Logo referatele carteConstientizarea relatiilor (cu accent pe formele corpului si actiunile corpului)

Constientizarea relatiilor (cu accent pe formele corpului si actiunile corpului)

A saptea tema gimnastica, cu titlul mentionat mai sus, plaseaza atentia deplina asupra relatiilor care exista in cadrul miscarilor. Prima expunere a relatiilor a survenit in activitatea dezvoltata din prima tema. Oricum, idea de relationare a fost initiata doar in scop de securitate si interval si s-a ocupat doar cu forme elementare de miscare si evitarea altora.

Ghid de planificare mostra, obiectiv major - relatia partilor corpului cu accent pe echilibru si iesire din echilibru.

Continut - corp - partile corpului, echilibru, iesire din echilibru, locomotie.

Spatiu - extensie

           - efort

           - relatii - partile corpului una fata de alta si fata de aparat

           - adecvat pentru - acei care au muncit anterior pe aceasta tema sau cei care au maiestrie in a se balansa in diferite moduri

Aparatura - selectie de aparate mari incluzand covoare si covoare individuale daca sunt disponibile. 

Conceptele de miscare au principii fundamentale, subiecte si cunostinte fundamentale. A te familiariza cu, sau a intelege conceptul ce subliniaza continutul miscarii este adesea o conditie necesara pentru a raspunde adecvat sarcinii de lucru. Copiii isi pot dezvolta aceasta intelegere prin multe si variate activitati:

1.      Ganditi-va si descoperiti conceptul, profesorul stabilind nu mediul ce favorizeaza producerea conceptului in chestiune.

2.      Comparati o idee de miscare cu alta ca sa vedeti ce se intampla si de ce.

3.      Observati reactia unui copil (sau profesor) si cautati o situatie specifica.

4.      Priviti mijloacele vizuale (obiecte, imagini) care ilustreaza un concept specific.

5.      Cautati si aduceti inauntru fotografii care ilustreaza concepte specifice.

6.      Experimentati conceptul care se studiaza cu obiecte sau propriile voastre corpuri.

7.      Urmariti experimentele facute de profesor sau alti copii cu obiecte sau miscari ce implica un concept specific.

 Relaxarea musculara si precizia controlului

Precizia controlului reprezinta capacitatea de a executa miscari adecvate punand in actiune grupele musculare corespunzatoare. Aceasta favorizeaza rafinamentul gestului suprimand tensiunile musculare superflue si usureaza elaborarea imaginii corporale. Se cere educatorului mai multa prudenta in progresia exercitiilor de relaxare, data de importanta acestui tip de experinta si de diversele aspecte si semnificatii. Acestea  pot interfera cu cauza, rezultand alte tipuri de dificultati, care favorizeaza uneori oprirea sau regresul in invatarea unui act motric.

Problema va fi deci infruntata intr-un mod diferit, in raport cu varsta subiectului, nivelul sau de maturizare, problemele sale afective si in raport cu tipul de relatii care se produc si se schimba din timp in timp.

a) Cu copiii mai mici sub (9 ani) se obtine usor relaxarea musculara, dar este dificila trecerea de la senzatiile difuze si generalizate la depasirea starii de pasivitate.

b) La copiii de varsta (10 -14 ani) este posibila  invatarea relaxarii vazuta ca tehnica similara a altor conduite psihomotorii. Relaxarea se obtine  intr-un mod relativ usor, iar dezvoltarea tehnico - motorie permite uneori o evolutie destul de rapida. In acest stadiu, copilul invata sa-si inhibe tonusul muscular si sa-si regleze coportamentul.c) La copiii mai mari partea de subiectivism, creste in mod notabil. Relatiile intre ton si starea afectiva (emotii, inhibitii, anxietate, conflicte) este foarte puternica. Copilul traieste relaxarea care este pusa intr-o dimensiune relationala. Existenta dificultatilor afective determina educatorul sa efectueze exercitii intr-un mod gradual, pentru a evita intarirea dificultatilor si a evita ivirea unei rezistente daunatoare.

Operatiuni de relaxare

Modalitatile de relaxare trebuie sa-i fie prezentate elevului inca de la inceput, mai ales in ceea ce priveste rolul investit de exercitiul lectiei:

            a) Exercitiile globale (pentru a inlatura tensiunile posibile si pentru a pregati elevul pentru lucru) in miscare de supinatie vor fi intotdeuna efectuate la inceputul sedintei si la sfarsit (pentru a crea un sens de calm si unitate).

            b) Exercitiile segmentare in alte pozitii vor fi executate doar in cursul de reeducare.

            c). Anumite exrcitii pot fi reluate in pozitia pronatie.

De notat este importanta climatului pregatitor.

-   pozitia initiala a corpului pe covorul de relaxare.

-   conditiile ambientale (luminozitate discreta, temperatura multumitoare, liniste).

-   ritualizare, adica alegerea momentului de relaxare (la inceputul si sfarsitul sedintei)

-   constanta atitudinii educatorului in verbalizarea predarii.

A. Relaxarea segmentara

Inainte de a incepe progresia este esential sa-l facem sa inteleaga pe copil ceea ce se cauta si care este scopul. De aceea se revine la diverse proceduri si se apeleaza la explicatii verbale, la demonstratii si in sfarsit la aplicarea in sine prin experimentare profesionala. Constientizarea si insusirea controlului tonic se realizeaza dupa urmatoarele modalitati de progres:

a) actiune personala, (exercitii de contrast).

b) pasivitatatea: manipularea destinata verificarii starii de relaxare.

c) cercetarea pozitiilor precise si localizate.

d) analiza verbala a senzatiilor si a diverselor modificari si a starilor tonice.

e) sfarsitul exercitiilor este semnat de "reluare", dupa metoda lui Schultz: flexia antebratelor, repiratie profunda, eventual deschiderea ochilor.

Exercitiile intereseaza progresiv, membrele inferioare, membrele superioare,  trunchiul (zona care permite inceputul unei constientizari a functiei repiratorii), muschii fetei, ai cefei si ai gatului (zone care reflecta in particular tensiunile emotive si afective), constientizarea functiei respiratorii cu lucrul pe inspiratie si pe expiratie, cu miscare coapselor si abdomenului in pozitii diferite; relaxarea segmentara asociata respiratiei.

            B. Relaxarea globala

Exploateaza aceleasi modalitati de progresie a exercitiilor de relaxare sementara. Copilul va executa diverse exercitii in pozitii diferite (culcat dorsal, facial).

            C. Relaxarea diferentiata

Este vorba de exercitii care completeaza actiunea de relaxare globala, si segmentara si care permit la coordonarea si disocierea miscarilor si intrarea rapida in relaxarea generala sau locala (executia unei miscari segmentare si mentinerea simultan in stare de relaxare a restului corpului). Exercitiile se pot executa din diferite posturi (pozitii) ale corpului si deplasari variate (mers ritmat, alergari, sarituri).Copyright © Contact | Trimite referatUltimele referate adaugate
Adrian Suciu
   - Primara
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Opere romantice - autori si opere reprezentative Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi, Richard Wagner
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian