Metoda terapeutica - aromaterapia referat

Aromaterapia nu este o metoda terapeutica de data recenta, deoarece proprietatile curative ale esentelor vegetale erau cunoscute inca din antichitate. Insusi Hipocrate recomanda bai si masaje cu uleiuri aromatice.

Aceasta metoda terapeutica vizeaza ameliorarea bolii in plan fizic in acelasi timp cu eliminarea tulburarilor emotionale, actionand in scopul restabilirii echilibrului de ansamblu al fiintei umane. Uleiurile volatile ( sau esentiale, cum mai sunt denumite ) sunt esente obtinute prin distilarea in vapori de apa a anumitor parti ale plantei: flori, frunze, tulpina, scoarta, radacina. Se cunosc aproximativ 150 de esente diferite, dintre care unele sunt antiinfectioase, analgezice, calmante, expectorante, relaxante sau diuretice. Patrunzand in organism, compusii aromatici actioneaza asupra functiilor fizice si psihice fara a lasa in urma nici un reziduu toxic.
Modalitatile principale prin care uleiurile esentiale patrund in corp sunt instilatiile si absorbtia transcutanata, realizata mai ales prin masaj. Atunci cand moleculele de substanta odoranta se fixeaza pe receptorii olfactivi (responsabili de miros), se declanseaza un influx nervos care este transmis de-a lungul nervului olfactiv pana in creier, mai precis pana la lobul temporal, sediul emotiilor, al memoriei si al invatarii.

Absorbtia transcutanata consta in patrunderea moleculelor de ulei volatil prin porii pielii, actionand astfel si asupra circulatiei sangvine si a functiei cerebrale. Uleiurile esentiale incep sa-si exercite actiunea terapeutica de indata ce intra in contact cu pielea, astfel ca aplicatiile locale sunt indicate mai ales in cazurile de eczeme, dureri articulare sau musculare. Caldura favorizeaza absorbtia, de aceea este indicat ca masajul sa fie efectuat intr-o camera incalzita. Dupa ce si-au indeplinit rolul, moleculele de substanta aromatica sunt eliminate fie pe caile urinare, respiratorii, digestive, fie prin transpiratie.

Aromaterapia induce pacientului o stare generala de bine, fiind indicata in primul rand pentru tratamentul maladiilor provocate de stres. Ea este utila insa in multe alte situatii, mai ales impotriva durerilor musculare si reumatismale, a problemelor legate de circulatia sangelui si a celor ginecologice ( sindrom premenstrual, tulburari cauzate de menopauza ).Aromaterapia  este o ramura a fitoterapiei care foloseste esentele aromatice volatile provenite din unele plante, in scop de restabilire a starii de sanatate, folosind diferite cai; pe cale  interna, sub forma de bai, inhalatii, pe cale cutanata prin masaj, etc.Uleiurile aromatice se gasesc in foarte multe plante, atit medicinale cit si cele folosite in alimentatie.Ele pot fi extrase din frunze,flori, radacini, scoarta, rasini, cojii de fructe. Proprietatile curative se datoreaza continutului  lor in uleiuri esentiale precum si altor componente insuficient studiate.Dr.Taylor de la Universitatea Austin,Texsas afirma ca le-ar trebui o mie de ani chimistilor din intreaga lume, pentru ca acestea sa poata fi complet studiate.In prezent se cunosc componentele principale, care sunt in mare parte amestecuri de alcooli, terpene, esteri, aldehide,fenoli, cetone.


   Esentele se extrag de obicei prin distilare, presare, sau extractie cu solventi organici, cantitatea  de esenta prezenta intr-o anume planta, variind de la 0.01%  la 10% sau peste.

   Esentele naturale au fost folosite din cele mai vechi timpuri.Vechii egiptenii se pare, ajunsesera sa le foloseasca inclusiv la imbalsamarea mumiilor.In mormintul lui Tutankhamon s-au gasit recipiente care au continut cindva substante aromate sau produse folosite in scop cosmetic.In secolul nouasprezece apar primele analize stiintifice, odata cu aflarea structurii hidrocarburilor terpenice.    Mecanismul de actiune al uleiurilor eterice nu sunt inca complet descifrate. Ele actioneaza atit la nivel local cit si general, prin intermediul mirosului cu ajutorul respiratiei patrunzind in insasi fiinta si constiinta noastra, fiind considerate mediumuri subtile care ne dirijeaza emotiile, perceptiile si reactiile.Mc Kenzie vorbeste despre o anume “vibratie subtila” care activeaza al saselea simt, ca percepere extrasenzoriala. 

Iata citeva intrebuintari:

    Pentru afectiuni ale cailor respiratorii, se folosesc prin picurarea a 10 picaturi de esenta pe un servetel de hirtie si inhalare, sau picurare a 10 picaturi esenta la 100 ml apa fierbinte si inhalare sub prosop. Cele mai utilizate uleiuri aromate in acest scop sunt: eucalipt, lamiie, lavanda, pin, menta, rosmarin.Pentru tratamentul asociat al gripei cele mai folositoare sunt :eucaliptul, scortisoara, piperul negru. In afectiunile sistemului urinar sunt folosite uleiurile de ienupar, cimbru, santal, salvie.Uleiul de ienupar creste filtrarea glomerulara iar cele de geraniu si musetel dizolva calculii urinari.Tratamentul poate fi efectuat prin bai de sezut, oral sau comprese locale si masaje.

    Pentru calea orala se dilueaza cu apa si miere sau in vin rosu.Nu trebuie depasite dozele si numarul de administari pe zi prescrise de medic.Durata de tratament trebuie sa fie de cel mult trei saptamini..

    Pentru masajul general aromaterapeutic se folosesc uleiuri aromatice judicios alese in functie de rezultatul urmarit si acceptabilitate, care se dizolva in ulei de migdale, de struguri, germeni de griu sau greppefruit.Masajul se executa lent timp de aprox 45 minute

O analiza a cercetarii in domeniul aromaterapiei, publicata in British Journal of General Practice (2000;50: 493-6) a ajuns la concluzia ca efectele acesteia nu erau suficient de puternice pentru a putea fi considerata drept tratament pentru anxietate. Comentand pe marginea articolului, un editorial observa ca efectele aromaterapiei ar putea fi datorate, de fapt, masajului inclus, cunoscut pentru efectele sale relaxante. Editorialul adauga: 'Nu este de importanta capitala sa stim daca aromaterapia amplifica sau nu efectele masajului, intrucat uleiurile esentiale folosite nu sunt nici toxice, nici scumpe.'


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani