Alcatuirea celulei - Membrana, citoplasma, Reticulul Endoplasmatic, Ribozomi, Mitocondriile, Lizozomii, Aparatul Golgi, Nucleul referat



Celula este unitatea structurala, functionala si genetica a organismului. Celula indeplineste functiile organismului. Celula este unitatea genetica prin ADN-ul care se gaseste in genele plasate in cromozomi. ADN-ul are rolul de a inmagazina si de a trensmite informatia genetica de la parinti la urmasi.

Celulele pot exista singure (spermatozoizii, ovule) iar restul sunt asociate in tesuturi.

FORMA: Initial toate celulele au forma sferica iar pe parcurs isi modifica forma in functie de rolul pe care il indeplinesc. 39752lby32nbx2z



Pot fi:

- stelate

 • fusiforme

 • cilindrice bb752l9332nbbx

 • cubice

Dimensiunile celulelor sunt microscopice (20 – 30 microni) iar celula musculara are dimensiuni mari pana la 10 – 12 cm. Dimensiunile celulelor variaza in functie de rolul lor si de mediu.

STRUCTURA: celula este formata din membrana, citoplasma si nucleu.

Membrana:

 • are permeabilitate selectiva si rol de protectie. Este trilaminata (staturile exterioare sunt de natura proteica iar stratul central este de natura fosfo-lipidica).

 • Membrana defineste celula ca unitate individuala, separand-o de mediul inconjurator. Pe langa rolul structural al membranei celulare, aceasta mediaza si controleaza interactiunile celulei cu componentele mediului extracelular, cu ioni si molecule.

Citoplasma:

 • Este alcatuita dintr-o componenta nestructurata (hialoplasma) si o componenta structurata (citoplasma propriu-zisa). Are in componenta sa organite specifice (neurofibrile, miofibrile, corpusculii Nissl) si organite comune (ribozomi, mitocondrii, Aparat Golgi, lizozomi, centrozom, Reticul Endoplasmatic)

 • Ribozomi (corpusculii lui Palade) sunt liberi sau atasati de Reticulul Endoplasmatic. Au rol in sinteza proteica. Au forma sferica.

 • Reticulul Endoplasmatic este un sistem de canalicule care se deschide cu un capat la nivelul membranei celulare si cu celalalt capat la nivelul membranei nucleare. Are rolul de a transporta intracelular substantele. Este de doua feluri REN si RER (acesta din urma prezentand ribozomi). RER este intalnit la celulele cu activitate intensa(celula hepatica). REN are rol in sinteza lipidelor iar RER are rol in sinteza proteinelor. RE are si un rol mecanic adica este un suport al citoplasmei.

 • Mitocondriile sunt asezate de obicei in jurul nucleului. Sunt mai numeroase in celulele cu activitate intensa(celule hepatice, fibre musculare, celule epidermice). Au rol in respiratia celulara dar si in eliberarea de energie iar din aceasta cauza se mai numesc si “uzine energetice”. La nivelul lor are loc oxidarea substantelor organice patrunse in interiorul lor cu eliberare de energie. Contin enzime oxido-reducatoare. Mitocondria are o forma alungita. Are doua membrane iar in interior se gaseste matricea mitocondriala care contine enzime. O mitocondrie este alcatuita dintr-o membrana dubla (una externa –neteda; interna-numeroase pliuri sau criste mitocondriale).

 

 • Lizozomii sunt corpusculi mici in care se afla peste 40 de enzime digestive. Sunt in numar mare in celulele animale si mai putine in celule vegetale. Au rol in digestia celulara. Sunt particule “maturatoare ale celulei”. Numarul mare al acestora este raspandit in celulele imbatranite si in leucocite. contin enzime care au rol in digestia intracelulara (distrugerea microbilor si a celulelor moarte). Contin enzime care au rol in digestia intracelulara (distrugerea microbilor si a celulelor moarte).

 • Aparatul Golgi se afla in apropierea nucleului. Este format din vezicule sau cisterne. Are rol in secretia substantelor necesare celulei.

 

 

 

 • Centrozomul se intalneste la majoritatea celulelor in afara de neuron. El se afla in apropierea nucleului. Are rol in diviziunea celulara (rol in formarea fusului de diviziune) si in structura sa intra unul-doi centrioli. Incluziunile sunt produsi rezultati din activitatea metabolica a celulei.

 • Nucleul este cel mai mare organit. Exista de obicei un singur nucleu situat central si de forma sferica. Nucleul are o membrana dubla strabatuta de numerosi pori prin care se realizeaza schimbul de substantza dintre nucleu si citoplasma. In interiorul nucleului se gaseste citoplasma sau nucleoplasma. In afara de aceasta se gasesc 1-2 nucleoli care sunt sferici. In nucleoplasma se afla filamente de ADN care au rol in transmiterea informatiei genetice. ADN-este un asociat cu proteine si formeaza structuri permanente ce sunt vizibile doar in timpul diviziunii celulare care se numesc Cromozomi. ADN reprezinta cromatina. Nucleul contine peste 90%din cantitatea de acid nucleic. Nucleul are rol in a controla activitatea celulara. Celulele pot prezenta un singur nucleu, mononucleate, doua nuclee, binucleate, sau mai multe nuclee, polinucleate. Exista celule lipsite nuclei – anucleate cum ar fi hematia adulta si trombocitul.