Balene referat

Balenele apartin ordinului cetaceelor, care sunt mamifere marine, cu sange cald. Cetaceele se impart in doua mari grupe: cetaceele cu dinti (delfinii) si cetaceele cu fanoane (balenele).

Spre deosebire de mamiferele terestre, bale-nele s-au adaptat mediului acvatic. Astfel, pentru a nu pierde foarte multa caldura in apa rece, ele si-au marit dimensiunile si si-au dezvoltat un strat protector de grasime, care poate avea pana la 50 cm grosime. Grasimea nu este insa fixata de musculatura de dedesubt, ci aluneca pe ea. Corpul balenelor este hidrodinamic, ceea ce le faciliteaza inaintarea, iar in oase se depune o cantitate mare de ulei.In ciuda dimensiuni-lor mari, balenele nu con-suma multa hrana, datori-ta economiei de energie. Se hranesc cu plancton, krili si pesti. Pentru a se putea hrani cu plancton, balenele au fost inzestrate in cursul evolutiei cu niste formatiuni numite fanoa-ne. Acestea se termina cu niste prelungiri in forma de perie, care au rol de sita. Din tonele de apa introduse in gura, ele retin doar planctonul. Fanoanele au la origine cutele planseului bucal, nu dintii.

Capul balenei trebu-ie sa fie foarte mare si puternic, pentru a putea rezista la greutatea mare a fanoanelor si la volumul imens de apa care trebuie filtrata. Lungimea capului Balenei de Vizcaya repre-zinta 40% din lungimea corporala totala, iar vertebrele ei cervicale sunt bine sudate intre ele, pentru a putea mentine greutatea corpului. Balena cu cocoasa are o tehnica de vanatoare cu totul aparte: se scufunda sub bancurile de pesti, sufland un „nor de bule de aer” care va dezorienta pestii, dupa care se ridica brusc la suprafata si ii inghite cu sutele.

Balenele trebuie sa vina la suprafata pentru a respira. Ele expira dioxidul de carbon si inspira oxigen prin nara de pe partea dorsala a capului. Odata cu dioxidul de carbon sunt eliminati si vapori de apa care se condenseaza si formeaza un jet de apa inalt de 5-6 metri, insotit de un sunet puternic. 28583jcx58ecu7pBalenele nasc o data la 2-3 ani. In timpul nasterii, balena mama este inconjurata de cateva „moase“, care vor ajuta nou-nascutul sa se mentina la suprafata pentru a respira.

Oamenii de stiinta urmaresc balenele pentru a cunoaste mai multe despre viata lor. Cel mai modern mijloc de urmarire este prin satelit. Balenei i se ataseaza un emitator. Emitatorul emite semnale care sunt receptate de un satelit, transmite informatiile la o statie de receptie de pe Pamant.

 

Bogdan Stoica, cc583j8258eccu

clasa a VI-a C

Copyright © Contact | Trimite referat