Diabet zaharat - Care sunt simptomele diabetului, Factorii de risc in diabet, Tratamentul referat


Este foarte important ca persoanele care se suspecteaza de diabet sa ia legatura cu medicul de familie sau cu o unitate sanitara specializata. Urmatoarea suita de intrebari si raspunsuri nu poate substitui un consult medical adecvat.

 • Ce este diabetul?
 • Care sunt simptomele diabetului?
 • Care sunt factorii de risc in diabet?
 • Care este tratamentul pentru diabet?
 • Ce cauzeaza diabetul de tipul 1?
 • Poate fi diabetul prevenit?
 • Exista o cura pentru diabet?

Ce este diabetul?Majoritatea mancarii pe care o consumam se transforma in glucoza sau zahar pe care corpul nostru o foloseste pe post de combustibil energetic. Pancreasul, un organ dispus in apropierea stomacului, secreta un hormon numit insulina care ajuta glucoza sa patrunda in celule corpului nostru. In cazul bolii diabetice, corpul fie nu secreta suficienta insulina sau nu poate folosi insulina pe care o produce. Acest lucru determina cresterea nivelului de zahar in sange. Diabetul poate cauza complicatii serioase inclusiv boli de inima, orbire, colapsul rinichilor si amputarea extremitatilor. In Statele Unite diabetul este pe locul sapte intre afectiunile cauzatoare de moarte.

 Care sunt simptomele diabetului?

Persoanele care se suspecteaza de diabet trebuie sa vada un doctor pentru un diagnostic corect. Simptomele pot fi regasite in lista de mai jos. Este posibil ca sa nu existe nici una dintre simptome.

 • Urinare frecventa

 • Sete excesiva

 • Pierdere inexplicabila in greutate

 • Foame extrema

 • Afectiuni ale vederii

 • Mancarimi sau amorteli in membre

 • Senzatie de oboseala permanenta

 • Piele uscata

 • Cicatrizare lenta a ranilor

 • Incidenta sporita a infectiilor

Greata, senzatia de voma sau durerile de stomac pot insoti aceste simptome in debutul abrupt al diabetului insulino-dependent supranumit si diabet de tipul 1. 29213umo56jkv1s

Care sunt factorii de risc in diabet?

Descrierea urmatoarelor tipuri de diabet si cateva dintre riscurile asociate preluate de la Centru de Prevenire si Control al Imbolnavirilor din SUA, Atlanta Georgia poate fi prezentata succint dupa cum urmeaza

Tipul 1 de diabet s-ar numi diabetul insulino-dependent melitus sau diabetul cu debut juvenil. Tipul 1 de diabet se regaseste in 5% pana la 10% din cazurile de diabet diagnosticat. Factorii de risc sunt mai bine definiti pentru diabetul de tip 1 decat pentru diabetul de tip 2 dar factorii autoimuni, genetici si de mediu sunt implicati in mod determinant in aparitia acestui tip de diabet.

Diabetul de tipul 2 s-ar numi diabetul mellitus nedependent de insulina sau diabetul cu debut adult. Diabetul de tipul 2 se regaseste in 90% pana la 95% din cazurile de diabet diagnosticat. Factorii de risc pentru diabetul de tipul doi includ varsta avansata, obezitate, cazuri anterioare de diabet in familie, diabet in sarcina, intoleranta la glucoza, inactivitate fizica, rasa. Afro-americanii, hispanicii/latinoamericanii, amerindienii, si unii americani de origine asiatica au o predispozitie pentru diabetul de tipul 2.

