TROMBOFLEBITA SINUSULUI LATERAL - COMPLICATIILE OTITELOR

TROMBOFLEBITA SINUSULUI LATERAL - COMPLICATIILE OTITELOR


Tromboflebita sinusului lateral este de asemenea o complicatie frecventa a otomastoiditei colesteatomatoase cu un prognostic rezervat, prin asocierea cu alte comp licatii endocraniene (45%), si cu mortalitate ridicata (31%).

Anatomie patologica

Initial procesul este periflebitic cu interesarea adventicei axului venos care capata aspect de "frunza vesteda". Urmatorul stadiu este de flebita funguasa caracterizat prin aparitia de fungozitati pe peretele extern al vasului, care in stadiul imediat urmator genereaza periflebita supurata. Din stadiul periflebitic se trece la procesul endoflebitic care duce la tromboza vasului (endoflebita obliteranta). Trombusul efilat la cele doua capete este obstruant doar in portiunea sa mijlocie, capetele fiind flotante in curentul sanguin. Prin suprainfectia si fistulizarea trombusului se realizeaza septicemii si metastaze septice la distanta, cel mai frecvent pulmonare.Simptomatologia

Debutul este brusc, cu febra 40o, frison, cefalee care precede aparitia febrei (semn important).

In perioada de stare febra devine de tip septic, cu facies plumburiu, tahicardie, transpiratie, limba saburala. Aparitia bradicardiei si a palorii faciesului denota o evolutie nefavorabila. Apar apoi anorexia, varsaturile si greturile, alterarea functiei hepatice si renale cu hepatosplenomegalie si oligurie. Putem intalni semne de iritatie meningeala.

Examenul otic arata:

   supuratia auriculara acuta sau cronica reincalzita
   usoara impastare a tegumentelor regiunii mastoidiene

   sensibilitate la palparea emergentei emisarei mastoidienei (tipatul pioemiei)

Diagnosticul de tromboflebita de sinus lateral se pune prin hemocultura pozitiva recoltata in plin frison sau puseu febril.

Tratamentul este chirurgical, de urgenta si consta in evidare petromastoidiana totala cu descoperirea in totalitate a sinusului lateral si drenarea sa (indepartarea trombusului pana vine sange in val). In tromboflebita sinusului lateral se ligatureaza vena jugulara interna dupa interventia pe sinus. Concomitent se administreaza antibiotice masiv.


Copyright © Contact | Trimite referat