Tipuri de design de baza cu un singur subiect

Tipuri de design de baza cu un singur subiect


A.Designul cu un singur factor-unifactorial pot fi de mai multe tipuri AB, ABA ,ABAB.

1. Designul AB, cuprinde o singura administrare a fiecarei conditii si lipseste replicarea intersubiect. Acest tip de design are serioase probleme.

2. Designul de tip ABA,include o faza de revenire in care conditiile nivelului de baza sunt restabilite dupa expunerea la tratament.Aceasta reevaluare a nivelului de baza iti permita sa evidentiezi daca schimbarile in comportament se datoreaza tratamentului. Ex: pe elevi cu insucces scolar si comportament noncooperant la scoala. Dorim ca indivizii să ; aiba succes si sa devina cooperantiAcest design parcurge urmatoarele faze:

1. identificarea si definirea comportamentelor specifice care trebuiesc eliminate sau incurajate

2. masurarea nivelului de baza pentru fiecare comportament evidentiat anterior si in cazul fiecarui subiect. Acest lucru se face prin observatii la intervale regulate de timp in timpul orei. Aceasta procedura de 'same sampling' ne permite sa colectam date despre fiecare subiect observind diversi sunbiecti in fiecare interval.La sfirsitul perioadei fiecare comportament al elevului va fi esantionat de mai multe ori oferind o masura a frecventei fiecarui tip de comportament.Presupunem ca vrem sa urmarim un anumit comportament tinta: elevi sa fie atenti la profesor.Cum vom face acest lucru? Intarind comportamentul de atentie. - le vom spune ca inregistram cantitatea de timp cit ei vor fi atenti la profesor in cadrul orei. De cite ori vor fi atenti vor cistiga un punct. La sfirsitul fiecarei saptamini fiecare student isi va schimba punctele in bani.Incepem cu faza de interventie in ziua urmatoare. In fiecare ora subiectii sunt obseravati si comportamentele inregistrate exact ca si in faza nivelului de baza. Asteptam pina cind frecventele comportamentului de acordare a atentiei nu mai prezinta modificari sistematice.Pentru a determina daca schimbarile sunt determinate de interventia noastra si nu de timp sau presiunea parintilor sau maturizarea subiectilor revenim la nivelul de baza.

3. revenirea la nivelul de baza Se face atentionind clasa ca sistemul de intarire se intrerupe. daca comportamenul de acordare a atentiei revine la nivelul original din faza de preinterventie, atunci putem concluziona ca interventia creeaza schimbarile originale.Se poate realiza prin reintroducerea fazei de intervetie in designul ABA. Daca comportamentul revine la nivelul de baza in faza de revenire si apoi reatinge nivelul fazei de interventie ca modificarile observate se datoreaza interventiei noastre si nu maturarii subiectului.- observatiile sunt fidele . Acest grad de stabilitate este dorit dar nu este totdeauna atins-nivelul de baza neprezentind o variatie sistematica.


Pasi in rezolvarea problemelor legate de nivelul de baza:


1. Variabilitatea nesistematica in cadrul nivelului de baza

Daca nivelul de baza in cadrul unei faze este foarte variabil inseamna ca factorii necontrolati cauzeaza aceasta variabilitate. Este nevoie sa identificam acest factori si sa-i controlam. pe cit posibil sa-i controlam. Ex: in cazul anterior factorii cum ar fi disputele cu parintii, intre studenti, apropierea vacantei, folosirea drogurilor pot avea astfel de efecte.

Daca stabilizarea nivelului de baza prin aducerea acestor factori sub control nu se poate realiza atunci se recomanda extinderea numarului de observatii din faza de baza deoarece un numar mai mare permite o estimare mai buna a nivelului de baza.


2.Schimbarile sitematice lente ale nivelului de baza

Confruntarea cu acest lucru se face prin substragrea -eliminarea ei, modificarea sistematica inceata a nivelului de baza in exemplul dat de noi poate sa creasca de la o faza la alta deoarece schimbarea este consistenta este posibil sa estimam pozitia nivelului de baza ce ar fi fost atins in fiecare punct din timpul experimentului daca tratamentul nu ar fi fost introdus. Efectul tratamentului se discerne clar dupa ce tinem seama de aceasta schimbare.
3. Nerevenirea la nivelul de baza

In unele situatii nivelul de baza nu revine la nivelul initial. Acest lucru se poate datora familiarizarii cu sarcina- efectul tratamentului. Pentru a inlatura acest lucru se cere un design special. Revenirea partiala se realizeaza cind are loc invatarea in timpul conditiei de tratament.In acest caz se poate recurge la o pauza in derularea cercetarii.intre cele doua faze de tratament experimental.


4. Nivele de baza inegale intre subiecti

Daca de la inceput se observa diferente intre nivelele de baza este normal sa apara diferente si in faza de invatare si in acest caz replicarea intrasubiect este mai recomandata deit replicarea intersubiect. In acest caz se intervine doar partial pentru anumiti subiecti astfel incit sa ii aduci la acelasi nivel de baza si dupa aceea se poate realiza replicarea intersubiect.


5. Nivele de baza neadecvate

Chiar daca toti subiectii prezinta nivele similare in faza initiala a efectului de baza nivelele obtinute pot sa nu fie utile in evaluarile ulterioare deoarece un nivel scazut de baza poate sa fie dezirabil atunci cind se urmareste imbunatatirea raspunsului si nedezirabil cind se urmareste descresterea nivelului de raspuns.( ex. efectele pedepsei vor fi greu ajustate daca sunt aproape de zero. In acest caz ajustam conditiile experimentale.Ex in experimentul cu pedeapsa putem sa crestem nivelul de baza prin intarirea raspunsurilor printr-un program de intervale variabile.Programul poate fi apoi ajustat penrtu a produce orice nivel de raspuns dorit. Acelasi program ar putea fi mentinut si in conditiile de pedeapsa.Designul de tip ABAB are doua faze de revenire a interventiei.Acest tip de design poate fi extins la multiple nivele ale variabilei independente.Utilizind nivele multiple ale variabilei independente apar unele probleme, deoarece sunt testati unul sau doi subiecti nu este posibila contrabalansarea ordinii de tratament. Fiecare subiect poate fi supus la aceleasi modificari experimentale doar ca in ordine diferita.

Contrabalansarea in cazul designului de tip ABAB se poate face luindu-se in considerare experimentul cu un singur subiect parametric in care apar trei nivele ale variabilei independente A,B; C.. Fiecare subiect poate fi expus tratamentului in urmatoarea ordine: ABACBC aceasta ordine oferind tranzitia de la valori apropiate AB ale variabilei independente combinat cu tranzitia de la valori distante AC. Alti subiecti pot fi supusi unor alte ordini. Observam ca acest design asigura o singura replicare a fiecarui tratament.In cazul in care suntem ingrijorati de posibila schimbare lenta a nivelului de baza se revine la nivelul de baza dupa fiecare tratament.


Copyright © Contact | Trimite referat