Don Giovanni - Wolfgang Amadeus MozartDon Giovanni - Wolfgang Amadeus Mozart C:Documents and SettingsCatalinFidelDesktop81793816.jpg

Opera in doua acte (noua tablouri).

Don Giovanni este o opera a carei muzica a fost compusa de Wolfgang Amadeus Mozart pe un libret scris in limba italiana de Lorenzo da Ponte.
Premiera absoluta a operei a avut loc la Praga, la 'Ständetheater', la data de 29 octombrie 1787, sub conducerea muzicala a compozitorului.

Interpreti:
Don Giovanni: Thomas Allen (bariton)
Leporello: Feruccio Furlanetto (bas)
Donna Anna: Carolyan James (soprana)
Donna Elvira: Carol vaness ( soprana)
Don Ottavio: Kjell Magnus Sandve (tenor)
Zerlina: Andrea Rost (soprana)
Masetto: Reinhard Dorn (bas)
Comandorul: Matthias Holle (bas)

Gürzenich-Orchester din Köln si Corul Operei din Köln
Dirijor: James Conlon

Regia: Michael Hampe.

Actiunea se petrece in Spania, in Evul Mediu.

Actul I

Plimbandu-se prin fata casei comandorului, Leporello mormaie inciudat. S-a saturat de injosirile si mai ales de emotiile pe care i le oferea cu darnicie stapanul sau. Cu fata ascunsa sub o masca, Don Giovanni coboara grabit scarile casei, urmat de Donna Anna, fiica comandorului.
Revolta impotriva necunoscutului, care a sedus-o, se amesteca in sufletul ei cu admiratia pentru farmecul lui irezistibil.
Scena aceasta ciudata este intrerupta de aparitia comandorului, care zarindu-l pe necunoscut, trage spada. Bratul sau se va pleca insa in fata tineretii. Lovit de moarte, comandorul se prabuseste. Don Giovanni se mistuie in intunericul noptii.
In fata corpului neinsufletit al batranului, Donna Anna jura sa se razbune. Don Ottavio, logodnicul ei, o va ajuta.
Abia scapat din aceasta primejdioasa aventura, Don Giovanni e gata sa se lase antrenat intr-o alta, tentat de silueta atragatoare a unei femei pe care o zareste in strada. Dezamagit, cand isi da seama ca a reintalnit-o pe Donna Elvira, fosta lui iubita care-l urmareste cu reprosurile si dragostea ei, Don Giovanni se face nevazut, lasandu-l pe Leporello sa rezolve situatia.
Siretul valet va sti intr-adevar sa se descurce. El o consoleaza pe Donna Elvira, aratandu-i catalogul impresionant, neincheiat inca, al victimelor stapanului sau. Intre timp, Don Giovanni isi alege o noua victima: mireasa lui Masetto - frumoasa Zerlina. Nuntasii sunt poftiti sa petreaca la palatul sau, dar Masetto care a priceput intentiile cavalerului, nutreste ganduri de razbunare.
Leporello face tot posibilul ca sa-l linisteasca, in timp ce stapanul sau incearca cu abilitate s-o convinga pe Zerlina de sinceritatea sentimentelor sale. Aparitia inoportuna a Donnei Elvira ii strica planurile si nefericita femeie ii dezvaluie Zerlinei crudul adevar, pe care ea insasi il aflase de la Leporello.
Donna Anna, impreuna cu Don Ottavio vin sa-i ceara lui Don Giovanni sprijinul pentru descoperirea ucigasului comandorului.
Sovaind o clipa, cavalerul le promite cu seninatate tot concursul sau.
Donna Anna a recunoscut insa glasul necunoscutului care i-a adus nefericirea. In acest timp elegiacul ei logodnic o asigura inca o data de dragostea si credinta lui. In gradina palatului sau, Don Giovanni e mai vesel ca oricand. Serbarea pe care o da in cinstea Zerlinei e grandioasa.
Cei doi logodnici, Masetto si Zerlina s-au impacat, dar aparitia lui Don Giovanni starneste din nou gelozia lui Masetto. In gradina au aparut trei oaspeti mascati: Dona Elvira, Donna Anna si Don Ottavio. Invitati de Leporello, ei patrund in palat. Nepasator, surazator si ceremonios, Don Giovanni nu da multa atentie oaspetilor, preocupat de izbanda sa care, de aceasta data insa, va intarzia sa vina. Sarind in ajutorul Zerlinei, dezvaluindu-si identitatea, Donna Elvira, Donna Anna si Don Ottavio il acuza pe cavaler de crimele savarsite.
Descoperit, Don Giovanni isi face loc cu spada in mana si dispare in adancurile palatului.Actul II

Imbracat cu hainele stapanului sau, Leporello patrunde in apartamentul Donnei Elvira.
Inselata de cuvintele patimase pe care i le sopteste cel pe care il crede iubitul ei, Donna Elvira dispare impreuna cu Leporello. Nestingherit, Don Giovanni isi poate adresa cuvintele de dragoste cameristei Donnei Elvira. In locul celei asteptate isi face aparitia Masetto cu o ceata de oameni inarmati dupa el.
Luandu-l drept Leporello, din cauza hainelor, Masetto asculta sfaturile lui Don Giovanni, trimitandu-si oamenii care incotro, in cautarea presupusului stapan. Dandu-si seama prea tarziu de eroare, Masetto incaseaza o bataie strasnica de la Don Giovanni, care dispare in noapte, dar mangaierile Zerlinei il vor consola. In acest timp Leporello a ajuns cu Donna Elvira in gradina casei comandorului. Incercand sa fuga, se vede inconjurat de dusmanii stapanului sau care hotarasc fara sovaire moartea vinovatului.
Dezvaluindu-si identitatea, Leporello reuseste sa scape. Coplesita de durere in fata acestei noi marsavii pusa la cale de Don Giovanni, Donna Elvira se simte totusi cuprinsa de mila si compasiune, presimtind ca pedeapsa nu va mai intarzia.
In cimitirul unde s-a ascuns impreuna cu Leporello, Don Giovanni zareste statuia comandorului ucis. Batandu-si joc de el, il invita la serbarea pe care o da in acea seara la palatul sau.
Spre groaza lui Leporello, statuia pare a inclina capul in semn de incuviintare. O voce de tunet ii anunta lui Don Giovanni apropiatul sfarsit. Fara a lua in seama cumplitul avertisment, cavalerul pleaca nepasator. Donna Anna incearca sa explice sentimentele ce o leaga, in ciuda dorintei ei, de Don Giovanni. Jucand dubla comedie a razbunarii filiale si a fidelitatii fata de logodnicul ei, ea nu urmareste de fapt decat sa se razbune pe seducatorul care a abandonat-o si pe care l-ar prefera oricand molatecului Don Ottavio.
In palatul sau, Don Giovanni ia masa. E vesel si fredoneaza cateva din melodiile la moda, intre care si o celebra arie din opera 'Nunta lui Figaro'. Donna Elvira face o ultima incercare de a redobandi dragostea cavalerului. Sperantele sale se lovesc insa de un dispret jignitor.
Retragandu-se, Donna Elvira ramane impietrita in prag. La fel si Leporello: statuia comandorului urca amenintatoare scarile. A venit sa-si implineasca razbunarea. Flacarile se ridica din toate partile, zidurile se prabusesc, ultima clipa a lui Don Giovanni a sosit.
Atingandu-l, mana statuii ii transmite fiorul inghetat al mortii. Viata isi reia cursul ei normal. Amintirea cavalerului va dainui insa pentru toate cele care l-au cunoscut, chiar si pentru o clipa doar, daruirea; si in sufletul indurerat al Donnei Elvira, si chiar in acela al Donnei Anna, care ii cere logodnicului ei ragazul unui an de gandire pana la casatorie.

DVD-ul prezinta o inregistrare realizata la Köln, in 1991. Baritonul Thomas Allen detine rolul lui Don Giovanni. Soprana Carolyn James este Donna Anna, basul Ferruccio Furlanetto este Leporello, soprana Carol Vaness a fost distribuita in rolul Donnei Elvira iar tenorul Kjell Magnus Sandve a primit dificila partitura a lui Don Ottavio.

Interpreti remarcabili

Baritonul britanic Thomas Allen a ramas in istorie drept unul dintre cei mai mari interpreti ai lui Don Giovanni in anii '80 ai secolului trecut. Allen nu este doar un excelent cantaret, ci si un actor desavarsit, elegant si sigur pe sine; Don Giovanni, personajul caruia ii da viata, este aristocrat din cap pana-n picioare, insa un aristocrat detestabil. In rolul lui Leporello, Ferruccio Furlanetto impresioneaza prin timbrul extraordinar si dictia perfecta.

Cariera americancei Carolyn James (Donna Anna) a fost usor umbrita de forma sa fizica nu tocmai longilina, care trezeste prea putin interesul regizorilor moderni; cu toate acestea, soprana se achita de rol cu demnitate si canta foarte bine.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani