Maini - boli referat
Ingrijirea mininilor.

Spalatul miinilor se va efectua cu apa calda si sapun de calitate buna, eventual cu adaos de grasimi. Cu spuma formata, cu ajutorul periei de unghii se va freca bine mina, indepartind in felul acesta si murdaria de sub unghii. Se clatesc apoi miinile bine cu apa rece, se usuca si se ung cu creme speciale pentru mini sau cu lotiuni pe baza de glicerina. Daca avem epiderma fragila, nu trebuie sa facem abuz de spalat.Este suficient sa ne spalam miinile de cizeva ori pe zi, cu exceptia cazului in care ocupatiile noastre impun ca aceasta operatie sa fie efectuata mai des. Dupa fiecare spalat se recomanda aplicarea unei creme adevarate.


Miinele si munca in gospodarie. În mod normal pielea miinilor este protejata de un strat de sebum care formeaza"mantaua acida", ferind pielea de patrunderea microbilor. În cazul in care se folosesc detergenti, sapunuri alcaline, soda la spalatul veselei sau al rufelor, pielea miinilor se usuca, devine rosie, se irita si isi pierde rectia normala, devenind vulnerabila. Pentru a evita asemenea neajunsuri, este necesar ca toate acestea substante sa fie utilizate cu anumite precautii. În acest scop, inainte de a incepe munca in gospodarie este bine sa ne ungem miinele cu o cremai pe baza de silicon, care formeaza o pelicula, un fel de manusi invizibile, sau se recomanda sa purtam manusi de cauciuc. Daca nu este necesara inmuierea miinilor in lichide, o pereche de manusi de bumbac este suficienta.


Îngalbenirea degetelor la curatatul legumelor se poate evita, udind miinile prealabil cu otet, care trebuie lasat sa se usuce bine. Daca miinile se vor pata le vom sterge cu un rest de coaja de lamiie, cu zeama de lamiie sau cu apa oxigenata.


Petele de fructe dispar daca le spalam cu putin otet, iar cele de cerneala se inlatura cu suc de rosii proaspat. Petele de tinctura de iod se inlatura cu o solutie din o parte de amoniac si doua parti apa oxigenata. Cind degetele ramin curate se limpezesc cu apa rece.


Daca la spalatul rufelor sau a veselelor, am folosit soda, sapunuri alcaline, vom clati miinile in apa cu otet sau le vom frectiona cu glicerina amestecata cu zeama de lamiie, deoareca in felul acesta se restabileste reactia acida a pielii.


Anumite mirosuri de alimente, ca de exemplu cel de peste, pot fi indepartate prin frecarea pielii cu un cartof crud, proaspat taiat, sau cu otet de 9 grade. Negreata va fi indepartata cu o solutie de sare de lamiie. Daca am lucrat cu grasimi, se va adauga in apa de spalat o lingura de bicarbonat de sodiu.


Mirosul de usturoi se indeparteaza prin frecarea bine a miinilor cu zat de cafea, iart cel de ceapa cu sare grunjoasa.


Miinele rosii, aspre, crapate se vor introduce timp de 20 minute in ulei (preferabil de germene de porumb), usor incalzit, dupa care se va efectua un masaj pentru patrunderea uleiului in piele. O alta metoda consta in ungerea miinelor cu crema continind vitamina A si purtarea in cursul noptii a unor manusi de bumbac, procedeu care permite cremei sa actioneze in mod eficace asupra pielii.


La 1, 2 saptamani se recomanda sa facem miinilor, timp de 10 sau 15 minute, o baie calduta cu fiertura de tarita de griu care curata si inmoaie pielea.


Miinele rosii, datorita unei difectuoase circulatii a singelui,trebuie tratate cu bai alternative calde si reci, apoi masate cu crema continind vitamina A.


Albirea miinelor se poate obtine prin folosirea glicerinii amesteceta cu apa oxigenata sau a 20 gr. glicerina amestecata cu 2 gr. de amoniac lichid, ori prin ungerea miinilor cucrema de albit. De asemenea, se poate utiliza o crema preparata din:


Glicerolat de amidon 50 gr., la care am adauga 5 gr. oxid de zinc si 5 gr. de tinctura de benzoie.


În finalul acestui subcapitol va prezentam reteta unei creme de mini, emoliente, pe care o poate prepara fiecare:


Amidon 10 gr., apa 10 ml., glicerina 90 gr.


Si inca un sfat pentru cazul in care incheieturile degetelor pielea este de o culoare mai inchisa sau aveti pete pe mini. Încercati sa puneti zilnic o "masca" de albit compusa din 3 sferturi amidon si un sfert acid salicilic. Dupa aplicare se lasa 30 minute. Daca provoaca usturimi, se prepara compozitia cu mai mult amidon si mai putin acid salicilic.Uneori aceasta "masca" provoaca o descuamare.Dupa acest tratament de 10 zile se fac aplicatii cu creme hranitoare si parafina.


Miinele umede se constata in deosebi la femei, din cauza unei transpiratii excesive. Jena pe care o resimte persoana cu miinele umede creeaza o stare de nervozitate, care are drept urmare o crestere a secretiei. În cazuri mai usoare se pot obtineameliorari prin spalarea miinelor de citeva ori pe zi, cu apa in care am dizolvat alaun, apoi frecarea palmelor cu alcool sau frecarea miinelor cu amestec de zeama de lamiie si alcool. În cazuri mai rebele se recurge la folosirea unor solutii preparate din formol 15 gr., apa 100 gr. si apoi la pudrarea miinelor de 2 sau 3 ori pe zi cu urmatorul amestec:


Licopodiu 20 gr., taniu 20 gr., oxid de zinc 20 gr., talc 40 gr.


Noaptea se recomanda sa dormim cu manusi, in care se va presura din pudra indicata mai sus.


Spalatul miinilor este recomandabil sa se faca cu un sapun dezodorizant. Se vor frictiona miinile cu alcool camforat. Se pot, de asemenea, bandaja cu solutii de permanganat, tanin, alaun.


Daca pielea miinilor este ingrosata, se inmoaie locurile respective in apa calda (eventual bai alternative) si se freaca cu piatra ponci.


Petele rebere de pe mini apar o data cu virsta, datorita unor acumulari de pegment brun in straturile mai profunde ale epidermei. Ele pot fi atenuate prin folosirea cremelor decolorante cu bismut si mercur sau a cremelor cu pirhidron. În cazul in care nu obtinem rezultate bune, medicul dermatolog va hotari daca se poate face un peeling, daca este necesara zapada carbonica sau se pot trata cu acid tricloracetic.


Masajul miinelor. Perfect spalate, unse bine cu crema miinele se maseaza incepind cu degetele, pe fiecare in parte, incepind de la extremitatea libera. Interiorul miinii se maseaza cu degetul mare sau cu pumnul, prin o miscare de rotatie. La sfirsit, cu mina asezata pe masa, efectuam miscari de masaj pornind de la virful degetelor pina la incheietura minii. Se vor efectua astfel de miscari de circa 2 ori pe saptamina.


Coatele. Desori pielea coatelor este ingrosata si aspra, in care caz se recomanda frictionarea zilnica, dupa spalatul cu apa si sapun, cu piatra ponci, cu o manusa de baie sau un prosop aspru, pentru a indeparta stratul de celule moarte, apoi aplicarea unei creme emoliente. Daca neajunsul persista, se recomanda ca, de 2 ori pe saptamina, sa inmuem coatele in ulei caldut. Aceasta baie de ulei o putem realiza punind pe masa 2 farfurioare cu ulei in care introducem coatele.


