Logo referatele carteScleroza multipla

Scleroza multipla

Am fost diagnosticata cu multi ani in urma ca avand scleroza multipla. Am avut doar doua episoade de SM si au fost relativ usoare. Imi va afecta SM sarcina? Imi va afecta sarcina boala?

Avem vesti bune pentru dvs. si copilul dvs. SM pare sa aiba un efect minim sau absent asupra sarcinii. Totusi, este nevoie neaparata de ingrijiri regulate pre­natale, completate cu controale la neuro­logul dvs. Vor fi necesare si unele preca­utii suplimentare. Probabil vi se vor pre­scrie suplimente de fier pentru a preveni anemia si, daca este necesar, laxative pentru combaterea constipatiei. intrucat infectiile urinare sunt mai frecvente in sarcina si ele ar putea determina reactivari ale SM, s-ar putea sa vi se dea profilactic antibiotice, daca aveti antecedente de ITV. Travaliul si nasterea nu sunt nici ele afectate de SM. Anestezia epidurala, daca este necesara si dorita, pare sa fie sigura pentru folosire in travaliu si nastere.

De asemenea, sarcina se pare ca nu are efecte asupra SM, in special pe termen lung. In general se inregistreaza mai putine recaderi ale SM in timpul sarcinii, urmate de un risc crescut de recaderi post-partum, apoi o revenire la nivelul dinainte de sarci­na dupa 3-6 luni de la nastere. Unele femei care au probleme cu mersul, considera totusi ca acestea se agraveaza pe masura ce creste si castigul ponderal in sarcina. Evi­tand castigul ponderal excesiv puteti re­duce la minim aceasta problema.

Desi riscul de recaderi dupa nastere se pare ca nu afecteaza rata generala de re­activari ale SM pe parcursul intregii vieti, sau gradul de dizabilitate fizica ulterioara, este posibil sa reduceti acest risc si mai mult. Pentru a tace asta, luati-va su­plimentele de fier conform recomandari­lor medicale, incercati sa minimizati stre­sul si odihniti-va suficient. De asemenea incercati sa evitati orice tip de infectie si febra care ar putea s-o insoteasca, si evi­tati sa va ridicati temperatura corporala in alte moduri (prin exercitiu fizic solici­tant sau o baie fierbinte in cada, de exemplu). Reintoarcerea devreme la lu­cru in perioada post-partum ar putea creste atat oboseala, cat si stresul, asa ca discutati aceasta posibilitate cu medicul inainte de a va hotari sa va reintoarceti. Sarcina poate, totusi, sa modifice tra­tamentul SM. Desi dozele scazute sau moderate de prednison sunt considerate sigure, in schimb alte medicamente nu sunt. Asigurati-va ca medicul dvs. verifi­ca siguranta administrarii in sarcina a medicatiei, inainte de a o lua. Femeile care iau doze semnificative de steroizi prenatal, ar putea sa necesite steroizi in travaliu, pentru a le ajuta sa faca fata cel mai bine stresului nasterii. Dupa nastere, va fi posibila alaptarea, chiar daca aveti nevoie ocazional sa luati steroizi, in doze mici, foarte putin din aceste medicamen­te ajung in lapte. (Un plus de beneficii: alaptarea se pare ca reduce rata de reca­deri ale SM.) Daca trebuie sa luati doze mari temporar, puteti mulge laptele si sa-l aruncati, hranindu-va bebelusul cu o formula de lapte, pana cand medicamen­tul a fost eliminat complet din laptele dvs. Daca alaptarea reprezinta un stres pentru dvs., si trebuie sa treceti pe bibe­roane partial sau complet, nu va simtiti vinovata de decizia pe care o luati. Bebe­lusii pot creste foarte bine cu formule de lapte si intotdeauna se simt cel mai bine atunci cand mamicile lor sunt bine.Majoritatea femeilor ai SM reusesc sa ramana active pentru 25 de ani sau mai mult dupa ce li se stabileste diagnosti­cul, si sunt capabile sa fie parinti fara di­ficultate. Totusi, daca SM interfera cu functionalitatea dvs. in timp ce copilul este inca mic, vedeti intrebarea urmatoa­re despre ingrijirea unui bebelus pentru parintii cu dizabilitati fizice.

Copyright © Contact | Trimite referatUltimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu