Bioritmuri - Bioritmurile circadiene, Bioritmul fizic, Bioritmul emotional, Bioritmul intelectual referat


Bioritmuri

In natura, exista factori care se repeta la intervale regulate de timp, aproximativ egale, cum ar fi ziua si noaptea sau anotimpurile. Acestea sunt determinate de miscarile de rotatie ale Pamantului in jurul axei proprii si in jurul Soarelui, si au o influenta majora asupra vietuitoarelor. Ritmicitatea acestor factori naturali a determinat aparitia unor variatii periodice, regulate, ale activitatii organismelor vii, care se numesc ritmuri biologice sau bioritmuri. Acestea s-au stabilit de-a lungul milioanelor de ani de evolutie a organismelor vii si constituie modalitati de adaptare la mediul inconjurator.Desfasurarea ritmica a proceselor biologice este caracteristica si omului, care suporta aceleasi influente ale mediului extern.

Bioritmurile circadiene (diurne) (cuvantul provine din limba latina - circa diem = aproximativ o zi) se desfasoara pe parcursul a 24 de ore.

Numerosi parametri fiziologici: temperatura corpului, tensiunea arteriala, pulsul, debitul cardiac, frecventa respiratorie prezinta variatii constante pe parcursul unei zile solare. 12219tfz59sbc5p

Alternanta intre veghe si somn reprezinta un bioritm cicardian, cu o importanta fundamentala pentru om. Daca suntem scosi din mediul nostru obisnuit de viata, de exemplu, daca facem o calatorie lunga cu avionul, traversand in timp scurt mai multe fusuri orare, ritmul nostru somn-veghe ne se schimba imediat. Astfel, daca zburam 7 ore spre vest, cu toate ca ceasul arata, sa spunem, ora 15 (ora locala) noi simtim ca este ora de culcare, adica ora 22. Ne sunt necesare cateva zile ca sa ne “sincronizam” la timpul local.

Unele bioritmuri umane sunt deosebite de ale celorlalte vietuitoare. Ti se intampla sa ai “zile bune”, in care te simti plin de forta, voie buna si inspiratie si “zile rele” in care nu iti iese nimic bine!

Capacitatile noastre fizice, emotionale si intelectuale prezinta variatii periodice, ritmice, cu zile in care randamentul este maxim si altele cu randament minim. Ele constituie bioritmuri caracteristice omului si au urmatoarea durata sau perioada: bioritmul fizic de 23 zile, bioritmul emotional de 28 zile, bioritmul intelectual de 33 zile.

Fiecare dintre aceste bioritmuri este impartit in 2 faze: fb219t2159sbbc

1) faza pozitiva (+) cand suntem plini de energie pe care organismul o utilizeaza pentru actiuni fizice, emotionale sau intelectuale.

2) faza negativa (-) cand organismul isi reface fortele si ne simtim mai obositi, cu rezistenta mai mica la orice fel de efort .

Bioritmul fizic (F) reprezinta variatia fortei fizice a omului si dureza 23 de zile

  • in faza pozitiva, adica in primele 11,5 zile ale ciclului fizic, ne simtim bine din punct de vedere fizic, plini de energie, participam cu placere si cu bune rezultate la diferite activitati sportive si suntem mai rezistenti la imbolnaviri

  • in faza negativa, ne simtim lipsiti de vigoare, suntem mai obositi, mai sensibili la imbolnaviri.

Bioritmul emotional (E) reprezinta variatia starii de spirit, a dispozitiei omului si dureaza 28 de zile.

  • in faza pozitiva, deci in primele 14 zile ale ciclului, suntem bine dispusi, optimisti si increzatori in viitor.

- in faza negativa suntem mai nervosi, mai pesimisti.

Bioritmul intelectual (I) reprezinta variatia capacitatii intelectuale a omului (gandirea, memoria, judecata, creativitatea) si dureaza 33 de zile.

  • in faza pozitiva, in primele 16.5 zile ale ciclului, invatam mai usor, efectuam mai repede calcule matematice si suntem mai creativi

  • In faza negativa avem performante intelectuale mai reduse, invatam mai greu, nu ne putem concentra atentia si suntem mai putin creativi

Ziua de nastere a fiecaruia reprezinta originea comuna a celor trei bioritmuri care se succed apoi regulat toata viata, cu perioade fixe.

Zilele care marcheaza inceputul unui nou ciclu (ziua 0) si zilele in care se face trecerea de la faza pozitiva la negativa a fiecarui ciclu, respectiv zilele 11,5 pentru ciclul fizic, ziua a 14-a ciclului emotional si ziua a 16-a a ciclului intelectual sunt considerate “zile critice”, de “cumpana” a ciclului respectiv. Zile periculoase, cand suntem predispusi la accidente de tot felul, ar fi zilele in care cele 3 bioritmuri trec simultan prin ziua critica!


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani