Genul ficus - Ficus benjamina,Ficus elastica,Ficus Iyrata,Ficus pumila referatFicus


Genul Ficus cuprinde 800 de specii tip arbust, arbore sau planta cataratoare, originare din regiunile tropicale si cele subtropicale, dar care se adapteaza la diferite conditii. Sunt toate plante foarte elegante, iar unele se cultiva in apartament pentru frumusetea frunzelor deosebit de decorative. Seava continuta in toate speciile poate fi iritata si caustica pentru piele.
Cultivare:

Ficusul se replanteaza la fiecare doi ani, in aprilie, utilizand un pamant pentru ghiveci imbogatit cu frunze si humus. Din aprilie pana in septembrie trebuie sa fie udat abundent. Ambientul trebuie mentinut umed prin stropiri regulate, iar in perioadele cele mai calde chiar zilnic. Mai mult ghiveciul trebui sa fie asezat pe suporturi pline cu pietris ud. In perioada de crestere se administreaza ingrasaminte cu concentratie crescuta de azot. Aceste specii iubesc caldura si nu sufera nici la temperaturi de peste 24 grade. Necesarul de lumina variaza in functie de specie: Ficus elastica si Ficus benjamina trebuie expuse la lumina buna, in timp ce Ficus diversifolia (arbust) si Ficus pumila iubesc locurile semiumbroase. Speciile cu frunze lucioase trebuie curatate periodic cu o carpa uda sau cu preparate adecvate. Toamna si iarna udati mai putin. Pamantul trebuie mentinut umed, dar nu ud, iar planta trebuie stropita regulat. Mentineti o temperatura in jurul a 18 grade, dar nici un caz mai mica decat 15 grade.

Reproducere:

Speciile cu frunze mari si rigide, cum sunt Ficus elastica, Ficus benghalensis si Ficus iyrata se multiplica prin butasi obtinuti din frunze care pastreaza o bucatica din petiol si care sunt prelevati primavara. Lasati timp de o noapte sa se usuce seva care se exteriorizeaza la suprafata taieturii, dupa care plantati intr-un amestec de turba si nisip in parti egale, fixandu-l de un betisor. Mentineti- timp de 8 saptamani in penumbra, la 24 de grade si udatii pana prind radacini. Speciile cataratoare sau cele taratoare asa cum este Ficus pumila, se inmulteste prin butasire in timpul perioadei de activitate vegetala. Alegeti o tulpina, indoiti-o cu delicatete si introduceti-o in pamant pana la punctul de insertie al primei frunze. Desprindeti-o de planta - mama atunci cand va prinde radacini. Speciile tip arbust se reproduc prin butasi lungi de 10-15 cm prelevati din varfurile ramurilor. Lasati sa se zvante taietura timp de o noapte si plantatii intr-un amestec de pamant si nisip in parti egale, la 21 grade tratandu-I la fel ca si arbustii derivati din frunze. Unele specii, care in mediul natural devin arbori adevarati, eleganti, cum este, de exemplu, Ficus elastica, in ghiveci tind sa creasca in inaltime, pierzandu-si treptat frunzele situate la baza tulpinii. Daca planta devine prea inalta si zgarie tavanul sau daca este prea desfrunzita aveti grija sa o butasiti.

Pericole si precautii:

Atentie la modul in care udati ficusul. Lipsa apei produce ingalbenirea si caderea frunzelor. Excesul de apa provoaca vestejirea, schimbarea culorii sau caderea frunzelor si putrezirea radacinilor. Infestarea cu paianjenul rosu se combate crescand umiditatea si stropind planta cu un acid specific. Cosenilele fainoase si brune trebuie indepartate cu o pensula inmuiata in alcool denaturat sau cu un insecticid sistemic.

Specii si varietati Horticole

Ficus benjamina

Exemplare cu o inaltime de 1,5-2 metri sunt destul de frecvente. Acestea constituie un décor deosebit pentru locuinte.

Datorita aspectului aerian al tulpinilor, este potrivit pentru orice tip de locuinta. Se va pune direct pe pamant, in fata unei usi cu sticla.

Ingrijire:

Se uda moderat, in perioada de crestere se trateaza cu ingrasaminte in solutie, la interval de doua saptamani. Se va transplanta in perioada de tinerete la interval regulatin pamant de turba, nisip, balegar. In cazul in care planta creste peste masura, va fi taiata la dimensiunile dorite. Prefara locurile luminoase, dar nu lumina directa a soarelui. In incaperi incalzite pretinde o umiditate treptata, frunzele vor fi pulverizate cu apa. Vara pretinde o temperatura de 18-20 grade , iar in vremea de iarna, cel putin 15 grade.

Boli, daunatori:

Incepand cu lunile de primavata poate fi atacata de paduchi cu scut, de paduchi de frunze si paianjeni.Trebuie aparata de curenti de aer, de schimbarile bruste ale temperaturii, deoarece acestea pot duce la caderea frunzelor. Ficusul poate fi atacat si de ciuperci, provocand patarea frunzelor si, in cele din urma, caderea lor.


Ficus elastica:


Aceasta este varietatea de ficus cea mai indragita. Are frunzele groase, lucioase si netede. Mladitele tinere sunt aparate de niste frunzulite rosii. Poate fi crescuta cu succes in spatiile inchise.


Asezare, mediu:


Este o planta decorativa, asezata singular sau cu alte exemplare, intr-o camera spatioasa, pe o terasa ori in gradini de iarna. Poate fi lasata in aer liber dupa- o prealabila acomodare.


Ingrijire:


Se uda moderat, iar in perioada de iarna se va avea grija la udare, deoarece o udare exagerata poate sa produca anumite boli. In perioada de crestere se va administra ingrasaminte in solutie, la interval de doua saptamani. Daca varfurile vor fi repicate, se va dezvolta o planta mai ramificata. Frunzele vor fi sterse cu o carpa moale, umeda. In luna martie trebuie replantata in pamant afanat. In anotimpul calduros se va stropi frunzele cu apa. Are nevoie de lumina multa. Iarna are nevoie de 12 grade C.


Boli, daunatori:


Trebuie evitate miscarile bruste de temperatura si curentii de aer, deoarece acestea duc la caderea frunzelor. Poate fi atacata si de ciuperci, care provoaca patarea frunzelor si caderea lor.

Ficus Iyrata:


Este unul dintre ficusii cei mai prietenosi, precum si unul dintre cei mai aspectuosi. Frunzele sunt mari, in forma de lira, carnoase, de culoare verde intens. Frunzele nu au codita, in schimb au nervuri foarte pronuntate. Plantele mature produc niste fructe asemanatoare cu smochinele.


Asezare, mediu:


Poate fi asezata singular pe o terasa sau intr-o gradina de iarna, dar cel mai potrivit este daca se aseaza pe treptele unei scari interioare.


Ingrijire:


Se uda cu masura, iar in perioada de iarna mult mai slab. In perioada de crestere se vor administra ingrasaminte in solutie, la interval de doua saptamani. Frunzele vor fi pulverizate periodic. Prin taiere, se pot obtine ramnificatii noi, multe. In lunile aprilie- mai se ca transplanta in pamant afanat. Pretinde 18 grade C tot timpul . Umiditatea ridicata este un factor important, deci se va pune ghiveciul pe un strat de pietris umed.


Boli, daunatori:


Trebuie ferita de miscarile bruste de temperatura si de curentii de aer, deoarece provoaca ingalbenirea si caderea frunzelor . Frunzele atacate de ciuperca se usuca si cad.
Ficus pumila sau agatator:


Este o planta agatatoare cu frunzele in forma de inima, subtiri si marginile usor ondulate. Tulpinile pot ajunge pana la o lungime de cativa metri. Plantele mature produc radacini aeriene pe traiectul tulpinii. Planta poate fi mentinuta sub forma de arbust daca I se taie varfurile.

Asezare, mediu:


Poate fi asezat la fel de bine intr-un cos suspendat, ca si condusa pe un stalp din muschi de pamant. Muschiul trebuie pulverizat periodic cu apa, pentru ca radacinile aeriene sa se poata fixa pe el.


Ingrijire:


Se va uda cu regularitate, deoarece uscarea pamantului duce la distrugerea plantei. Este indicat tratamentul cu ingrasaminte in solutie, la interval de doua saptamani. In cazul in care radacinile ar tinde sp creasca mai mari decat este vasul, planta va fi replantata in amestec de turba cu pamant de flori. Prin taieri regulate se va pastra forma dorita. Prefera locurile semiumbroase, dar racoroase. Pretinde o umiditate treptata, motiv pentru care se aseaza pe un strat de pietris umed, iar frunzele vor fi pulverizate cu regularitate.
Boli, daunatori:


Se va evita schimbarea brusca a temperaturii si curentul, deoarece acestea pot duce la caderea frunzelor. Poate fi atacata de ciuperci, fenomen ce se manifesta prin aparitia unor adancituri de culoare galbena pe suprafata frunzelor. Frenzele atinse puternic de boala ingalbenesc apoi cad.