Viermii cu carlig referatREFERAT LA BIOLOGIE(Naegleria fowleri si viermii cu carlig)

Referat efectuat de : Ceanga Mihai


Clasa a X-a G
Din punct de vedere al dezvoltarii si al complexitatii, parazitii se impart in trei mari categorii: protozoare, sporozoare si helmiti (viermi ).

Protozoarele si sporozoarele sunt organisme unicelulare, acestea din urma fiind strict intracelulare, iar helmitii sunt organisme complexe , unii dintre ei chiar cu sexe separate.

Naegleria fowleri este un protozoar care produce boala tinerilor inotatori (meningo-encefalita amoebiana primara), boala care, nedepistata sau netratata la timp provoaca moarte intr-un interval de apoximativ 4-5 zile. Parazitul traieste in apa, sol, pamant umed, fiind foarte putin pretentios la conditiile de mediu. Cei mai afectati sunt copii si adultii tineri care inoata frecvent in bazine incalzite.

Parazitul prezinta trei stadii evolutive : chist, forma vegetativa flagelata si forma amoebiala.

Chistul reprezinta forma de rezistenta a parazitului si se poate gasi in praf, pamant, nisip, ape murdare si reci. Forma vegetativa flagelata provine din chist in conditii favorabile (apa la temperatura crescuta) ; aceasta e si forma infectanta pentru om.

Infectarea se face in timpul inotului, cand naegleria fowleri patrunde prin mucoasa nazala, si pe calea nervilor olfactivi ajunge la nivelul creierului ; parazitul distruge structurile strabatute, in maxim 4-5 zile creierul fiind invadat , boala devenind netratabila.

Boala se caracterizeaza prin dureri puternice de cap, tulburari de miros si gust, voma, febra mare, rigiditatea cefei, stare confuza, fotofobie si in final coma.

Evolutia bolii e de scurta durata dar diagnosticul poate fi usurat de informarea doctorului despre faptul ca pacientul inoata in bazine incalzite.Viermii cu carlig sunt : Ancylostoma Duodenale si Necator Americanus. Acestia sunt viermi cilindrici cu sexe separate si dimorfism sexual. La extremitatea anterioara prezinta capsule bucale puternice dotate la Ancylostoma Duodenale cu lame chitinoase si dinti chitinosi, iar la Necator Americanus cu lame chitinoase.

Adultii se localizeaza in intestinul subtire, fixandu-se de mucoasa cu ajutorul capsului bucale ; ei taie si digera mucoasa cu ajutorul lamelor si dintilor. Astfel sunt lezate vasele de sange, adultii fiind hematofagi dar risipitori de sange.

Femela produce oua care ajung cu fecalele in mediul extern . Pe sol, in conditii de umbra, umiditate, temperatura intre 20 o - 25 o C. Din oua ies larve Rhabditoide. Aceste larve naparlesc pe sol si se transforma in larve strongiloide. Larvele strongiloide au urmatoarele proprietati: sunt atrase de temperaturi de aproximativ 370C, de umezeala, de tesuturile vii si pot urca antigravitational. Astfel larvele strongiloide patrund activ prin tegumentele intacte, intra in vasele de sange, ajung in circulatia pulmonara, cad in alveole si urca pe caile respiratorii pana in faringe, unde sunt inghitite odata cu sputa si ajung in intestinul subtire.

Boala se manifesta prin aparitia unor trasee serpuitoare rosii la nivelul tegumentului in momentul patrunderii larvelor, ulterior, cand adultii se localizeaza in tesutul subtire, dureri abdominale, diaree cu sange, anorexie si anemie .

Infectia cu viermii cu carlig este intalnita frecvent in zonele cu climat cald, dar poate fi intalnita si in Romania (in mine).

Tratamentele, atat pentru viermii cu carlig cat si pentru Naegleria Fowleri, sunt medicamentoase.