Viermii - viermi lati, cilindrici, inelati referatViermii


Caractere generale


Sunt metazoare triploblaste la care apare mezodermul.Au simetrie bilaterala.

Majoritatea se deplaseaza prin tarare.

Sunt forme libere si forme parazite.


Clasificare


Se clasifica in 3 increngaturi: viermi lati (Plathelminthes), viermi cilindrici (Nemathelminthes) , viermi inelati (Annelida) si nemertieni (Nemertini)


Importanta


Speciile parazite produc boli periculoase la om si unele vertebrate; unii viermi sunt paraziti la plante. Ramele constituie o veriga importanta in lanturile trofice, contribuind si la imbunatatirea calitatii solului, prin afanarea si formarea humusului.


Viermi Lati

(Plathelminthes)


Caractere generale


Cuprinde specii libere, raspandite in apele marine, dulci, si in solul umed (planariile) si specii parazite (teniile si fasciolele).

Au simetrie bilaterala.

Corpul e puternic aplatizat , nesegmentat, in forma de panglica.

Formele libere au la extremitatea cefalica organe de simt, iar cele parazite organe de fixare.

Tegumentul e acoperit cu o cuticula care impreuna cu musculatura formeaza teaca musculo-cutanee.

Cavitatea corpului e plina cu tesut conjunctiv (parenchim).

Sistemul nervos e format din ganglioni cerebroizi situati in partea anterioara si cordoane nervoase longitudinale.

Sistemul digestiv e format dintr-un tub digestiv care comunica cu exteriorul prin orificiul buco-anal.

Respiratia e cutanee.

Sunt indivizi hermafroditi, in general fara stadii larvare (exceptie viermele de galbeaza) ; unele fac schimb de gazde (tenia).

Inmultirea e sexuata. La planarie e prezenta regenerarea


Reprezentanti: planaria (Dendrocoelium lacteum), viermele de galbeaza (Fascicola hepatica) parazit la oi, tenia (Taenia) parazita la om, porc, caine etc.


Clasificare


din aceasta increngatura fac parte 3 clase: turbelariate (planarii) , cestode si trematode.


Clasa turbelariate (planarii) - cele mai multe specii de planarii                         traiesc libere in izvoare, paraie si rauri, pe sub frunze sau pietre. - au corpul turtit dorso-ventral si acoperit cu cili. - planariile au o mare putere de regenerare. - sunt organisme hermafrodite.


Clasa termatode - cu specii parazite (endoparazite) in corpul omului, al ovinelor si bovinelor.                               - viermele de galbeaza (Fasciola) e un trematod hermafrodit, cu sistemele genitale complicate si cu un ciclu evolutiv ce contine mai multe forme larvare.


Clasa cestode - cuprinde grupul teniilor, exclusiv endoparazite in intestinul omului si in musculatura altor animale. - de exemplu, la Taenia solium, gazda intermediara e porcul; la Taenia Saginata, gazda intermediara e o specie de bovine, iar la Taenia echinococcus adultul paraziteaza intestinul cainelui. - omul e o gazda ocazionala, la care larva se localizeaza in ficat si plamani, formand chistul hidatic. - ca urmare a vietii parazitare, sistemul digestiv lipseste iar la cel genital se observa o hipertrofie. - cestodele produc boli grave , ca paraziti ai omului si ai animalelor domestice.Nemertieni

(Nemertini)


Caractere generale


E reprezentata in cea mai mare parte de viermi marini.

Corpul lor e acoperit de o cutcula moale si ciliata.

Sunt animale de prada, hranindu-se cu moluste, crustacei si pesti.Viermi cilindrici


Caractere generale


Speciile libere populeaza aproape toate spatiile de viata ale planetei: ape dulci si marine, straturi de muschi si licheni, straturi de sol umed etc.

Majoritatea sunt insa paraziti la om, animale si plante.

Corpul e cilindric si nesegmentat.

Tubul digestiv are orificiul bucal separat de orificiul anal.

Nu au aparat respirator si nici circulator.

Sexele sunt separate; majoritatea au dimorfism sexual.


Reprezentanti: limbricul (Ascaris lumbricoides), oxiurul (Enterobius vermicularis), trichina (Trichnella spiralis); toti sunt paraziti la om.


Clasificare


din aceasta increngatura fac parte viermii gastrotrichi, rotiferi, nematode.


Clasa rotiferi si Clasa gastrotrichi - sunt reprezentate prin specii care traiesc in apele marine si dulci, deplasandu-se cu ajutorul cililor. - coroana de cili din jurul gurii (aparatul rotator), caracteristica rotiferilor, ia in miscare aspectul unei roti, de unde si numele clasei.

Clasa nematode - are specii endoparazite la plante si animale. - genul Ascaris (limbricul) cuprinde specii asemanatoare morfologic, parazite in intestinul mamiferelor:limbricul omului (Ascaris lumbricoides) si limbricul porcului (Ascaris suum). - oxiurul traieste in cecumul intestinal si apendicele omului, mai ales la copii. - trichina paraziteaza intestinul subtire al omului, pisicii, cainelui, porcului, iar larvele, muschii striati ai gazdelor.


Viermii Inelati

(Anelida)


Caractere generale


animale terestre sau acvatice.

Corp format din inele, cilindric sau turtit dorso-ventral.Inelele corespund unei segmentatii interne (metamerie).

Cavitatea generala este un celom.

Au sistem circulator inchis de vase (lipitoarea are lacune celomice).

Sistemul nervos e de tip scalariform, asezat ventral.

Musculatura e dispusa in paturi circulare si longitudinale.

Majoritatea sunt hermafrodite. Unele au proprietatea de rgenerare.


Reprezentanti: rama (Lumbricus terrestris) , lipitoarea (Hirudo medicinalis) , viermele rosu (Tubifex tubifex) etc.


Clasificare


cuprinde trei clase: polichete, oligochete si hirudinee.


Clasa polichete - are specii care, in majoritate sunt marine, mobile, bentonice sau pelagice.                            - Nereis e o specie cu larga raspandire in Marea Neagra , pe sub pietre sau in galerii sapate in nisip. - corpul sau prezinta pe partile laterale expansiuni ale segmentelor numite parapode. - pe ele sunt infipti niste peri chitinosi numiti cheti. - in dezvoltarea ontogenetica a acestor animale , din ou apare o larva numita trocofora. - au o mare importanta filogenetica (prin larva lor) si biologica, fiind consumatori ai multor nevertebrate, constituin, in acelasi timp, hrana pentru pesti. - unele specii sunt consumate de om (Eunice din oceanul Pacific).


Clasa oligochete - cuprinde viermi care traiesc in sol si in apele dulci.                                                                          - din aceasta clasa face parte rama (Lumbricus terrestris), lipsita de parapode si cu un nr. mic de cheti infipti direct in tegument. - oligochetel sunt, in general, colorate, fie datorita pigmentului din tegument, fie culorii sangelui. - ramele sunt hermafrodite.


Clasa hirudinee - prezinta specii care traiesc in apele dulci sau marine, unele fiind chiar terestre.                - lipitoarea comuna e un parazit temporar (ectoparazit), sugand sangele broastelor, pestilor si mamiferelor. - corpul turtit dorso-ventral, e lipsit de parapode si cheti. - sunt animale hermafrodite.