Bazele comunicarii genurilor umane referat

Bazele comunicarii genurilor umane


I. Importanta comunicarii pentru femei si barbati. Particularitatile gender ale perceptiei sociale. Specificul gender al comunicarii.


II. Stilurile de comunicare a femeilor si barbatilor .Modalitati de comunicare eficienta dintre femei si barbati. Obstacole in comunicarea femeilor si barbatilorI. Importanta comunicarii pentru femei si barbati. Particularitatile gender ale perceptiei sociale. Specificul gender al comunicarii.


Stiluri de comunicare in baza de gen

(extras din cartea"De ce barbatii se uita la meci si femeile in oglinda" - Allen Peace)


FEMEILE

BARBATII

femeilor le place sa vorbeasca

barbatii vorbesc decit doar daca este nevoie

femeile gindesc cu voce tare

barbatii  isi vorbesc in gind

femeile vorbesc

barbatii se simt cicaliti

Conversatiile tipic feminine pe mai multe planuri majoritatea femeilor pot vorbi despre mai multe subiecte simultan - uneori intr-o singura fraza.


Frazele barbatului sint mai scurte decit ale femeii si mai bine structurate. Ele constau intr-o introducere simpla, un punct de vedere clar si o concluzie. E mai usor de urmarit ce vrea sa spuna sau ce doreste barbatul. Daca se incearca o conversatie pe mai multe planuri cu un barbat, el e pierdut. E foarte important ca femeia sa inteleaga ca pentru a fi convingatoare cu un barbat trebuie sa se concentreze asupra unei singure idei clare.


Femeile pot vorbi si asculta in acelasi timp,

acuzindu-i totodata pe barbati ca nu sint in

stare sa faca nici una, nici alta.

Barbatii vorbesc pe rind, asa incit

atunci cind vine rindul unui barbat,

lasati-l sa vorbeasca.


Femeile folosesc complimentele ca rasplata


Barbatilor le plac vorbele mari


Femeile vorbesc pe ocolite


Barbatii spun totul pe sleau


Femeia, in general, foloseste in medie sase expresii faciale in zece secunde, prin care reflecta sau reactioneaza la emotiile vorbitorului. Chipul ei este o oglinda a emotiilor exprimate. Cineva care o priveste, poate avea impresia ca fiecare lucru in discutie i se intimpla chiar atunci.

Femeia capteaza intelesul a ceea ce i se spune din intonatie si din limbajul trupului vorbitorului. De fapt, asta si trebuie sa faca un barbat pentru a capta atentia femeii - si mai ales sa o asculte cu foarte mare atentie.


Barbatii asculta ca niste statui

Obiectivul biologic al barbatului razboinic era ca atunci cind asculta sa ramina impasibil, pentru a nu-si trada emotiile.

Masca emotionala pe care barbatul o foloseste atunci cind asculta ii permite se simta ca e stapin pe situatie, dar nu inseamna ca nu traieste nici un fel de reactii. Scanarea creierului arata ca barbatii reactioneaza emotional la fel de puternic ca femeile, dar evita s-o arate. Majoritatea barbatilor sint intimidati de ideea de a-si folosi feedback-ul grimaselor in momentul in care asculta, insa cei care reusesc sa o faca sint rasplatiti din plin pentru stapinirea acestei adevarate arte.Psihologul american John Gray, autor al unor carti de popularizare a dus acest punct de vedere cu un pas mai departe, asemanand metaforic femeile si barbatii cu creaturi de pe planete diferite. In seria de un imens succes "Marte si Venus" de carti de autoperfectionare, Gray a avansat pozitia radicala conform careia barbatii si femeile au stiluri atat de diferite de a-si comunica nevoile, incat se inteleg gresit unii pe altii in mod continuu:"Nu numai ca cele doua sexe comunica diferit, dar ele gandesc, simt, percep, reactioneaza, raspund, iubesc si apreciaza diferit. Aproape ca par sa provina de pe planete diferite, vorbind limbi deosebite"

Printre altele, Gray pretinde ca limbajul femeilor se concentreaza pe intimitate si relationare, iar cel al barbatilor pe independenta si competitie. In plus, spune Gray, cand sunt suparate, femeile isi exprima sentimentele, in timp ce barbatii se retrag intr-o "pestera".

Ne putem intoarce la studiile existente pentru a pune patru intrebari majore:

  1. Vorbesc femeile mai mult decat barbatii?
  2. Dezvaluie femeile mai multe despre propria persoana decat barbatii?
  3. Iși intrerup barbatii conlocuitorii mai mult decat femeile?
  4. Sunt femeile mai perceptive la indiciile nonverbale in compensatie cu barbatii?

