CLONAREA la oameni si animale referatClonareaDeoarece clonarea ne suscita din ce in ce mai mult atentia , reprezentand poate cea mai socanta dintre provocarile stiintei contemporane , este util ca in randurile de mai jos a tratam in cateva cuvinte fiecare aspect legat de acest subiect .


Ce este clonarea?Clonarea este procesul prin care dintr-o singura celula cultivata se obtine o colonie de celule identice .

Clonarea mai poate fi privita si ca un proces de duplicare (si nu de reproducere ) , in urma caruia rezulta un material genetic identic , care nu este insa obtinut prin mijloace sexuale.ADN -Spirala Vietii

ADN-ul    ( acid dezoxiribonucleic ) este o macromolecula spiralata , formata din doua lanturi polinucleotidice infasurate ca o elice in jurul unui ax comun .

In clonare ADN-ul din nucleul unui ovul luat de la mama - surogat se va inlatura si se va inlocui cu ADN-ul preluat si izolat dintr-o celula a individului ce urmeaza a fi clonat , iar ovulul , care va contine astfel numai ADN-ul respectivului , se va divide ca orice embrion normal .

In cadrul reproducerii sexuate , se petrece combinarea a doua ADN - uri , unul provenit de la tata , celalalt de la mama , in schimb in cazul reproducerii asexuate - asemanator clonarii - nu se perpetueaza decat informatia genetica a unui singur parinte .
Clonarea la animale si la plante
Clonarea la animale


Punctul de plecare pentru orice discutie referitoare la acest subiect il reprezinta recursul la tehnologia prin care a fost clonata in 1996 oaia Dolly .

Sfarsitul secolului XX avea sa fie martorul primului caz de clonare a unui mamifer, acesta avand loc la Institutul Roslin din Edinburgh , prin transplantarea nucleului unei celule care apartinea unei oi din rasa Finn Dorsett in ovulul denuclearizat al unei mame-gazda din rasa de oi scotiene cu fata neagra .

S-a stimulat apoi artificial diviziunea celulara , iar uterul respectivei oi cu fata neagra a fost purtatorul viitoarei clone. Dolly reprezinta copia fidela a unei oi Finn Dorsett .

Dupa Dolly a urmat clonarea de vaci , porci , maimute si soareci .

Prin clonare se pot obtine organisme cu calitati "programate " . De exemplu , la Institutul Roslin s-au desfasurat experimente pentru a se ajunge la vaci care sa produca lapte foarte apropiat , din punct de vedere al compozitiei , de cel uman .

Savantii au luat in calcul si posibilitatea ca prin clonare sa fie inlocuite animalele de casa care au murit sau sa fie refacute speciile amenintate. Previziunile mai prudente dau insa ca data probabila anul 2005 , mai ales datorita faptului ca nu stim in present daca se va dovedi viabila tehnica de clonare utilizata in cazul lui Dolly .

Problema cea mai grava este ridicata de rata foarte scazuta de reusite : pentru Dolly au fost necesare 276 de incercari .

De altfel , doctorul Harry Griffin , membru al echipei care a clonat-o pe Dolly , a avertizat ca tehnica actuala de clonare este inca la inceput , fiind "ineficienta deoarece s-au utilizat pentru Dolly 277 de ovule pentru a obtine o sarcina reusita , recoltand ovule de la circa 40 de oi donatoare , dar si riscanta deoarece o mare parte din sarcini au esuat , astfel incat am avut miei care au murit imediat dupa nastere " . Pana acum s-au intreprins cu cinci specii de animale .

Doar 1 % din clonarile animale effectuate pana in prezent au avut un rezultat pozitiv , dar si dintre acestea covarsitoarea majoritate a suferit serioase disfunctii : ficatul nu functiona bine , sangele nu avea tensiunea normala , plamanii erau nedezvoltati , apareau grave deficiente ale sistemului imunitar .

Ian Wilmut , primul om de stiinta care areusit sa cloneze un mamifer (oaia Dolly ) nu este de accord cu clonarea reproductive .

Numerosi specialisti in clonarea animalelor , pintre care si biologul Rudolf Jaenisch de la Whitehead Institute din Massachusetts , afirma ca tentativele de clonare umana sunt nu doar

sortite esecului , dar si "iresponsabile " si "respingatoare " .

Cercetatorul avertizeaza de mult ca tehnica clonarii da gres foarte des la animale si-a creat o veritabila " galerie a ororilor " : malformatii congenitale , diformatii fizice , deficiente ale sistemului imunitar , imbatranire prematura etc .

Cele mai multe animale clonate nu supravietuiesc mai mult de cateva zile si prezinta o multime de anormalitati : hipertrofie placentara , pneumonie , deficiente hepatice , obezitate , imbatranire premature etc .


Ian Wilmut , creatorul oitei Dolly , a atras atentia ca rata esecurilor este extreme de ridicata . El a amintit ca abia la cea de-a 276 -a tentative a reusit sa obtina o clona viabila , dar nu si perfecta . La numai cateva luni de la nasterea lui Dolly cercetatorul irlandez a anuntat ca aceasta este bolnava si imbatraneste prematur .
Marguerite , rivala lui Dolly
Aproape la un an de la nasterea lui Dolly , la 20 februarie 1998 , cercetatorii francezi au reusit s-o aduca pe lume pe Marguerite , o vitea de rasa limuzina , nascuta prin clonarea unor celule diferentiate.

Metoda folosita de cercetatorii de la Institutul National De Cercetare Agronomica ( INRA ) respecta schema clasica :

- cultivarea unor celule diferentiate

transferul ncleului lor intr-un ovocit caruia I sa scos nucleul

astfel se dobandeste proprietatea de a produce un embrion (dupa niste mecanisme inca neelucidate .)

Pentru Marguerite ,au fost folosite celule de la un muschi al spinarii , prelevate de la un foetus de doua luni .


Clonarea la plante


Clonarea la plante se bazeaza pe fenomenul de totipotenta care consta in capacitatea de a genera , prin diviziuni successive , intregul organism .

Pentru obtinerea clonelor se utilizeaza fie prelevarea meristemelor , fie inmultirea vegetative .

Tot la plante , prin cultura de pollen , antere , ovare sau ovule nefecundate se obtin organisme haploide normale , dar sterile .

Tratate cu colchicina , substanta extrasa din Brandusa de toamna ( familia CALCHICUM AUTUMNALE ) , plantele hapolide se diploidizeaza si devin izogene (linii pure genetic ) .

Cultivate , acestea produc substante farmacologic active necesare pentru :- industria medicamentelor


- industria alimentara


-cosmetica etc.


Astfel s-au obtinut carotenii din morcov , alcaloizii din tutun , saponinele din gingseng .

Folosirea clonarii in scopuri medicale
Partizanii clonarii umane atrag atentia ca nu trebuie neaparat sa urmarim nasterea unui organism uman complet dezvoltat . Clonarea ar putea fi solutia pentru o serie de boli in present netratabile . De exemplu , Marea Britanie a legalizat utilizarea embrionilor umani pentru cercetarile care sunt indreptate in directia vindecarii unor maladii ca Parkinson si Alzheimer .

Se face deosebirea intre clonarea reproductive si cea terapeutica , aceasta din urma reprezentand o sansa uriasa pentru medicina contemporana. Probabilitatea mai mare de realizare o are clonarea terapeutica , mai accesibila din punct de vedere al tehnicii , dar si mai putin problematica moral .


Plecand de la ADN-ul bolnavului putem obtine un embrion - clona care nu mai este introdus intr-un uter , ci este utilizat drept cultura de celule stem (celulele stem fiind nediferentiate , capabile sa formeze orice tip de tesut , constituind astfel materialul ideal pentru refacerea tesuturilor necrozate ) .

Unica solutie pentru refacerea numarului de celule pierdute de catre organismul bolnavului , "caramizi " care nu se mai regenereaza , pare a fi inlocuirea cu celulele stem . Se spera ca ele vor putea fi "invatate " sa formeze tesuturi de un anumit tip .

Mai mult , pornind de la celulele pacientului , prin clonare se va elimina pericolul respingerii materialului transplantat , acesta fiind in mod natural acceptat de catre organism .