Diabetul in sarcina se dezvolta in 2% pana la 5% dintre cazurile de sarcina dar dispare de obicei odata cu nasterea. Obezitatea este asociata cu un predispozitie pentru diabetul de tipul 2. De asemenea femeile cu diabet in sarcina au o predispozitie sporita pentru diabetul de tipul 2 odata cu trecerea timpului. Unele studii releva ca aproape 40% dintre femeile cu diabet in sarcina s-au imbolnavit in timp de diabet de tipul 2. mk213u9256jkkv

Alte tipuri specifice de diabet rezulta din sindromuri genetice, operatii, droguri/medicamente, malnutritie, infectii si alte afectiuni. Aceste tipuri de diabet se regasesc in 1% pana la 2% dintre cazurile de diabet diagnosticate.

Care este tratamentul pentru diabet?

Se pot aborda mai multe strategii de tratament pentru diabet sub indrumarea unei echipe medicale calificate.

Cunostiintele despre diabet, tratamentul si preventia evolueaza de la o zi la alta. Tratamentul are ca scop mentinerea, conservarea nivelului normal de glucoza in sange. Auto monitorizarea este o componenta determinata in tratarea diabetului. Tratamentul pentru diabet este personalizat si se adreseaza aspectelor medicale, psihosociale si ale stilului de viata.

Informatiile depre tratarea diferitelor forme de diabet preluate de la Centru de Prevenire si Control al Imbolnavirilor din SUA, Atlanta Georgia pot fi prezentate succint dupa cum urmeaza.

Tratamentul diabetului de tipul 1: Deficitul productiei de insulina a pancreasului face ca diabetul de tipul 1 sa fie dificil de controlat. Tratamentul necesitata un regim strict care incude de obicei o dieta calculata cu grija, activitate fizica planificata, testarea la domiciliu a nivelului de glucoza in sange si multiple injectii cu insulina zilnice.

Tratamentul diabetului de tipul 2: Acest tratament include de obicei un control al dietei, exercitii fizice, controlul la domiciliu al nivelului glucozei in sange, medicatie orala si/sau insulina. Aproximativ 40% dintre pacentii cu diabet de tip 2 necesita injectii cu insulina.Ce cauzeaza diabetul de tipul 1?

Factori ce determina aparitia diabetului de tipul 1 sunt diferiti de cei ce determina diabetul de tipul 2 desi mecanismul exact de declansare a bolii nu este cunoscut inca. Se suspecteaza ca diabetul de tipul 1 apare in prezenta unui declansator cum ar fi un virus necunoscut ce stimuleaza un atac imun asupra celulelor pancreatice beta care produc insulina la persoane cu predispozitie genetica.

Poate fi diabetul prevenit?

O serie de studii au aratat ca exercitii fizice regulate pot reduce semnificativ riscul declansarii diabetului de tip 2. Se pare de asemenea ca diabetul de tipul 2 este asociat cu obezitatea. Cercetatorii fac progrese pas cu pas in identificarea factorilor genetici si a declasatorilor care determina predispozitia unor indivizi la diabetul de tipul 1 dar prevenirea cat si vindecarea raman inca inaccesibile.Exista o cura pentru diabet?

Ca raspuns la povara in crestere a bolii diabetice comunitatea celor implicatii in rezolvarea problemei diabetului au trei posibilitati: sa previna, sa vindece si sa imbunatateasca asistenta medicala pentru diabetici in scopul prevenirii complicatiilor devastatoare asociate acestei boli.

Exista cateva abordari de vindecare a diabetului dupa cum urmeaza:

 • Transplatul de pancreas

 • Transplatul celulelor producatoare de insulina (islet)

 • Crearea unui pancreas artificial

 • Manipulari genetice (celulele de grasime sau cele musculare care nu produc in mod normal insulin sufera o insertie a unei gene umane asociate insulinei-apoi aceste pseudo celule islet sunt transplantate pacientilor cu diabet de tipul1).

Fiecare dintre aceste abordari comporta numeroase probleme cum ar fi prevenirea rejectiei de catre sistemul imunitar, gasirea unui numar adecvat de celule producatoare de insulina, pastrarea celulelor in viata. In toate aceste domenii se fac constant progrese.


Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu

Scriitori romani