In plus, putem pune o alta intrebare: In masura in care astfel de diferente exista, cat de mari sunt ele ca marime? Pentru a raspunde acestei intrebari, psihologii se bazeaza deseori pe un indicator, coeficientul d-Cohen, numit dupa statisticianul Jacob Cohen. Fara a intra in antipaticele detalii statistice, coeficientul d-Cohen ne spune cat de mare este diferenta dintre grupuri in raport cu variabilitatea din interiorul acestor grupuri. Ca termen de comparatie, un d-Cohen de 0.2 este considerat mic, 0.5 este unul mediu, iar 0.8 sau mai sus este deja o valoare mai mare. Pentru a furniza cateva elemente de comparatie, coeficientul d-Cohen pentru diferenta medie dintre barbati si femei in ceea ce priveste trasatura de personalitate a constiinciozitatii (femeile fiind mai constiincioase) este de aproximativ 0.18, pentru agresivitatea fizica (barbatii fiind mai agresivi), de aproximativ 0.60, iar pentru inaltime (barbatii fiind mai inalti), este de aproximativ 1.7.

Vorbesc femeile mai mult decat barbatii?

Cand psihologul Janet Hyde a combinat intr-o "metaanaliza" rezultatele a 73 de studii controlate, a gasit un coeficient global d-Cohen de 0.11, reflectand un caracter ușor mai vorbaret la femei fata de barbati. Totusi, aceasta diferenta este sub valoarea considerata "mica" (0.20), fiind abia observabila in viata de zi cu zi. Psihologul Matthias Mehl si colegii sai au batut inca un cui in cosciugul ipotezei caracterului vorbaret al femeilor datorita unui studiu care a urmarit conversatiile zilnice a 400 de studenti dotati cu reportofoane portabile. Psihologii au descoperit ca femeile si barbatii pronuntau la fel de multe cuvinte pe zi, aproximativ 16.000.


Dezvaluie femeile mai multe despre propria persoana decat barbatii?

Contrar stereotipului dupa care femeile vorbesc mult mai mult decat barbatii despre preocuparile personale, Hyde a gasit un coeficient d-Cohen de 0.18 de-a lungul a 205 studii. Acest rezultat reprezinta o valoare mica si indica faptul ca femeile dezvaluie doar intr-o mica masura mai multe lucruri despre propria persoana decat barbatii.


Iși intrerup barbatii conlocutorii mai mult decat o fac femeile?

Da, desi de-a lungul a 53 de studii referitoare la diferentele intre sexe in ceea ce priveste conversatia, Hyde  a gasit din nou o diferenta mica, un coeficient d-Cohen de 0.15. Chiar si aceasta diferenta este greu de interpretat, deoarece cercetarile sugereaza ca intreruperile si schimbarea subiectului conversatiei reprezinta, in parte, o functie a statutului social. In studiile in care femeile sunt in pozitii de conducere, acestea tind sa intrerupa mai des, sa schimbe de mai multe ori subiectul sau sa vorbeasca mai mult decat barbatii.


Sunt femeile mult mai perceptive la indiciile nonverbale in comparatie cu barbatii?

Aici raspunsul este oarecum mai clar si este un "da" confirmat. Metaanalizele referitoare la adulti, realizate de Judith Hall, care examineaza capacitatea participantilor de a detecta sau diferentia emotiile (cum ar fi tristetea, fericirea, furia si frica) pe fetele oamenilor, au sugerat un coeficient d-Cohen de aproximativ 0.40, desi o metaanaliza asupra copiilor si adolescentilor, realizata de Erin McClure, a sugerat o diferenta mai mica, de doar 0.13.


Astfel, barbatii si femeile comunica intr-adevar in modalitati ușor diferite, iar cateva dintre aceste diferente au o marime suficient de mare pentru a conta cu adevarat. Totusi, cand interactioneaza,barbatii si femeile sunt mai mult asemanatori, decat diferiti, in privinta stilurilor de comunicare si nu este clar cat de multe din diferentele existente se datoreaza deosebirilor intrinseci dintre sexe și cate provin din diferenta de putere.

De-a lungul studiilor, diferentele intre sexe privitoare la comunicare rareori depasesc valorile considerate "mici" dupa indicele d-Cohen.  ( 50 de mari mituri ale psihologiei populare. Inlaturarea conceptiilor gresite despre comportamentul uman de Scott O. Lilienfeld, Steven Jay Lynn, John Ruscio, Barry L. Beyerstein

II. Stilurile de comunicare a femeilor si barbatilor .Modalitati de comunicare eficienta dintre femei si barbati. Obstacole in comunicarea femeilor si barbatilor


Copyright © Contact | Trimite referat