freferat biologie - crocodilul referat
referat biologie - crocodilul referatCrocodilul


Ierarhii bine cunoscute

Crocodilli traiesc in comunitati care cuprind animale de aceeasi varsta si acelasi sex,in cadrul carora domneste o ierarhie foarte stricta. Marii masculi,puternici si agesivi ,isi apara teritoriile,care cuprind o zona terestra(o portiune­ de tarm) si una acvatica. Aceste teritorii ale masculilor se invecineaza,dar nu se suprapun,ca in cazul femelelor,care au locuri de ponta pe un teritoriu comu. Obesrvaraea atenta a coportamentului crocodililor a aratat ca ierarhia este permanent respectata,cu exceptia perioadelor de seceta foarte puternica,interval in care teritorialitataea dispare,animalele,inghesuindu-se in jurul ochiurilor de apa ramase. Statutul social al unuui crocodil este exprimat prin pozitia capului,a spatelui si a cozii. Masculii dominanti inoata la suprafata apei,ceilalti scot doar capul si deschid falcile, in semn de supunere fata de individul dominant. Luptele intre masculi sunt rare,de obicei,ridicarea capului,a cozii si umflarea corpului fiind semnalele suficiente pentru indepartarea unui rival. Daca acesta nu paraseste disputa, este muscat de baza cozii si de picioarele posterioare.

Nu se stie astazi cu certitudine daca crocodilul de Nil,mascul,este monogam sau poligam. Ultima ipoteza pare insa mai plauzibila. Parada nuptiala are loc cu 4-5 luni inaintea unei ponte,iar initiativa apartine femelei,care viziteaza teritoriile mai multor masculi,de obicei foatre agresivi in aceasta poerioada(postura de supunere pe care o arata femela ii mai imblazeste). Partenerii se apropie si isi freaca boturile,mirosul emis de glandele aflate pe mandibula masculului stimuland femela.Jocurile de apropiere dureaza catena zile,apoi imperecherea are loc sub apa.
Un inceput de viata terestra


In cursul anotimpului secetos sau la inceutul celui polios,femelele isi aleg locuri de ponta,in nisipul malului laoarecare distanta de apa,dartotdeauna deasupra nivelului maxim al acesteia. Disputele nu lipsesc in aceasta perioada,femelele sunt agresive Si se bat adesea pentru a obtine un loc cat mai confortabil in zona de cuibarit. Cu picioarele posterioare sapa o groapa ingusta,adanca de 40-50cm,in caredepun,in curs de o jumatate de ora,intre 16 si 18 de oua in greutate de40-70g si lungi de 28cm. Groapa este astupata si netezita, iar femela supravegheaza cuibul pe toata durata incubatiei. Masculul se afla si el prin preajma.

In cuib temperatura nu este uniforma,in centru fiind mai ridicata decat la periferie,iar in anotimpul uscat mai mare decat in cel polios. Temperaturile scazute sau cele foatre ridicate favorizeaza aparitia femelelor, iar cele intermediare dau sanse masculilor.

Cand dezvoltarea a ajuns la final ,puii emit semnale care sunt interceptate insa de mama.Aceasta desface cuibul si transporta puii in gura,cu mare grija,pana in apa,eliberandu-i intr-o zona mai putin ananca.La nastere un pui cantareste 500g,si ramane impreuna cu ceilalti timp de 6-7 saptamani pe un loc izolat al malului.Se hranesc singuri,in special cu insecte;cand puii se maresc fiecare tanar crocodil isi cauta un teritoriu propriu si taieste solidar.

Odata ajuns la 3,50m,crocodilul devine un carnivor redutabil,dar mai putin dispus la efort,preferand prazile de dimensiuni mari,mai ales mamifere,dar si pasari, reptile sau broaste.Adesea crocodilul ramane la panda zile intregi,nemiscat,pana cand un bivol sau o antilopa vetita sa-si astampere setea apare in proximitatea sa. Atunci acesta aluneca tacut si o prinde brusc de picior sau de bot,dezdechilibrand-o si tragand-o in apa, unde o ineaca,dupa care o sfasie, inghitind falcile fara sa le mestece.Cand prada este prea maresi nu o poate deplasa singur,dao sau trei crocodili se asociaza pentru transportul ei in apa.


Pericolele primului an de viata

Daca crocodilii adulti nu au dusmani viata puilor este plina de pericole.Cuiburile, sapate in bancurile de nisip de pe malul apelor, sunt adesea devastate de varanul Nilului,un neam de soparla de circa 2m lungime care se misca cu mare rapiditate si scapa chiar de cei adulti.

Odata iesiti din ou,puii de crocodil sunt o prada usoara pentru pestii mari,pentru pasarile rapitoare si cele acvatice si chiar pentru numeroase mamifere.

O adaptare pefecta la mediul de viataHabitatul crocodililor este format dintr-o portiune a maluli si o zona de apa, statatoare sau curgatoare.Sunt preferate mangrovele,regiunile mlastinoase si cele de la varsarea raurilor,unde hrana e mai abundenta,iar vegetatia asigura o buna protectie.Dar pentru a trai intr-un astfel de mediu ,in care caldura excesiva si marea concentratie de saruri sunt pentru reptile pericole mortale.
Ca toate reptilele crocodilii sunt animale poikiloterme,temperatura corpului depinzand de cea a mediului ambient,de aceea termoreglarea este extrem de importanta.Modalitati de termoreglare depind de specie,dar si de sex, marime sau stare de sanatate.Cand este infometat,acesta cauta un loc repaus umbros,racoros pentru a-si economisi energia.
Este crocodilul mancator de oameni?

La aceasta intrebare se poate raspunde afirmativ,dar o serie de precizari sunt necesare. Cazurile de atac asupra omului sunt rare,cam50 in Africa de Sud si 40 in Mozambic;de asemenea au fost agresiuni mortale si pe coasta nordica a Ausraliei.
Sa mentionam faptul insa ca majoritateaatacurilor asupra omului au avut loc in perioada de reproducere,cand reptilele devin agresive,aparandu-si teritoriul si puii.Crocodilul ataca si atunci cand este foatre flamand, iar adesea este atras de zgomotul pe care-l fac spalatoresele la rau sau de cei care se scalda. Atacurile asupra pirogilor ,in Africa,au ca explicatie tot apararea teritoriilor.In concluzie, se poate spune ca agresiunile mortale sau un reflex declansat de comportamentul provocator al omului, reptilele razpunzand instinctului de aparare a teritoriului si a puilor.
Astfel crocodilul ramane unul dintre cele mai periculoase reptile din lume, dar totodata un mare mister pentru cercetatorii din lumea intreaga.loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani