N-au dansat decat o seara referat


N-au dansat decat o seara


In legendele unor popoare europene, ca si in bogatul nostru folclor, ciudatele insecte efemeride, fiintele cu cea mai scurta viata de pe Pamant, ar fi baietii si fetele care au murit inainte de a-si fi indeplinit menirea de soti si parinti si carora li se ingaduie, o data pe an, la sarbatoarea numita Rusalii, sa coboare pe pamant sub chip de fiinte inaripate si sa se infrupte cateva ceasuri din bucuria netraita a nuntii si a dragostei, disparand in clipa cand au cunoscut-o.Aceasta preafrumoasa legenda a efemerelor sau rusaliilor se bizuie pe un fapt stiintific cert.

Efemeridele, insecte fine, cu corp zvelt, aproape cilindric si cu aripi reticulate, tinute in sus, vertical, in stare de repaus, populeaza fie malul Dunarii si Delta, cum ar fi rusalia-mare, fie raurile si torentele reci de munte.

Larvele de efemere duc timp de 1-3 ani o lunga viata acvatica, in cursul careia se petrec numeroase transformari. In clipa naparlirii, intre invelisul pupei si noul invelis se formeaza gaze care o obliga sa urce la suprafata. Aici invelisul se desprinde, iar insecta devine aripata. Insa ea nu si-a castigat inca deplina independenta, deoarece pentru a atinge stadiul adult, mai trebuie sa treaca printr-un stadiu preliminar, o noua naparlire care o face capabila de reproducere. E un fenomen unic in toata lumea insectelor, considerat un caracter arhaic. El dovedeste vechimea efemerelor pe Pamant, fapt atestat si de paleontologie, care   i-au descoperit stramosi uriasi in perioada carboniferului.

Devenite insecte adulte, efemeridele isi incep cursa dramatica impotriva timpului, a scurtei vieti de adult harazita de natura. Insectele grupate in roiuri compacte efectueaza zborul nuptial care are loc pe inserate. Durata vietii este de cateva ore. Efemeridele nu se mai hranesc, aparatul lor bucal nu mai este functional, iar tubul digestiv nu mai contine decat aer. Toata existenta lor este concentrata catre o unica tinta: reproducerea.
loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani