SIDA-HIV referatSIDA

AGENTUL PATOGEN CARE PRODUCE BOALA: VIRUSUL HIV

FACTORII CARE DISTRUG AGENTUL PATOGEN:

              DEZINFECTANT PE BAZA DE CLOR,

              TEMPERATURA > 50 GRADE CELSIUS

TRANSMITEREA: SEXUALA; PRIN SANGE CONTAMINAT

PERIOADA DE INCUBATIE: 6 LUNI --- 10-12 ANI

SIMPTOME:--INFECTII DIVERSE CU TOT FELUL DE AGENTI

           PATOGENI, IN FATA CARORA ORGANISMUL NU SE

           POATE APARA

         --SCADERE IN GREUTATE

                 --FEBRA PRELUNGITA

         --AFECTIUNI GRAVE ALE TUTUROR SISTEMELOR

           ORGANISMULUI;


Sida este cea mai grava forma a infectiei cu virusul imunodeficientei umane. Acest virus provoaca slabirea sau distrugerea sistemului de aparare naturala a organismului care devine vulnerabil la numeroase infectii si forme de cancer.

Virusul ataca si distruge in primul rand globulele albe ale sangelui cu rol in apararea organismului. Pentru a se apara, organismul reactioneaza prin fabricarea de anticorpi specifici. Sunt anticorpi pe care-i evidentiaza testul Hiv, persoana insemnand ca este seropozitiva, fara semne evidente de boala, putand transmite infectia altor persoane.

Virusul se transmite numai prin sange, sperma si secretii vaginale, produse biologice in care cantitatea de virusi este foarte mare. Pentru a putea patrunde in organism virusul trebuie sa gaseasca o poarta de intrare:

raporturi sexuale neprotejate;

prezenta bolilor cu transmitere sexuala creste foarte mult riscul transmiterii virusului;

folosirea instrumentului medical contaminat reprezinta un risc crescut;

Un singur contact cu virusul Hiv este suficient pentru a te infecta. Virusul poate ramane (inactiv) in organism, de la 6 luni la 7 ani in functie de predispozitia genetica individuala, de o serie de factori favorizanti (infectii repetate, starea de gravitate), reinfectarea cu Hiv. Persoana este intr-o stare de sanatate buna, dar poate sa transmita virusul prin contact sexual daca foloseste aceeasi seringa si de la mama la fat. Cand virusul devine activ, el distruge limfocitele T4 si paralizeaza sistemul de aparare al organismului cu aparitia de simptome si semne specifice infectiilor oportuniste si diferitelor forme de cancer.

Spre deosebire de vechile maladii transmisibile sexual, in cazul virusului HIV, cel care produce SIDA, nu s-a descoperit inca nici un fel de tratament. Pentru prevenirea imbolnavirii, principalele reguli care trebuie respectate sunt urmatoarele:

--EVITAREA RELATIILOR SEXUALE INTAMPLATOARE

--FOLOSIREA PREZERVATIVULUI

--UTILIZAREA ACELOR SI SERINGILOR DE UNICA FOLOSINTA