Calciu referat
CalciuCalciu: Ce trebuie sa stiu despre el?
Calciu este un nutrient essential de care corpul tau are nevoie in fiecare zi. De retinut este ca ajuta la formarea si mentinerea dintilor sanatosi si a oaselor. Calciu ajuta la mentinerea batailor inimii constante, la circulatia sanatoasa a sangelui si la mentinerea nervilor si muschilor intr-o forma buna.


Calciu este "cheia" pastrarii corpului tau intr-o stare foarte buna. Din cauza ca oasele sint facute din calciu, daca nu acumulezi destul din dieta zilnica, corpul tau va lua calciul dedicat oaselor ca sa faca diferenta.In timp acest lucru poate reduce duritatea oaselor si poate aparea osteoporosis, o boala a oaselor subtiri si fragile.


Osteoporosis iti poate slabi oasele, adica ,oasele se pot rupe de la o apasare puternica. Deoarece oamenii nu acumuleaza destul calciu din dietele lor foarte des, osteoporosis este acum o boala la nivel mondial care afecteaza peste 28 milioane de americani.


Ce se poate face? Se pot face schimbari in mancarea de zi cu zi. Poti consuma multe feluri de alimente incepand de la produse care nu ingrasa pana la broccoli. Daca tot nu ai acumulat destul calciu atunci poti lua un supliment de calciu cum ar fi  Tums sau Os-Cal.


De retinut: Calciu este essential pentru a ramine sanatos si de asemenea pentru a reduce riscul aparitiei osteoporosis. Dar calciu este doar un element din ansamblu. De asemenea ai nevoie de exercitii si de o dieta adecvata si echilibrata pentru a ramine sanatos.


De ca avem nevoie de calciu in continuu?


Nevoia pentru calciu incepe inca de cind te nasti si se extinde de-a lungul vietii. Cu toate acestea majoritatea oamenilor astazi consuma putine produse si legume bogate in calciu.


Cea mai recenta analiza a guvernului asupra obiceiurilor de a manca la americani confirma ca cei mai multi oameni nu primesc destul calciu. Adolescentii, femeile tinere si femeile trecute de menopauza consuma din ce in ce mai putin ceea ce ste sanatos- si mai putin decat nevoile corpului lor.


Este calciul necesar de-a lungul copilariei si pana la maturitatea "tinara" ?


De la nastere si pana la 18 ani, oasele se formeaza si cresc. Calciul este esebntial in timpul acestei perioade si de aceea laptele de sin si formulele speciale sint bogate in calciu. Cu cat cresc copii, este la fel de important sa isi pastreze in dieta produse bogate in calciu.


Din pacate acumularea de calciu a celor mai multi americani se opreste la varsta de pot ani. In timp ce un prescolar are mare parte din dieta sa aleasa de un parinte, la varsta de opt ani copii I-au din ce in ce mai multe decizii pe cont propriu. Ei prefera mai mult suc de portocale decat lapte pentru pranz.Ei prefera alte mancariri decat branza si biscuiti.


In timpul adolescentei, in perioada de inceput a unui adult, oasele adultului se formeaza si ajung la duritatea maxima si la densitatea normala. Oasele continua sa acumuleze calciu si sa devina mai tari dupa ce sau oprit din crestere. Calciul pe care il vei acumula de-a lungul vietii oaselor tale vor determina cat vor rezista mai tarziu in viata. La varsta de 35 de ani oasele vor cel mai dure decat vor fi in intreaga viata.


Cum ajuta calciul in timp ce femeia este gravida?


Nu conteaza la ce varsta este o femeie devine gravida, calciul este foarte important atat pentru ea cat si pentru copil. Calciul pentru corpul femeii este folosit pentru o buna dezvoltare a fatului, marind astfel cerinta de calciu din rezervele femeii.Mai mult calciu consumat este spre binele mamei dar si pentru copilului.


Pe baza analizei publicate in Journal of the American Medical Association s-a tras concluzia ca o crestere a calciului in organism ajuta la mentinerea normala a presiunii sangelui la o femeie gravida.In timpul sarcinii presiunea ridicata a sangelui poate pune in pericol viata amandorura.


Cum afecteaza calciul menopauza?


Cind o femeie ajunge la menopauza, corpul ei produce mai putin estrogen hormonal feminine. Pierderea de estrogen mareste riscul aparitiei osteoporosis. Adica, osteoporosis este procesul de subtiere a oaselor.Osele devin fragile si se pot rupe usor. De aceea este foarte important sa faci inainte niste pasi inainte pentru a intampina paparitia osteoporosisului ,luand calciu zilnic.


Calciu de unul singur a fost prezentat spre a preveni slabirea oaselor dupa menopauza, si definitiv poate ajuta la inlocuirea terapiei estrogenului .Studiile recente arata ca estrogenul impreuna cu calciul are un effect de trei ori mai mare in construirea si formarea oaselor. Alte medicamente care ajuta la osteoporosis sint Miacalcin, Fosmax si Evista, dar numai impreuna cu calciu.


Fundatia nationala a Osteoporosisului recomanda femeilor sa aiba zilnic intrari de calciu pentru a face terapia hormonala si alte medicamente prescrise ca aiba un effect mai mare asupra organismului. Barbatii sint de asemena vulnerabili la osteoporosis si trebuie sa consume calciu in timpul bataranetii pentru a preveni slabirea oaselor si in anii tineretii prevenirea pierderii masei oaselor.


Cum pot sa imi maresc cantitatea de calciu din organism?


Produsele fara grasimi sau putin bogate in grasimi au cele mai multe surse de calciu din dieta.In plus poti adauga dietei de zi cu zi broccoli si somon in special cu oase cu toate. Multe produse sint acum produse cu mai mult calciu, incluzand sucurile de fructe, mancarurile semipreparate si cerealele de dimineata.Vei putea constata ca cea mai usoara metoda de a acumula calciu este sa faci schimbari in dieta si sa iei un plus de calciu.


I-au eu destul calciu din multi-vitamine?


Poate, dar nu mult.Citeste eticheta.Chiar si in cazul vitaminelor pentru nou nascuti sau pentru femei gravide, continutul de calciu poate sa nu fie suficient cererilor unei mame sau a unui copil in crestere.O multi-vitamina poate adduce un plus de vitamine si nutrienti corpului tau, dar daca dieta ta este slaba in calciu, va trebui sa mai iei un supliment de calciu.


Cum aleg un plus de calciu?


"Cheia" este de a alege un supliment pe care il vei lua in fiecare zi.Luand un supliment la masa este un mod de ati aminti de calciul tau zilnic.Cel mai comun tip de supliment este carbonatul de calciu cum ar fi Os-Cal si Tums are un efect si mai  mare daca este luat cu mancare.Carbonatul de calciu nu este scump si contine mai mult calciu decat alte combinatii de calciu cum ar fi calciu din citrice sau din lactate.


Verifica tabelul suplimentului tau de calciu pentru cantitatea de calciu elementar pentru o tableta.De asemenea, uita-te dupa marca USP.Aceasta este o asigurare ca produsul atinge standaredele de puritate si calitate.


Anumiti compusi din calciu cum ar fi Tums sint o sursa buna ieftina de calciu.Fundatia nationala de osteoporosis recomanda Tums ca o excelenta sursa de calciu. 


Ne trbuie noua oamneilor alte nutriente ca Vitamina D cu un supliment de calciu?


Vitamina D ajuta corpul tau sa absoarba si sa foloseasca calciul.Ca si calciul, vitamina D poate fi stocata de organism pentru perioade lungi de timp.Nu trebuie luata cu nici un supliment de calciu.


Vitamina D este disponibila de la produse ca substanta ficatului unui cod si este produsa de piele in contact cu soarele.In general, cam 15 minute de soare puternic pe zi iti vor da toata vitamina D de care ai nevoie.De asemenea in timpul iernii cind in America nu este destul soare pentru producerea vitaminei D, puteti lua ca un supliment de vitamina D Os-Cal.


De ce trebuie sa I-au un supliment de calciu?


Daca nu acumulezi destul calciu din dieta zilnica, atunci trebuie sa iei un supliment de calciu in fiecare zi.Aici sint cateva sfaturi:


-I-a suplimentul tau de calciu cu carne.De exemplu, carbonatul de calciu are un effect mai mare cu carne si studiile arata ca este mai bine absorbit de organism prin mancare.

-I-a suplimentul tau de calciu in mai multe doze de-a lugul zilei.Corpul poate absorbi numai atat calciu o data, deci incearca sa iei suplimentul la cele doua-trei mese pe zi.

-Incearca sa tii suplimentul de calciu in mai multe locuri (baie,dormitory,bucatarie) ca sa nu uiti de el.


Ce probleme as putea avea in timp ce i-au calciu?


Este greu sa iei foarte mult calciu o singura data.Orice exces de care corpul nu se poate folosi este eliminat prin urina sau transpiratie.O consumatie de o zi trebuie sa contina 2500mg pentru a nu fi respins de organism.


Daca apar gaze sau constipari de la calciu, corpul dvs. si-ar putea incepe adaptarea la noile niveluri de calciu.Daca acest lucru se intampla, incercati sa incepeti cu o cantitate mica si s-o cresteti treptat pana ajungeti la cantitatea dorita.

Ce se intampla cu piatra de la rinichi? Sint ele cauzate de suplimente de calciu?


Suplimentele de calciu pot scadea riscul aparitiei pietrei la rinichi.Cel mai mare studiu experimentat asupra calciului si pietrelor de la rinichi, publicat in New England Journal Of Medicine in 1993, si altul in 1997 au aratat ca intrarile zilnice de calciu peste 850mg scad sansele aparitiei pietrelor la rinichi.