Gimnastica miinilor. Pentru a mentine supletea miinilor si pentru a compensa solicitarea lor unilaterala prin efectuarea de miscari uniforme, se recomanda executarea citorva miscari de gimnastica pentru destindere. Astfel:

se apuca fiecare deget in parte si se scutura cu putere;

2. cu palma si degetele intinse, se executa din incheietura miscari      circulare;

3. se indoaie virfurile degetelor pina aproape de incheietura;

4. se string pumnii, apoi se deschid brusc, prin rasfirarea degetelor;

5. cu coatele pe masa lasam miinele sa cada din incheietura in fata si in

spate;

6. se aplica miinile cu degetele intinse pe o bucata de hirtie care se

mototoleste cu putere.


Toate aceste exercitii se pot efectua de cite ori avem o clipa de ragaz, in fata televizorului, in pat inainte de a adormi, etc. Vom reusi astfel, fara sa pierdem timp, sa asiguram supletea miinilor noastre.


Ingrijirea picioarelorÎngrosarea pielii, craparea calciilor, aparitia bataturilor, transpiratia exagerata impun o igiena riguroasa si o ingrijire deosebita a picioarelor.


Calciile. În timpul verii mai ales, cind piciorul nu este protejat de ciorapi, pielea calciilor crapa si deseori chiar singereaza. Pentru remediere se recomanda sa facem o baie prelungita la picioare in apa calda, la care am adaugat citeva bucatele de sapun. Se freaca apoi calciile cu piatra ponce, pina se indeparteaza stratul de celule moarte; se clatesc picioarele cu apa rece si apoi se ung cu o crema emolienta obisnuita. În timpul noptii dupa aplicarea cremei, este bine sa punem sosete de bumbac.


Unghiile de la picioare. Unghiile de la picioare nu se recomanda sa fie taiate rotund si nici colturile nu trebuie sa fie scoase prin taiere, deoarece riscam sa creasca in carne. Daca exista aceasta tendinta, vom avea grija ca, dupa baia la picioare, sa introducem sub unghie, pe la colturi, bucatele mici de vata, pe care le vom schimba zilnic, pina se elibereaza partea crescuta din carne. Desigur ca lacuirea unghiilor de la picioare este foarte moderna, dar, in acest caz, trebuie sa avem grija ca unghiile sa fie impecabile. În acest scop, dupa taierea si pilirea unghiilor, vom face o baie prelungita la picioare (20-30 de minute), apoi vom indeparta pielitele, curatind bine unghiile, dupa care, daca obisnuim, vom aplica lacul sau pasta. Îndepartarea pielitelor, cu exceptia degetelor mari, unde putem folosi foarfecele, o putem face frecind cu pila sau cu un tampon de vata inmuiat intr-o solutie de hodroxid de sodiu 0.50%.


Parul de prisos. Daca picioarele sint disgratios acoperite cu par (mai ales cind obtinem sa umblam fara ciorapi), este neaparat necesar sa-l indepartam. Procedeele folosite mai frecvent sint taierea cu foarfecele, smulgerea cu penseta, raderea cu lama. Desigur toate aceste procedee dau rezultate numai pentru un timp scurt, deoarece parul isi face aparitia foarte curind, crescind mai des.

Persoanele care nu au totusi par prea mult si al carei fir este mai subtire, il pot decolora cu apa oxigenata ca atare sau aplicind o pasta decoloranta preparata din: amoniac o lingura, apa oxigenata 3 linguri, talc, pina obtinem pasta.

Pe scara larga se folosesc depilatoare pe baza de rasini si anume: colofoniu 500 g si ceara 125 g. Aceste ingridiente se topesc pe foc direct, cu grija, ferind amestecul de aprindere (intr-un vas de circa 1.5-2 litri), pina la topirea completa a colofoniului. Se lasa sa se raceasca pina la o temperatura suportabila, ca sa nu se produca arsuri pe piele; se intinde sub forma unei fisii longitudinale, cu ajutorul unei pensule late. Dupa intarire, acestea sint indepartate, tragindu-le in sensul invers aceluia in care s-a facut aplicarea.

Se sterge regiunea cu o lotiune alcoolica astringenta si dezinfectanta; se aplica apoi o crema uscata si se pudreza.
Referat


La MUNCA

Tema:Îngrijirea miinilor 
si picioarelorEfectuat: Zahaican Irina

Controlat: