie. Atunci d-ra H. a trebuit sa se mute. Tabletele le-a terminat si a incercat fara medicamente. Timp de 3 luni lucrurile au mers si asa, dar nu mai mult. Sa mearga din nou la medic? Sa ia din nou tablete cu hormoni? Oare prin aceasta nu se distruge propriul mecanism de productie hormonala? D-ra H. a inceput sa bea ceaiuri, dar fara rezultat.

Atunci cineva a sfatuit-o sa faca masajul zonelor reflexogene.

Dar nu s-a putut decide imediat pentru ca neincrederea pe de-o parte si interesul pe de alta parte se tineau in echilibru. Insa conform proverbului "incercarea moarte nu are", a inceput sa faca masaj.

In fiecare zi isi masa cel putin 30 de minute la fiecare picior zonelor reflexogene ale ovarelor si uterului. Efortul a fost rasplatit- dupa 20 de zile s-a aratat fluxul menstrual. D-ra H. a continuat masajul si a putut sa obtina unciclu regulat de 30-32 zile.

Sterilitate (exemplu)

O pereche tanara si-a dorit foarte mult un copil, dar d-na R. nu a putut sa ajunga gravida. Avand in vedere ca d-na R. a suferit odata de o inflamatie - anaxita, s-a banuit ca deranjamentul trebuie sa fie la nivelul trompelor. Ea s-a dus la un ginecolog care a examinat-o, dar care nu a putut constata nimic special. A sfatuit-o pe d-na R. sa-si faca o insuflatie tubara (a trompelor). Aceasta interventie s-a facut in clinica si d-na R. s-a dus acasa plina de sperante.Barbatul ei s-a supus si el unei examinari minutioase, dar el era perfect sanatos.

Dupa ce a trecut un an si d-na R. nu a devenit gravida, s-a facut o a doua insuflare, si mai tarziu a treia.

Dupa ce aceasta pereche a inceput sa se impace cu gandul ca va ramane fara urmasi, au facut cunostinta cu reflexologia.

De atunci s-a facut un masaj asiduu si zilnic al tuturor punctelor slabe, printre care circa timp de 10 minute zonele ovarelor, trompelor si uterului. Starea generala de sanatate a ambilor soti s-a ameliorat in mod vizibil, asa ca ei au inceput sa spere ca se va instala o sarcina.

A trecut un an si jumatate de cand masajul a inceput, cand dintr-o data d-na R. nu a mai avut menstruatie. O intarziere? Sau poate totusi.? D-na R. s-a dus la medic, care i-a confirmat sperantele. Sarcina a decurs normal si astazi familia R. sunt parinti mandri ai unui baiat sanatos.

2.       Uterul si vaginul

Situare

Uterul este atarnat pe ligamente, aflandu-se intre vezica si rect. El este un organ cavitar piriform (forma de para) musculos. E format dintr-un corp si col (uter). Corpul este aplecat inainte, iar colul imbuca in vagin un tub muscular dilatabil.

Zona reflexogena

Zona reflexogena a uterului (50) se afla in partea interioara a calcaielor. Direct deasupra calcaiului sunt cele mai multe tulburari, este locul colului uterin. Zona reflexogena a vaginului (51) se intinde pe partea interioara a calcaiului spre uter.

Stari patologice

-Flux slab cauzat de debilitate sau infectii;

-Dureri menstruale;

-Ptoza sau indoire, cauzate de slabiciunea ligamentelor, uterul cade inainte si se poate apasa vezica;

-Mioame cauzate de staza limfatica.

Cazuistica

Miom. D-na S. obisnuia sa-si faca controalele anuale la ginecolog. Intr-o zi acesta a constatat un miom al uterului de marimea unei portocale. Dar pentru ca d-na S. nu a avut tulburari, nu s-a facut deocamdata interventie operatorie. In anii urmatori miomul a prezentat o stare constanta, dar la unul din controalele medicului, acesta nu a mai amintit nimic. La intrebarea d-nei S. el a spus "miomul". Da, imi amintesc, dar acuma uterul dv. este intr-o stare perfecta!

Bineinteles ca miomul nu a disparut atat de simplu si natural, deoarece D-na S. si-a facut un masaj al uterului si a zonelor limfatice, de trei ori pe saptamana, timp de 6 luni, si s-a putut bucura prin aceasta de acest frumos succes.

3.Sanii

Pana la aproximativ al 12-lea an de viata sanul femeiesc nu se deosebeste de cel barbatesc. Odata cu maturizarea ovarelor sangele este inundat de hormoni, care provoaca dezvoltarea sanilor.Sanul este in esenta un corp glandular compus din 15-20 de glande lactee, din grasimi si tesut conjunctiv. Aproximativ in mijlocul sanului se afla mamelonul inconjurat de o zona de culoare inchisa. In mamelon se afla niste pori unde se imbuca conductele de lapte.

Menire

Transformarea sangelui in lapte.

Zona reflexogena

Zona reflexogena (43) a sanului drept se afla la piciorul drept, a celui stang la piciorul stang. Aceste zone se afla pe dosul piciorului intre al doilea, al treilea si al patrulea os metatarsian.

Stari patologice

- staga in mod special inaintea perioadei menstruatiei;

- chisturi.

Cazuistica

Intr-o seara d-na H. m-a chemat la telefon foarte disperata: "am cancer la san", pot sa vin la dv. inca in seara aceasta? Dupa timp de 2 ore am stat fata in fata si am lasat-o sa povesteasca: cu 10 zile in urma a observat prima data, la partea exterioara a sanului, un nod, care era dureros la presiune. Starea s-a accentuat si odata cu ea si durerile. De 24 de ore sanul s-a tumefiat considerabil, pe acest motiv d-na H. a fost azi la medic. Acesta a inspectat si a a palpat sanul: "cancer mamar" ! El a sfatuit pe d-na H. sa faca imediat amputatia sanului. Prima sarcina a mea era s-o linistesc pe acasta femeie. Am incercat sa-i explic ca, cancerul nu poate fi diagnosticat printr-o simpla palpare. Eu insumi nu credeama fi cancer, ci mai degraba niste chisturi. Examinarea piciorului a dat urmatorul rezultat:

1.     La piciorul stang o zona reflexa a sanului foarte dureroasa.2.     Zona galndelor limfatice foarte dureroasa (chisturile isi au originea intotdeauna in staze limfatice).

3.     Zona reflexogena a ovarului stang foarte dureroasa (datorita faptului ca din punct de vedere hormonal sanul este in dependenta de ovare).  

Am inceput deci sa masez intensiv aceste 3 puncte, aproximativ 45 de minute, si d-na H. si-a revenit intre timp putin. Durerile sanului stang au fost mai putin pronuntate si s-a simtit mai usurata. In dimineata urmatoare d-na H. m-a chemat la telefon: inchipuiti-va, tumoarea a disparut: Ce sa fac acum? Am sfatuit-o sa mearga la alt medic si sa continue masarea zonelor reflexogene, cu scopul ca intarirea sa mai cedeze. D-na H. s-a consultat cu alt medic. Diagnosticul acestuia suna: "chisturi". Dar d-na H. a avut si acum teama. Dar daca se inseala? Dar daca este totusi cancer?. Pentru a se linisti s-a dus la un al treilea medic, care si el a pus diagnosticul de "chisturi". Dar d-na H. nu era multumita si s- a dus la un al patrulea medic. Aici I s-a spus la fel ca era vorba numai de chisturi, care pot fi operate fara prea mare dificultate. D-na H. a consimtit si termenul de operatie a fost fixat pentru saptamana viitoare. In cele 6 zile pana atunci, d-na H. s-a ingrijit sa amelioreze starea zonelor reflexogene. Ea si-a facut un masaj zilnic timp de 30 de minute. Operatia a decurs fara dificultati si cicatrizarea a fost optimala. Daca d-na H. ar fi avut rabdare, operatia ar fi putut evitata, caci prin masaj se poate obtine urmatoarele:

1.      O irigare sanguina mai buna a sanului, ceea ce provoaca o irigatie mai buna a limfei. Prin aceasta stazele limfei si chisturile regreseaza. Aici tot ce construieste corpul paote fi desfacut tot de corp. Chiar in cazuri de chisturi operate se recomanda masajul zonelor reflexogene, prin care se poate evita o eventuala operatie. Caci in cazul cand zonele reflexogene nu sunt libere, se formeza mereu staze in sani si foarte probabil ca se pot dezvolta si alte chisturi.

Organele genitale masculine

Penisul

La penis se deosebeste trunchiul si ghinda. Ghinda este acoperita cu un pliu cutanat, mobil, numit proput. Partea principala a trunchiului este formata din corpul cavernos, care in timpul erectiei se umple de sange si intareste organul. In partea inferioara a penisului trece uretra.

Zonele reflexogene corespund zonei reflexogene a vaginului.

Testicolele

Testicolele se dezvolta in timpul vietii embrionare in cavitatea abdominala a embrionului. Putin timp inaintea nasterii, ele coboara prin canalul inghinal in scrot. Marimea acestor glande este la omul adult de cca 36 mm.

Menire

producerea hormonilor sexuali masculini;

producerea spermatozoizilor.

Epididimele

Sperma ajunge printr-o serie de canalicule (canale mici) de la testicole la epididim, care este o formatie lunguiata ce se afla deasupra testicolului.

Menire

completarea maturizarii spermatozoizilor;

inmagazinarea spermei.

Ductul spermatic

Ductul spermatic este un tub musculos de o lungime aproximativa de 40 cm, care porneste de la epididim. El iese in ambele parti din scrot in sus spre canalul inghinal, trece prin prostata si se imbuca in uretra.

Zonele reflexogene ale testicolelor, epididimelor si ductelor spermatice, se afla in partea arterioara a calcaiului, in locul corespunzator ovarelor si trompelor.

Stari patologice - inflamatii, blocare, impotenta, ariptohidrie (cand testicolul nu a coborat din abdomen)

Exemplu

D-l T. a simtit intr-o buna zi durere usoara in testicolul stang. Examinandu-se, a constatat o mica tumefiere, nimic altceva. Va trece, s-a gandit el. Din pacate insa nu s-a intamplat asa, caci a doua zi a fost mai rau si a treia zi si mai rau. Durerea s-a intins si asupra ductului spermatic si testicolului stang, s-a umflat devenind dublu; atunci d-l T. s-a dus la medic, care i-a dat tablete care ar fi trebuit sa combata inflamatia. Totusi starea lui nu s-a schimbat. Timp de 4 luni a stat el cu testicolul blocat, cand a aflat de terapia reflexogena. La inceput era sceptic, spunand: "daca apasati asa tare pe oase, desigur ca doare". Insa eu i-am dovedit contrariul, apasand pe zona testicolului drept care aproape ca nu i-a provocat nici o durere. D-l T. a inceput atunci sa-si maseze acea zona zilnic timp de aproximativ 5 minute. Durerile au cedat incetul cu incetul si tumefierea a cedat. Dupa 3 saptamani testicolul si-a recapatat marimea lui normala. D-l T. este de atunci un sustinator entuziast al reflexoterapiei reflexogene.Tulburari ale puterii sexuale

D-l si d-na T. erau de 2 ani casatoriti si traiau fericiti. Din pacate insa, viata lor intima era stanjenita, caci tanarul sot suferea de tulburari ale potentei sexuale. Examenul medical a pus diagnosticul de varice a testicolului drept. Cu alte cuvinte, irigatia sanguina a testicolului deranjata. Ca singura posbilitate terapeutica i s-a indicat operatia. Mama d-lui T. care a avut deja cateva succese prin masajul zonelor reflexogene, isi sfatui fiul sa incerce intai cu aceasta terapie. El a fost de acord. A inceput sa maseze toate punctele slabe si in special zona reflexogena a testicolului drept. La inceput s-a ameliorat starea lui generala. I-a disparut senzatia de oboseala pe care a simtit-o inainte (de dimineata pana seara). Acum se simtea voios chiar seara dupa terminarea lucrului (a activitatii zilnice). Dupa ce a executat masajul timp de 5 luni de zile, d-l T. nu a mai avut greutati in raporturile lui intime. Doamne ajuta! Caci in fiecare casnicie se ajunge la asemenea cazuri, mai devreme sau mai tarziu, la incordari si crize, ceea ce nu mai era cazul in familia T.

Tulburari ale potentei (puterii sexuale), depind deseori de starea generala, de aceea este de mare importanta un tratament reconfortant al circulatiei sanguine, al starii nervoase si al metabolismului.

Prostata

Prostata este o glanda in forma de castana, situata in partea inferioara a vezicii urinare. Ea imbratiseaza partea posterioara a uretrei. Prostata produce un lichid asemanator cu laptele, care se asociaza orpulsiei spermei.

Zona reflexogena

Zona reflexogena se afla in partea inferioara a calcaiului, corespunzator zonei uterului.

Stari patologice

O tumefiere a prostatei, sau tulburari inflamatorii care ingreuneaza trecerea urinei prin ureter.

Cazuistica

Pana ce a ajuns la varsta de 23 de ani, d-l B. nu a stiut nimic despre ce inseamna nevoia de urinare, care te scoala noaptea din somn. Dar aceasta situatie s-a schimbat brusc, trebuind sa se scoale in fiecare noapte spre a-si goli vezica. Situatia lui cu timpul s-a inrautatit. Dupa ce a trecut 1 an, d-l B. a trebuit sa-si goleasca vezica de 5 ori pe noapte. De aceea se duse la medic. Acesta a comstatat o tumefiere a prostatei si i-a prescris medicamente, deoarece la aceasta varsta operatia nu este indicata. Medicamentele, din pacate nu au ajutat mare lucru si de aceea d-l B. a incetat sa le mai ia. Aceasta tulburare a tinut timp de 3 ani, cand d-l B. a aflat despre reflexologie. A inceput sa-si maseze puncul respectiv 5 minute zilnic la fiecare picior. Rezultatul era uluitor. Deja dupa cateva zile el a trebuit sa se scoale noaptea o data sau de doua ori si dupa trei saptamani a putut sa doarma toata noaptea. D-l B. are acum 40 de ani si niciodata de atunci nu a mai avut necazuri cu prostata.

Un alt caz

D-l L. a constatat intr-o buna zi prezenta sangelui in urina. Nelinstit de acest fapt a cerut in zilele urmatoare o analiza la urina. Aceasta era negativa. Se parea ca era vorba de o tulburare trecatoare. Scurt timp dupa aceea d-l L. a facut o excursie. Intorcandu-se acasa a trebuit sa vada ca urina avea in ea din nou sange, si chiar mai mult decat prima data, pe langa aceasta el mai simtea si o usturime in uretra. De aceea el se sfatui cu medicul casei. Acesta insa nu a gasit cauza, chiar dupa ce a cerut executarea unei radiografii. De aceea l-a trimis la un specialist. De acum inainte prezenta sangelui in urina s-a facut tot mai accentuata. Cand d-l L. si-a descris simptomele urologului acesta s-a gandit numai decat la prostata. La obiectia d-lui L. "dar eu nu trebuie sa urinez niciodata noaptea", el a raspuns "acest lucru nu este necesar. Boala are mai multe variante. In orice caz se mai poate face o radiografie". Radiografia a confirmat banuiala si medicul a indicat tratament operatoriu. D-l L. a cerut un timp de gandire, neputandu-se familiariza cu aceasta idee. Ajuns acasa i-a relatat sotiei ceea ce medicul ii spuse. Cand a terminat relatarea, sotia i-a spus ingandurata: "poate ar trebui sa-ti povestesc ceva." si i-a povestit tocmai ce auzise astazi de la o vecina a ei si anume ca " omul poseda la talpile picioarelor zone reflexogene". Ca urmare a acestei convorbiri d-l L. m-a rugat sa-i spun explicit aceasta metoda. Am fost gata sa-i arat punctul reflexogen. "Nu cu unghia", si a inceput sa tipe. Dar nu era unghie in joc, ci punctul reflexogen era plin de depuneri, asa ca presiunea masajului asupra cristalelor de acid uric a declansat aceast durere acuta. L-am convins pe d-l L. iar el, un om al faptei, s-a pus pe lucru; zilnic 5 minute la fiecare picior. Senzatia de usturime in uretra a cedat, iar sangele nu a mai fost prezent in urina, indata dupa prima masare. Dupa 2 luni d-l L. s-a prezentat la controlul medicului sau, spunandu-i: "nu mai am nici un fel de tulburare". Urina a fost normala, iar radiografia executata din nou a aratat ca prostata era doar putin marita. D-l L. a continuat cu masajul pana ce zona respectiva era libera complet de depuneri.Copyright © Contact | Trimite referat