Patologia cavitatii uterinePatologia cavitatii uterine

— endometrul atrofic este suspectat in cazul absentei zonelor intermediare de hipo- si hiperecogenitate intre linia endocavitara si miometru;

— endometrul hiperplazic se caracterizeaza printr-un endometru care depaseste 10 mm grosime si care are aspect hiperecogen. In meno­pauza un endometru cu grosimea de 7 mm se considera ca fiind pato­logic, avand la baza o disfunctie hormonala sau neoplazie. Imaginea de endometru hiperplazic poate fi confundata cu reactia deciduala in cazul unei sarcini sub 5 saptamani sau cu imaginea caducii in co ntextul unei sarcini ectopice. Hiperplazia endometriala se subdivide in doua grupe: chistica si adenomatoasa, dar a fost descrisa si o forma atipica. Varianta chistica o intalnim mai des pe parcursul vietii reproductive si este, adesea, cauza aparitiei unor menstruatii abundente si prelungite sau a unor metroragii. Forma adenomatoasa si cea atipica sunt mai frecvente dupa menopauza ;Ecografie transabdominala a. Sectiune longitudinala. b. Sectiune transversala. Hipertrofie de mucoasa in premenopauza. Examenul histopatologic a confirmat prezenta unei hiperplazii glandulo-chistice.


Ecografie transabdominala (a). Ecografie transvaginala (b). In ambele situatii, examenul histopatologic a stabilit diagnosticul de hiperplazie adenomatoasa. Se remarca diferenta de ecostructura iar imaginea neomogena obtinuta transvaginal permite suspicionarea diagnosticului histopatologic— polipul endocavitar apare sub forma unei imagini rotunde hiperecogene care dubleaza linia endocavitara;
Uter in sectiune transversala. In centrul imaginii zona hiperecogena ce ridica suspiciunea unui polip fibromatos intracavitar (a). Histerografia ecografica permite afirmarea existentei unei formatiuni intracavitare cu baza de implantare la fundul uterului (b)Polip uterin si chist ovarian drept la o femeie in varsta cu neoplasm ovarian.— endometrul cu metaplazie osoasa realizeaza o imagine hiperecogena care trebuie diferentiata de imaginea unui sterilet, miom calcificat sau o sinechie cu depuneri calcare;
Fibrom uterin intramural cu degenerescenta calcara (a). Fibrom cu dezvoltare intraligamentara (b)


— resturile ovulare apar ca si ecouri dense de tip trofoblastic care ocupa cavitatea uterina, iar linia endocavitara dispare;

— carcinomul endometrial in care uterul poate avea dimensiuni aproximativ normale, fiind modificata doar ecostructura endometriala, sau uterul poate fi usor marit de volum cu un endometru vizibil sub forma unei mase hiperecogene, neomogene cu sau fara componente chistice Atat hiperplazia, cat si carcinomul, pot determina o crestere in volum a ecostructurii endometriale. Toti autorii sunt insa de acord ca o grosime endometriala egala sau mai mare de 8 mm este aproape sigur un carcinom endometrial.

Histerografie ecografica, sectiuni ecografice seriate: formatiune neomogena localizata la nivelul endometrului, in regiunea istmica. Imaginea ecografica justifica efectuarea unei histeroscopii cu biopsie tintita (a). Histerografie sub control ecografic; caz interpretat la examenul clinic si ecografia simpla ca un polip fibromatos intracavitar. Imaginea neomogena, contururile neregulate pledeaza pentru adenocarcinom de endometru (b).

Adenosarcom endometrial de grad mic, foarte invaziv in profunzime, cu invazie cervicala. Trompe uterine si ovare atrofiate la o pacienta de 36 de ani cu limfom Hodgkin tratat.


hematometria si piometria pot apare la fetite cu malformatii uterine sau in prezenta unui polip sau adenocarcinom. Uterul este marit de volum, in centrul acestuia apare o zona hipoecogena iar linia endocavitara dispare.


O hematometrie accentuata poate fi confundata cu chistul ovarian.

In cazul unei hematometrii minime si cand se observa si o imagine de endometru hipoplazic se suspecteaza adenocarcinomul de endometru.

— pseudosacul ovular apare ca si o imagine transsonica sau hipoecogena in cavitatea uterina. Pseudosacul este ovalar, avand axul lung in axul mare al uterului. Spre deosebire de sarcina, se constata absenta unei duble zone hiperecogene data de trofoblast si endometru. Aspectul de pseudosac ovular poate apare in: sarcina ectopica, hipotonia uterina, malformatii uterine, retentie uterina, ou mort si retinut.

— endometrita - linia endocavitara prezenta, apare estompata si uneori exista o banda transonica corespunzatoare exudatului inflamator endocavitar;

— sinechia uterina se caracterizeaza prin absenta liniei endocavitare. Sinechia se exprima ecografic printr-un ecou intens, intrauterin.

— dispozitivele intrauterine apar ca si o imagine ecogena, liniara, care ocupa linia endocavitara. Se asociaza hiperplazia de endometru. Pe sectiune transversala se evidentiaza catre fundul uterin ramura trans­versala a steriletului. Localizarea steriletului in pozitie joasa si aparitia liniei endocavitare spre fundul uterului denota amplasarea incorecta a acestuia.


Ecografie transvaginala. Sectiune longitudinala (a). Sectiune transversala (b). Hiperecogenitatea centrala este datorata prezentei unui DIU

Sterilet care a fost aplicat pe un uter fibromatos. La nivelul peretelui uterin anterior se vizualizeaza un fibrom cu dimensiunile de 3/4 cm cu dezvoltare intramurala. In cavitatea uterina se vizualizeaza DIU plasat corect.


Evidentierea steriletului incastrat in miometru sau in afara cavi­tatii uterine reprezinta o situatie rara si dificil de diagnosticat datorita suprapunerii imaginilor date de ansele intestinale.

Modificarea ciclului menstrual la o femeie purtatoare de sterilet trebuie sa ne atraga atentia asupra unei posibile sarcini intrauterine sau extrauterine.


Sterilet situat la nivelul istmului si colului uterin, sarcina saptamana a 6-a. Distanta dintre locul de implantare a sarcinii si pozitia steriletului permite extragerea acestuia si pastrarea sarcinii.