Elefantul referat


Elefantii

Voi incerca sa abordez cateva trasaturi ale comportamentului elefantilor africani , animale cu o viata sociala dezvoltata. Aceasta presupune comunicare si deci existenta unui limbaj bazat pe sem- nale sonore,de mimica ,de gesturi si atitudine .Nu lipsesc din acest arsenal nici semnalele olfactive . Sunetele ca de trompeta emise ca urmare a trecerii aerului prin trompa au rol de avertizare. Cand sunt mai ascutite, exprima teama sau manie si preced de obicei atacul. Repetate de mai multe ori , cu o intonatie binevoitoare sunt semnale de regrupare a membrilor unei familii. Exista , apoi, un fel de bolboroseala continua care asigura legatura intre indivizii lipsiti de contact vizual in interiorul padurii, dar acesta inceteaza in caz de alerta. S-a constatat la elefanti si o comunicare prin semnale infrasonice, cu o frecventa de la 14 pana la 24 de hertzi , practic nepercepute de urechea umana decat ca o vibratie a aerului.Aceste emisiuni stranii au fost recent inregistrate si analizate de o cercetatoare americana, Katie Payne.

Mai impresionante decat vocalizele sunt gesturile si mimica . Trompa, urechile, ochii , picioarele si chiar coada sunt mijloace prin care se exprima senzatii si sentimente. Daca trompa este un mijloc de contact si coeziune in cadrul grupului, mirosurile servesc la identificarea individului si la exprimarea unor stari fiziologice sau emotionale, rolul cel mai important avandu-l secretia glandei temporale, situata intre ochi si ureche. Produsul ei , numit temporina, serveste la marcarea teritoriului , dar pare sa stimuleze si agresivitatea.

Ar mai fi de amintit si strategiile de aparare in fata vanatorilor (singurii dusmani ai elefantului) , prin constituirea unor turme numeroase , de percepere exceptionala a diversitatilor lucrurilor si fiintelor. In Amboseli, de exemplu, vocile vanatorilor Masai starnesc panica printre elefanti, dar nu si cele ale paznicilor sau turistilor. Elefantii cunosc limitele teritoriului ocrotit si se refugiaza aici in caz de pericol. Aceste mari mamifere nu au un comportament stereotip , ci mai de graba gandit si adaptat circumstantelor. Acest lucru i-a facut pe cercetatorii de la Muzeul National de Istorie Naturala din Paris sa afirme ca elefantii au o viata sociala mult mai complexa decat cea a maimutelor antropoide.

IOSIF ROXANA

CL. A 10 –A C


loading...
Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani