Comportamentul animalelor referat


Comportamentul animalelor

A definii comportamentul nu este un lucru atat de simplu cum s-ar parea.

In general in limbajul current, prin comportament se intelege felul in cere se manifesta un organism viu.

Comportamentul reprezinta totalitatea activitatilor obiectiv-observabile determinate endogen si/sau exogen intergrate si coordonate la nivel individual initiate de un organism intact prin care acesta actioneaza adecvat adaptandu-se mediului si adaptand totodata mediul trebuintelor sale astfel incat in final rezulte supravietuirea sa si a speciei din care face parte.Comportamentul este o succesiune de stari temporare, un flux continuu, dar nu uniform, de elemente legate unul de altul intr-o anumita ordine avand deci o structura desfasurata in spatiu si timp. 51897bek77pcj6h

Fiziologii ambientalisti sustineau ca intregul comportament al unui animal este compus din reactii reflexe determinate de stimuli externi, mediul avand un rol exclusiv in determinarea sa.

Comportamentul unui animal prezinta ca si structura sa morfologica o crestere si o dezvoltare in cursul vietii individuale incepand cu nasterea si sfarsind cu moartea.

Dezvoltarea comportamentului instinctive atinge punctual culminant atunci cand animalul devine matur.

Comportamentul ajuta animalul sa supravietuiasca intr-o lume ostila tot asa cum o face functia digestiva renala sau circulatorie.In aceasta consta “finalitatea” comportamentului. ec897b1577pccj

Comportamentul intervine in procesele de selectie atat in relatiile intraspecifice cat si in cele interspective.Comportamente intraspecifice cum ar fi curtarea,imperecherea,combativitatea sau ingrijirea progeniturii pot fi directionate selectiv fata de anumitzi indivizi de aceeasi specie.Din punct de vedere interspecific comportamentul pradatorilor fata de prada ca si alte forme ale competitiei intre specii diferite pot avea o valoare selective.

Comportamentul intervine si la nivelul selectiei interspecifice mai ales in cadrul relatiei pradator-prada.Este evident ca variatiile ce survin la animalele prada mai ales in sfera comportamentului de salvare au o mare importanta adaptive si determina o selectioe din partea pradatorului.

Comportamentul expresiv al nou-nascutului cuprinde plansul shi surasul.El plange cand se simte abandonat de mama cand e flamand sau cand resimte orice alta senzatzie de disconfort.

In concluzie exista suficiente fapte ce probeaza ca in natura procesele de invatzare survin frecvent in functie de apartenentza sistematica shi modul de viatza al speciilor imbinandu-se co mplex shi adaptive cu elementele innascute ale comportamentului.Procesele de invatzare nu sunt insa determinate exclusiv shi nici macar in primul rand de mediul extern ci dispun de o determinare genetik caci un animal nu poate invatza orice shi oricand.Invatzarea este mai mult sau mai putzin précis limitata in spatziu shi in timp,in functzie de obiectul sau shi de perioada din viatza animalului in care se manifesta pe deplin eficientza sa adaptive.

 

 

Clasa a-Xa D


loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani