Poluarea mediului - impactele poluarii referat


Poluarea mediului

Referat de Catalin Neagoe

Poluarea reprezinta contaminarea mediului cu materiale care dauneaza sanatatii, calitatii vietii sau functionarii naturale a ecosistemelor. Cu toate ca o parte din poluarea mediului este un rezultat al actiunii naturii, cum ar fi eruptiile vulcanice, cea mai mare parte este cauzata de activitatea omului.

Exista doua mari categorii de materiale poluante sau altfel spus poluanti. Acestia pot fi biodegradabili, cum ar fi murdaria provenita de la canalizari, care se descompune prin procese naturale. Acesti poluanti devin o problema atunci cand apar in atmosfera mai repede decat pot ei sa se descompuna. Poluantii nedegradabili sunt materiale care fie nu se pot descompune, fie se descompun mult prea incet. O data aparuta contaminarea, este foarte greu sau imposibil de a indeparta acesti poluanti din mediu.
Impactele poluarii:


Poluarea are de altfel un efect dramatic asupra resurselor naturale. Ecosisteme ca padurile, lacurile, insulele de corali sau raurile aduc mari avantaje mediului inconjurator. Ele imbunatatesc apa si calitatea aerului, sunt un habitat pentru plante si animale si produc alimente si medicamente. Aceste ecosisteme pot fi oricand distruse din cauza poluarii. Mai mult, datorita relatiilor complexe dintre diferitele tipuri de organisme si ecosisteme, contaminarea mediului poate avea efecte care nu sunt imediat descoperite sau care sunt greu de prevazut. De exemplu, oamenii de stiinta pot doar sa speculeze pe marginea posibilelor efecte ale micsorarii stratului de ozon, singurul protector al Pamantului impotriva daunatoarelor raze ale Soarelui.

Ploaia acida este formata atunci cand emisiile industriale se amesteca cu stratul atmosferic. Poluantii pot fi dusi in nori distante lungi pana a incepe ploaia, ceea ce inseamna ca padurile si lacurile destul de indepartate de fabrici sau uzine pot fi afectate.

Poluarea exista in multe forme si afecteaza mai multe aspecte ale mediului. Punctele-sursa ale poluarii vin de la surse specifice, identificate cum ar fi conductele canalizarilor sau cosurile fabricilor. Exista insa si surse ale poluarii care vin din diferite locuri, cum ar fi contaminarea unui rau dintr-o zona urbana sau fumul de la tevile de esapament.

Efectele acestor poluanti pot fi imediate sau in timp. Efectele primare apar imediat dupa ce s-a produs contaminarea, cum ar fi moartea plantelor si speciilor marine dupa varsarea unei cantitati de petrol in apa. Efectele secundare pot fi intarziate sau pot persista in mediu, poate chiar ramanand neobservate pentru mult timp. Aceste efecte, publicate de Rachel Carson in cartea ei aparuta in 1962, ameninta supravietuirea speciilor contaminate si au zeci de efecte chimice despre care nu se stie inca.


Smogul este cauzat de poluarea de la fabrici si autoturisme. Este compus din variatii de temperatura care fac ca aerul poluat sa fie pastrat intr-o anumita zona pentru perioade mari de timp. Expunerea continua la smog poate produce probleme respiratorii, iritatii ale ochilor si uneori moartea.

Canalizarea, deseurile industriale si chimicalele folosite in agricultura sunt cauze ale poluarii apei. In 1995, Agentia pentru Protectia Mediului din Statele Unite a demonstrat ca aproape 37% din lacurile si estuarele tarii si 36% din rauri sunt mult prea poluate pentru nevoile obisnuite, cum ar fi pescuitul sau inotul, pe toata durata anului.

O alta problema din domeniul agriculturii sunt pesticidele si insecticidile. Cu toate ca distrug momentan insectele sau gandacii daunatori, ele pot fi periculoase pentru sursele de apa si hrana.

Din cauza numeroaselor accidente ecologice produse in ultimii ani, mai multe tari europene au instituit amenzi si pedepse drastice impotriva celor care nu respecta legea. Intelegerile internationale au ajutat extrem de mult in reducerea poluarii. Au fost infiintate mai multe organizatii non-guvernamentale menite sa opreasca pe cat posibil poluarea. Printre acestea s-a afirmat in mod deosebit organizatia engleza Greenpeace.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani