GONOREE referatGONOREE

AGENTUL PATOGEN CARE PRODUCE BOALA: GONOCOC

FACTORI CARE DISTRUG AGENTUL PATOGEN:

           SAPUN, DEZINFECTANT, TEMPERATURA > 50 GRADE

TRANSMITEREA: SEXUALA

PERIOADA DE INCUBATIE: 2-6 ZILE

SIMPTOME: --USTURIME, DURERE LA URINARE

          --SECRETIE PURULENTA GENITALA

Se cunoaste inca din Antichitate, de la vechii egipteni, de la greci si romani. In Evul Mediu ea a fost confundata cu sifilisul. In 1832, Ricardo o identifica drept boala de sine statatoare. Mai tarziu, Neisser a descoperit agentul patogen.

Blenoragia este o boala infecto-contagioasa a ambelor sexe si a tuturor varstelor. Este produsa de gonococ. Gonococii nu rezista la o uscare mai mult de 1-2 ore, fiind inactivati de caldura umeda-peste 55 de grade Celsius si razele ultraviolete. Gonococul este distrus in cateva minute de antiseptice obisnuite, ca formolul sau nitratul de argint.

Tratamentul blenoragiei ca si al celorlalte boli venerice este profilactic si curativ. Prevenim boala evitand legaturile sexuale intamplatoare cu persoane necunoscute sau insuficient cunoscute. Viata dezordonata, pretabila la legaturi sexuale cu oricine, fara nici un discernamant, ca si folosirea bauturilor alcoolice-stare in care nu mai este cu putinta alegerea, cu discernamant, a partenerului, dandu-se frau liber instinctului sexual, face ca tanarul ametit de bautura sa contracteze cu usurinta boala in urma contactului sexual.