Pestii sanitari - referat referatPestii sanitari


Unui cercetator americana, Konrad Limbo, ii datoram  descoperirea pe tarmurile Californiei de Sud in primavara anului 1949, a unei "institutii" submarine de un extraordinar interes stiintific. Este vorba de serviciul de asistenta sanitara pe care unele fiinte marine le acorda semenilor lor ori de cate ori acestia sunt atacati de paraziti si bacterii.Pana in prezent stiinta cunoaste peste 25 de specii de pesti-sanitari, 6 specii de creveti si un crab, toti specializati pentru acest gen de activitate.

Pestii-sanitari seamana unii cu altii: au botisoarele alungite ca niste pensete si corpul decorat in culori foarte vii, pentru a putea fii detectati de la distanta. Ei isi ofera serviciile printr-un ritual de miscari, cunoscut de toti pesti in suferinta. La randul lor, si pacientii isi semnaleaza miscarile: pestele Naso tapeinosoma pigmenteaza in albastru locul unde se afla un parazit pentru a atrage atentia curatatorului. Nu-i de mirare deci ca au devenit niste "persoane inviolabile". Nici un animal de prada din mari si oceane nu-i ataca. Ceva mai mult. Unii uriasi ai recifelor, renumiti pentru voracitate si lacomia lor, cum ar fii bibanii-uriasi, isi deschid docile gura, iar pestisorii-sanitari, patrunzand in aceasta "pestera" ucigatoare, ciugulesc, fara frica de a fi inghititi crustaceii paraziti de pe peretii ei. Chiar si aricii de mare, atat de precauti si uraciosi, isi desfac tepii, lasand maruntii pesti Siphonia versicolar sa le curete crusta de oaspetii nedoriti si de resturi detritice. Micutul peste argintiu numit de pescari seniorita este vestit prin neobosita sa "asistenta medicala".

Pestii-sanitari, desi singuratici, nu-si desfasoara activitatea la intamplare, ci doar in anumite locuri, cu vizibilitate buna in toate directiile, cum ar fi o iesitura de stanca, langa vasele scufundate, la "liziera" padurilor subacvatice de alge.

Multe locuri cautate de pescari isi datoreaza faima si prezenta "agentilor sanitari", care atrag bancuri uriase de pesti.

Pentru a verifica daca asa stau lucrurile, Konrad Limbo a efectuat o experienta simpla: a capturat toti pesti sanitari care patrundeau in jurul unor recife. Dupa cateva zile, cercetatorul a constatat doua fenomene interesante. In

primul rand, imputinarea considerabila a pestilor din respectivul perimetru. N-au mai ramas decat cativa din vechi localnici. In al doilea rand, "conservatorii" care nu au parasit recifele pustii au inceput sa sufere de diferite boli de piele. Solzii li s-au acoperit cu inflamatii si ulceratii. Inotatoarele pareau zdrentuite, excrescente albe, pufoase, le fluturau in jurul corpului. Analizele de laborator au scos in evidenta ca aceste rani erau anumite bacterii patogene si au demonstrat serviciile inestimabile ale pestilor-sanitari, care pot fi foarte bine incadrate in acele uimitoare actiuni de intrajutorare ce se petrec in "lumea tacerii".


Bibliografie:


prof. dr. Tudor Opris - Enciclopedia

animalelor, 100 animale ciudate

(edit. Ion Creanga - Bucuresti 1996)

REFERAT
LA
BIOLOGIE