Teoretic , lucrurile sunt limpezi , mai putin evidenta este modalitatea prin care putem obtine practice aceste celule .
Clonarea umanaAnul 1997 a fost anul de rascruce pentru comunitatea internationala a oamenilor de stiinta . Clonarea umana a scandalizat intreaga lume , mai ales morala crestina . Profesorul francez Jean-Francois Mattei , membru al Comitetului National de Etica din Franta , a acordat recent un fulminant interviu agentieie de presa France Press in care a declarat : " Un om reprezentand copia altuia nu mai este o fiinta umana . Clonarea se inrudeste cu genocidul , pentru ca se bazeaza , ca si acesta , pe selectia genetica ." n ultimul numar al revistei Deutschland , unul dintre cei mai renumiti experti in problema de genetica , prof. dr. Ernest Ludwing Winacker , isi face cunoscute conceptiile sale asupra clonarii umane . Primul copil despre care se spune ca s-a nascut prin clonare este o fetita.


Ea a primit numele Eve sin u are decat mama , fiind o copie genetica in miniature a acesteia . Controversata companie Clonaid a anuntat ca a sosit pe lume prima clona umana . In absenta unor materiale stiintifice detaliate legate de procedurile urmate , stirea nu afost confirmata din surse independente . Se stie doar ca este vorba despre o fetita care s-a nascut joi , prin cezariana . " Cezariana s-a defasurat foarte bine " , a afirmat Brigitte Boisslier , presedinta societatii pentru clonare umana Clonaid . Aceasta a promis intr-o conferinta de presa ca va invita experti independenti sa certifice faptul ca Eve este o clona .

Confirmarea ca ne aflaaam cu adevarat in fat unei clone ar putea veni atunci cand un expert independent va preleva probe de sange de la copil si de la mama . Daca anlizele vor dovedi ca cele doua sunt identice din punct de vedere genetic , atunci ar insemna ca vremea clonelor a inceput . Lucrurile se complica insa si mai mult , datorita implicatiilor religioase .Avantajele si dezavantajele clonariiAvantajele clonarii

Animalele transgenetice pot fi folosite pentru cercetarile medicale si farmaceutice . Ele pot fi produse prin transfer de nucleu .

Daca sunt introduce gene umane in organismele lor aceste animale transgenetice (oi sau porci ) pot produce proteine umane (in lapte ) sau insulina pentru diabetici .

Clonarea poate contribui si la tratamentul unor boli prin reprogramarea celulelor pieii (generand celule pancreatice pentru diabetici , respective neuroni pentru bolnavii de Parkinson ) si inlocuirea celulelor bolnave cu cele noi .

Prin clonare transplantarea de organe poate deveni o solutie de success . Chiar daca transplantarea de organe este un lucru current la ora actuala , deseori este o criza de organe potrivite .

Xenotransplantul (transplantarea de organe de la o specie la alta ) este o solutie a acestei crize desi poate duce deseori la o respingere a organului din cauza nerecunoasterii lui de catre organismul beneficiarului .

Se estimeaza ca in viitor organelle umane vor putea fi cultivate in afara corpului iar oamenii vor fi capabili sa-si cloneze organele pentru transplante personale .

Clonarea prin transferul de nucleu arata un adevarat potential in agricultura prin imbunatatirea fondului genetic si a produselor .

Tot prin clonare se pot salva si speciile pe cale de disparitie.
Dezavantajele clonarii
Clonarea ar putea reduce patrimonial genetic atat al oamenilor cat si al animalelor .

Prin producerea de clone multiple apare riscul de a crea o populatie formata din indivizi identici . Acesti indivizi obtinuti prin clonare ar putea sa sufere de aceleasi boli sau sa fie sensibili la aceleasi tip de agenti patogeni iar un singur virus ar putea extermina populatia de pe o zona intinsa , chiar o specie intreaga .

Clonarea ar putea actiona in defavoarea evolutiei si prin faptul ca oamenii s-ar putea decide sa cloneze doar animalele cele mai potrivite pentru ei . Clonarea ar putea fi folosita pentru a crea "omul perfect" sau un om cu o putere fizica deosebita dar o inteligenta sub - normala , o subclasa genetica .

Clonarea ar putea avea efectae dezastruase in cadrul familiei caci un copil nascut prin clonarea tatalui , de exemplu , ar putea fi considerat un frate geaman identic al originalului . Efectul psihologic asupra asupra fiintelor umane la un asemenea lucru nu este inca studiat si cunoscut . In final dar nu in cele din urma , care ar fi drepturile unei clone ? Cele ale unui frate geaman sau ale unui copil al originalului ? Ar avea drepturile unei finite umane ? Iar daca originalul ar ucide o clona de-a lui (sau invers ) ce-ar fi acest lucru din punct de vedere legal : o crima sau o sinucidere ? Pana la rezolvarea si calmarea scandalului iscat de clonare , in mai toate tarile , va trece destul timp . Acest lucru este sigur .

Exista doua posibilitati : fie clonarea va disparea , fie va deveni ceva comun , ceva cu influente in viata de toate zilele . Atat doar ca clonarea , ca si energia nucleara , va trebui sa ajunga la o suficienta maturitate pentru a fi acceptata de oamenii de rand .Aspecte juridice , etice si morale .
O a treia directie , oarecum de domeniul fantasticului , vizeaza clonarea indivizilor decedati , de la animale de casa la personalitati istorice , pornind de la monstre de ADN din tesuturile celui disparut . De aici , o alta paleta de probleme de ordin etic si moral .

Pe ansamblu , se pare ca legalizarea clonarii umane nu se va produce . De cativa ani , acest subiect se afla in centrul dezbaterii mondiale , la ea participand nu numai oamenii de stiinta , dar si politicienii , filozofii , teologii , psihologii , fiind vorba , in fond , de un subiect care priveste intreaga societate . De pilda , American Association of Pro-Life Obstretricians and Gynecologists (AAPLOG) s-a pronuntat impotriva clonarii , atragand atentia ca unii oameni de afaceri s-ar putea gandi la o comercializare a vietii umane .Ceea ce este mai grav este ca s-ar putea ajunge la " reproducerea unor oameni vii , fara ca acestia sa stie , sa fie implicate in acest process sau sa-si dea acordul " . Au aparut si intrebari privind statutul social al eventualelor clone .

Care va fi locul acestora in societate ? In SUA , Camera Reprezentantilor a dat o hotarare prin care clonarea umana este considerate ilegala , dar Senatul inca nu s-a pronuntat in aceasta privinta . Parerile inclina totusi spre acceptarea doar a clonarii terapeutice .

S-a propus legalizarea clonarii terapeutice ca unica modalitate de a cerceta , cu sanse de reusita , sfere pana acum inaccesibile medicinei obisnuite , criteriul fundamental pentru finantarea unor astfel de programe fiind ca obiectivul principal sa fie gasirea unor tratamente pentru bolile incurabile .

In 5 martie 2002 , Christopher Reeve , celebrul actor american , acum paralizat in urma unui accident , a comparut in fata Comisiei Senatului SUA pentru Sanatate , Educatie , Munca si Pensii , sprijinind continoarea cercetarilor privind clonarea .

Din punctual de vedere american , apare un motiv de ingrijorare suplimentar legat de procesul pe care alte tari l-ar putea face , Reeve aratand ca stoparea acestor cercetari ar putea determina ca America " sa - si piarda intaietatea in stiinta si medicina ".

Amintim in incheiere cateva dintre conditiile propuse , intr-o lista deocamdata provizorie , pentru ca cercetarile privind clonarea terapeutica umana sa decurga legal : este necesar ca embrionii sa fie utilizati numai in primele etape ale dezvoltarii lor , fara a fi lasati sa se dezvolte in continuare ; toate programele de cercetare trebuie sa fie supervizate de organizatiile guvernamentale care se ocupa de fertilizare si tehnici genetice ; diferitele programe de cercetare urmeaza sa primeasca fonduri si aprobare doar daca se demonstreaza stiintific faptul ca nu exista nici o alta modalitate conventionala de obtinere a acelorasi rezultate ; nu vor fi admise cercetarile in care se pot combina materialul genetic uman cu cel al animalelor ; trebuie sa existe o permanenta informare a publicului asupra stadiului cercetarilor intreprinse si sa fie postulate clar limitele pana la care poate fi impins raportul dintre suferinta animalelor folosite in experiente si beneficial uman .

Iata inca o proba de "luciferism stiintific " contemporan : " spargerea " structurilor genetice (ADN) pentru a le rearanja tu , om limitat , dar trufas , intr-o noua ordine , contrara lucrarii lui Dumnezeu . Cine suntem noi ca sa hotaram daca e bine ce a facut Dumnezeu !?! Aici intrecem orice masura , dorind sa schimbam ceea ce El a aranjat cu milioane de ani in urma !