Bufnita cu urechi lungi referatStapana noptii-bufnita cu urechi lungi


De la caderea serii si pana la ivirea zorilor , aceasta strabate campurile in cautarea prazii.Inzestrata cu ochii care sfideaza intunericul si cu urechi care pot auzi chitaitul soarecilor de camp de la mari distante -bufnitele cu urechile lungi isi au rostul lor , sprijinind efortul omului in cultivarea pamantului.

Pasarea este o remarcabila pradatoare . Are putini dusmani cunoscuti ; intalnirea ei cu omul este insa ceva neobisjnuit , datorita in principal camuflajului si obiceiurilor sale nocturne.Poate fi gasita in padurile ce inconjoara campurile cu semanaturi , in special in America de Nord , Eurasia si in unele parti ale Africii ; asemenea , poate fi si auzita , pentru ca repertoriul ei cuprinde sunete de tipul unor fluieraturi , mici tipete, (hup , hup) , si chiar un fel de sunete asemanatoare cu mieunatul unei pisici.

Depune intre 3-8 oua anual-usor mai mici decat cele de gaina - in cuiburile abandonate ale altor pasari. Puii sunt hraniti de ambii parinti , astfel ca in 3 saptamani isi dubleaza talia. Curand dupa acest intervai , puii incep a se catara pa ramurile apropiate de cuib si pot sta in echilibru -o manevra premergatoare zborului-sau adeseori , se pot alinia unul in spatele altuia pe cate o ramura in asteptarea parintilor.

La 5 saptamani , incap deja sa vaneze soareci de camp , pe care-i aduc in cuib , devorandu-i in intregime. La 8 saptamani , au penajul format care oricare pasare adulta. Un exemplar adult ajunge cam la 30 cm inaltime , avand o deschidere a aripilor cam de trei ori pa atat , dar la o greutate nu mai mare de 200-250 grame. Greutatea mica si amplitudinea deschiderii aripilor sale , alcatuite din pene foarte fine si moi , ii permit un zbor fara zgomot , ceea ce face foarte eficienta vanarea prazii-pasarea folosindu-se din plin de atuurile cu care a inzestrat-o natura-, loviturile ei fiind date cu o mare acuratete in precizie. Nu detine o arie teritoriala anume in care sa vaneze , astfel ca strabate campuri aflate chiar la mari distante.

Datorita obiceiurilor si hranei sale specifice-soarecii de camp, pagubitori pentru agricultura -, ea este de un real folos omului , care i-a apreciat intotdeauna serviciile din plin.