Fazanii referatPASARI CINEGETICEFamilia pasarilor cinegetice cuprinde binecunoscuta gaina si curcanul domestic, dar si unele dintre cele mai frumoase pasari din lume, paunul indian si fazanul auriu.Ordinul pasarilor vanate este mare, continand 263 de specii impartite in 6 familii. Cea mai mare familie include toate cele 48 de specii fazanii-pasari care se gaseau mai demult numai in Asia, dar dintre care multe au fost naturalizate in toata Europa si in alte tari precum SUA, Australia si Noua Zeelanda, unde sau adaptat bine in salbaticie.

FAZANII

Majoritatea fazaniilor sunt pasari de padure, care se hranesc la sol, dar isi cauta adaposturi in copaci la lasarea serii. Ei au picioare si labe puternice si o mare parte a hranei o gasesc scormonind prin stratul de frunze, cazute pe suprafata solului, in cautare de nevertebrate, bulbi si seminte.

Avand picioarele atat de puternice, de obicei prefera sa scape de pericole prin fuga, mai degraba decat prin zbor.Totusi, daca isi iau zborul, ei sunt capabili sa se ridice repede printre copaci si sa dispara in frunzis sau o data ajunsi deasupra, pot sa zboare repede spre un loc ferit.Asemenea pasari carnoase sunt atragatore pentru pradatori precum vulpiile si vulturii, astfel incat iscusinta de ascapa repede din situatii periculoase este esentiala.Totusi, este nevoie de multa energie pantru a alerga sau a zbura atat de rapid fazanii obosesc inainte de a ajunge prea departe.

Unii cred ca fazanii au fost naturalizati in Marea Britanie de catre romani si, cu mult timp inainte de aceasta, cu aproximativ 5.000 de ani in urma, a fost domesticit pentru prima data cocosul rosu de jungla.Sute de specii diferite de gaini provin din acesta.Pe langa asigurarea unei surse de carne, cresterea selectiva a dat nastere unor gaini care depun oua zilnic aproape tot timpul anului.

In salbaticie, fiecare cocos de jungla mai descurcaret isi aduna un harem de femele in jurul sau, pe care le protejeza de alti masculi.Desi multe mamifere mai mari fac acest lucru in mod obisnuit, la pasari este un obicei iesit din comun.Cocosii de jungla -si multi fazani masculi- se lupta violent intre ei pentru posesia femelelor, sarind si lovindu-se unul pe celalalt cu ciocurile si cu pintenii puternici.

Paunii sunt si ei fazani, dar in ciuda faptului ca masculii au cele mai spectaculoase cozi, o alta specie, fazanul argus, cu creasta, este cea care are penele cozii cele mai lungi dintre toate pasarile existenete, atingand pana la 1,3 metri.Aceste pene, in timpul perioadei de imperechere, alcaatuiesc centrul uni evantai format prin desfacerea aripilor si a cozii.

Multi fazani mascul sunt deosebit de frumosi.Cocosul satir din Muntii Himalaya este stacojiu, punctat cu alb, fayanul lui Lady Amherst este argintiu, negru si rosu, iar fazanul auriu are pieptul stacojiu, avand varful capului de un auriu irizat si aripi albastru inchis.Mai multe specii din aceste pasari minunate sunt amenintate in salbaticie din cauya distrugerii habitatelor lor.

INFORMATII

Originar din Asia, paunul a fost naturalizat in multe tari ca pasare de ornament.Penajul sau nuptial reprezinta o imagine spectaculoasa.

Fazanul, din care provin multe specii de gaini, este cel mai raspandit dintre toate pasarile vanate, deoarece omul l-a natiralizat in multe tari.

Cocosul de eucalipt traieste in padurile scunde si dese de eucalipt pitic din sudul Australiei.

Biblica vultur este cea mai mare si cea mai impresionanta dintre toate speciile.Are ochii rosii si pene dungate in negru, alb si albastru.

Toate pasarile cinegetice apartin ordinului galliformes:

Fazanii, potarnichi si prepelite:familia Phasianidae.Exista 138 specii.Lungime corpului:13-89 cm.Specia include Paunul de congo.BRASOVEAN ANDA

Clasa VI-b