Eclipsa totala de Soare din 11 AUGUST 1999 - Banda de totalitate pe glob, Caracteristicile benzii de totalitate pe teritoriul Romaniei referat

Eclipsa totala de Soare din 11 AUGUST 1999

Ultima eclipsa totala de Soare a acestui secol (si mileniu!) a avut loc la 11 august 1999 si banda sa de totalitate strabate Europa, cel mai dens populat continent, cu cele mai bune cai de acces in zona eclipsata, traversand si tara noastra pe directia vest - sud-est. Pentru Romania eclipsa din 11 august 1999 prezinta un interes major deoarece MAXIMUL eclipsei se va produce pe teritoriul tarii noastre, in apropiere de Ramnicu Valcea.

1. Banda de totalitate pe glob
"Traseul" umbrei pe Terra (figura 1) incepe in nordul Oceanului Atlantic, la aproximativ 700 km est de New York si 300 km sud de provincia canadiana Noua Scotie, la rasaritul Soarelui - 9h 30m 57s TU (TU = Timp Greenwich). Durata totalitatii este aici de doar 47 secunde si largimea benzii de totalitate, 49 km. Traversand Atlanticul, banda de totalitate intalneste uscatul insulelor Scilly din sud-vestul coastei engleze dupa aproximativ 40 minute. Soarele se va afla aici la inaltimea de 450 deasupra orizontului, durata fazei de totalitate pe linia centrala va ajunge la 2 minute iar largimea benzii de totalitate se va extinde la 103 km.
Dupa doar un minut, (10h 11m TU) umbra Lunii ajunge pe coasta peninsulei britanice Cornwall. Durata eclipsei totale va fi in intreaga regiune de peste 2 minute pe linia centrala iar viteza umbrei pe sol atinge 910 m/s. Cel mai mare oras englezesc acoperit de umbra Lunii va fi Plymouth, la 20 km nord de linia centrala, cu o eclipsa totala de 1m 30s. Capitala Marii Britanii, Londra, aflata la aproximativ 180 km nord de linia centralitatii, va admira doar o eclipsa partiala de magnitudinea 0,968 (magnitudinea eclipsei se defineste ca fractiunea din diametrul Soarelui ocultat de Luna; se exprima fie in procente, fie in fractiuni zecimale - de exemplu: 50% sau 0,50).
Traversand Canalul Manecii eclipsa "isi face intrarea" pe continent la ora 10h 16m TU pe coasta Normandiei (figura 2). Porturile Le Havre si Cherbourg vor fi in eclipsa totala 1m 30s si, respectiv, 1m 35s. Parisul, "orasul lumina", pierde spectacolul, ramanand la 30 km in sudul acestei fasii, cu o eclipsa partiala de magnitudinea 0,992. Dintre principalele orase ale Frantei notam orasul Metz, la numai cativa kilometri de linia centrala, care va intra in "noaptea" eclipsei pentru 2m 13s la ora 10h 29s TU, iar Strasbourg, aproape de limita sudica a benzii de totalitate, va avea o eclipsa totala de mai mica durata (sub 1m 30s).
Dupa ce strabate sudul Belgiei si al Luxemburgului, umbra Lunii va patrunde pe teritoriul Germaniei in pitoreasca vale a Rinului, acoperind orasul Karlsruhe si apoi Stuttgart, care, putin la nord de linia centrala, va fi in eclipsa totala 2m 17s. Locuitorii orasului München vor admira o eclipsa totala de 2m 8s. Umbra Lunii, intinsa pe o banda de 109 km largime, cu viteza la sol de 740 m/s, va strabate zona centrala a Austriei si Ungariei, ocolind din nou capitalele. Limita sudica a benzii de umbra va acoperi o mica regiune din nord-estul Sloveniei, in vecinatatea granitei austro - ungare. Viena si Budapesta, aflate amandoua la aproximativ 40 km nord de banda totalitatii, vor fi doar in eclipsa partiala de magnitudine 0,990 si respectiv, 0,991. Lacul Balaton se va afla in intregime in eclipsa totala pentru 2m 22s (10h 50m TU). Acoperind regiunea de nord a Serbiei, umbra Lunii "intra" in Romania.
Dupa ce paraseste Romania fasia de umbra a Lunii acopera nord-estul Bulgariei, asigurand o "noapte" de 2m 21s pe linia centrala pana la "intrarea" in apele Marii Negre. Traversand Marea Neagra in aproximativ 10 minute, umbra Lunii revine pe uscatul insorit al Turciei. Taind in diagonala tara ce leaga doua continente, banda de umbra trece din nou departe de capitala; Ankara, aflata la 150 km sud, va avea o eclipsa partiala de magnitudinea 0.969. Pe teritoriul Turciei durata totalitatii scade la aproximativ 2 minute.
Banda totalitatii se ingusteaza continuu pe masura ce strabate nord-estul Siriei, Irakul, Iranul, partea de sud a Pakistanului si India centrala. Soarele coboara spre orizont (22o la Karachi), latimea benzii de totalitate descreste la 85 km, iar viteza umbrei pe sol creste la 2 km/s. Traiectoria umbrei Lunii paraseste Pamantul in Golful Bengal, la apusul Soarelui (12h 36m 23s TU).
Umbra Lunii va strabate in 3 ore si aproape 7 minute, un traseu de latime variabila, lung de aproximativ 14 000 km, acoperind 0,2% din suprafata Pamantului.
Fenomenul va fi vizibil de pe o suprafata mult mai mare a Pamantului, ca eclipsa partiala: traseul penumbrei Lunii va acoperi nord-estul Americii de Nord, toata Europa, nordul Africii si jumatatea de vest a Asiei (figura 1).

2. Caracteristicile benzii de totalitate pe teritoriul Romaniei/a> 25588tqv45flo8jIntalnind Pamantul pe suprafata Oceanului Atlantic si sfarsindu-si periplul intr-un alt ocean, Oceanul Indian, umbra Lunii strabate doua continente si o mare, Marea Neagra. Din acest lung traseu, se detaseaza locul in care se produce maximul eclipsei - pe teritoriul tarii noastre, in apropiere de Ramnicu Valcea. Momentul de maxim al unei eclipse se produce cand axa umbrei Lunii (dreapta ce uneste centrul Soarelui si al Lunii) trece cel mai aproape de centrul Pamantului (minimul distantei dintre axa umbrei Lunii si centrul Pamantului, g, se exprima in unitati de raze terestre ecuatoriale; pentru eclipsa din 11 august 1999, g = 0,506). In apropiere de Ramnicu Valcea se vor inregistra:

· durata maxima a totalitatii ( 2m 23 s);
· acoperirea maxima a Soarelui (103%);
· inaltimea maxima a Soarelui deasupra orizontului (590);
· latimea maxima a benzii de totalitate (112 km);
· cea mai mica viteza a deplasarii umbrei Lunii pe sol (680 m/s sau 2448 km/ora).

Eclipsa incepe la granita de vest a Romaniei putin inainte de 12h 30m TL (Timp Legal de vara), primele localitati intalnite fiind: Beba Veche, Cenad si Sannicolau Mare (figura 3). Banda de totalitate a eclipsei este marcata prin limitele sale, nordica si sudica, si prin linia centrala (se remarca punctul de "Greatest Eclipse" - maximul eclipsei, langa Ramnicu Valcea). In interiorul benzii sunt trasate limitele benzilor de eclipsa totala cu durata mai mare decat 2m; 1,5m si 1m. Momentele principale ale eclipsei ca si marimea eclipsei sau/si durata fazei de totalitate, pentru pentru 27 localitati aflate in banda de totalitate si pentru alte 23 localitati din afara benzii de totalitate unde eclipsa va fi doar partiala, sunt date in tabelul 1.
Primul oras important care intra in eclipsa, Aradul, se afla la circa 18 km nord de linia centralitatii si va avea o faza de totalitate de 2m 14s. Capitala Banatului, Timisoara, important centru cultural si universitar, se va gasi la 30 km sud de linia centrala si va avea o faza de totalitate de 2m 8s. Dupa ce va acoperi pe rand orasele Lipova (20 km nord de linia centrala), Lugoj (15 km sud de linia centrala) si mai multe sate din judetul Timis, umbra Lunii intra in judetele Hunedoara si Caras Severin. Primul masiv muntos din tara acoperit de umbra Lunii va fi Poiana Rusca cu varful Padesu (1374 m) aflat chiar pe linia centrala. Orasul Caransebes, aflat la aproximativ 35 km sud de linia centrala va avea o eclipsa totala de numai 1m 57s. Cu o eclipsa totala cam de aceeasi durata va fi Deva, capitala de judet, aflata la 40 km nord de linia centrala. Hunedoara si Hateg intra amandoua in interiorul benzii cu durata totalitatii mai mare decat 2minute. Aproape de Hateg, la Sarmizegetusa, unde se mai pastreaza ramasitele capitalei provinciei romane Dacia, se poate admira eclipsa din amfiteatrul roman, bine conservat pana in zilele noastre. La sudul liniei centrale, intra in eclipsa Muntii Tarcului si Muntii Godeanu. Urmeaza apoi pitoreasca zona a Muntilor Retezat cu varfurile Retezat (2484 m) si Peleaga (2509 m), cu lacurile glaciare Zanoaga si Bucura si renumita rezervatie naturala. In nordul liniei centrale, eclipsa se intinde peste Muntii Sureanu. In nord-vestul acestui masiv muntos, intr-o ambianta naturala deosebita se va putea urmari eclipsa chiar din vechea cetate a lui Decebal - Sarmizegetusa Regia - sau din amfiteatrul natural de langa Costesti.
Umbra Lunii strabate apoi regiunea miniera a Vaii Jiului cu centrele Petrila, Lupeni, Vulcan, Petrosani; ultimele doua aflate in imediata apropiere a liniei centrale vor fi in eclipsa totala pentru 2m 23s. Acoperind varfurile Parang (2513 m) si Mandra (2519 m) din masivul Parang, traseul umbrei trece in judetul Gorj. Capitala judetului, orasul Targu Jiu, aflat la 38 km sud de linia centrala, va avea o durata a eclipsei totale de 1m 46 s. Amatorii de eclipse ce vor strabate aceasta zona vor putea admira la Targu Jiu complexul muzeistic Brancusi, in aer liber: Masa Tacerii si Poarta Sarutului (Coloana Infinita, demontata la aceasta ora, asteapta renovarea!).
Dintre lanturile muntoase ale Carpatilor Meridionali vor mai intra in eclipsa totala Muntii Cibinului cu varful Cindrelul (2242 m), Muntii Lotrului cu Varful Mare (2034 m), Muntii Capatanei cu varful Ursu (2123 m). Dealurile subcarpatice din aceasta zona, pe langa frumusetea naturii, ofera vizitatorului frumoase surprize turistice: manastirea Polovraci, manastirea Horezu si centrul turistic cu acelasi nume, manastirea Arnota, apoi statiunile Olanesti si Govora. La nordul liniei centrale se afla statiunile Calimanesti si Caciulata precum si manastirea Cozia, toate asezate pe minunata vale a Oltului.
Umbra Lunii ajunge, in fine, in punctul de maxim al eclipsei, in apropierea orasului Ramnicu Valcea - la 14h 01m 58,8s. La scurt timp intra in eclipsa Curtea de Arges, Campulung (aproape de limita nordica a benzii de totalitate) si capitala judetului Arges, municipiul Pitesti, aflat chiar pe linia centrala (durata totalitatii va fi aici de 2m 23s). Jumatatea nordica a benzii de totalitate strabate dealurile de la poalele Muntilor Fagaras si Leaota, apoi o parte a judetului Dambovita si capitala acestuia - municipiul Targoviste - ajungand in sudul judetului Prahova (orasul Baicoi si municipiul Ploiesti vor fi in eclipsa totala).
Linia centrala urmeaza traseul autostrazii Pitesti - Bucuresti ajungand in capitala tarii la 14h 05m 47,7s, unde faza de totalitate va dura 2m 22s. Jumatatea de nord a benzii de totalitate isi continua traseul pe teritoriul romanesc peste parti din judetele Ialomita si Calarasi, traverseaza apoi Dunarea, strabate Dobrogea de sud si paraseste uscatul continuandu-si "drumul" peste apele Marii Negre. Dintre orasele mai importante ce intra in eclipsa notam Calarasi si Mangalia, cu durate ale totalitatii de 2m 16s si respectiv, 2m 3s. Jumatatea sudica a benzii de totalitate paraseste Romania mai repede, la sud de Bucuresti (vezi figura 3); limita sudica a benzii de totalitate trece la nord de Giurgiu care va avea o eclipsa partiala de 99% iar linia centrala, patrunde in Bulgaria in apropierea orasului Silistra.
Pe tot teritoriul tarii eclipsa partiala va fi mai mare de 90 %; de exemplu orasul Botosani va avea o eclipsa partiala de 92,7 %. In sudul benzii de totalitate, pana la granita, eclipsa partiala va fi mai mare de 95 %.
Dintre toate statele strabatute de banda totalitatii, doar Romania are capitala asezata nu numai in banda de totalitate, ci chiar pe linia centrala. Un numar de alte orase mari sunt imprastiate pe toata banda totalitatii: Arad, Timisoara, Targu Jiu, Caransebes, Lugoj, Hunedoara, Deva, Petrosani, Ramnicu Valcea, Pitesti, Targoviste, Ploiesti, Urziceni, Calarasi, Eforie Sud, Mangalia. Majoritatea acestora sunt capitale de judet sau simple municipii, centre industriale si culturale, cu obiective turistice de interes deosebit. In Bucuresti si Timisoara se gasesc doua Observatoare Astronomice apartinand Institutului Astronomic al Academiei Romane, situatie unica pentru eclipsa aceasta. Specialistii romani pregatesc, in colaborare cu colegi din alte tari, experimente profesionale interesante pentru studiul Soarelui la eclipsa, folosind instrumentele stabile ale celor doua institutii.
In Romania banda de totalitate strabate zone cu relief variat, de la Campia de Vest, la inaltimile de peste 2500 m ale Muntilor Retezat si Parang, trecand apoi prin zona dealurilor subcarpatice ale Olteniei si Munteniei, prin Baragan, traverseaza Dunarea pentru a ajunge apoi pe litoral. Pentru studiul Soarelui, orice specialist sau amator va putea gasi in Romania un loc care sa corespunda cerintelor de astroclimat specific pentru obtinerea unor observatii de calitate. Inaltimea Soarelui la ora de maxim (14h 04m, timp local ora de vara) va fi de 590, inca un argument in favoarea unor observatii astronomice de calitate.
Obiective turistice cu specific deosebit sunt imprastiate de-a lungul benzii de totalitate. Daca notam doar zona judetului Hunedoara cu cele doua capitale dacice si Castelul Huniazilor; complexul muzeistic Brancusi de la Targu Jiu; manastirile Polovraci, Horezu, Cozia; pitoreasca vale a Oltului; Curtea de Arges, Targoviste, Campulung - toate trei, vechi capitale ale Tarii Romanesti; Bucurestiul cu toate muzeele si imprejurimile sale; vestigiile antice ale Dobrogei si litoralului, putem sustine cu argumente puternice ca in Romania gasim si "maximul" atractiilor turistice.

Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani