Referat - clorura de sodiu, hidroxidul de sodiu, sodiul referat
VIDA CRISTIAN

Clasa a-VIII-a BREFERAT

1)CLORURA DE SODIU [NaCl] este indispensabila vietii oamenilor si animalelor. Participand la formarea unor sucuri digestive, NaCl este introdusa zilnic in organism sub forma de sare de bucatarie. Solutia de clorura de sodiu cu concentratia de 0,9%, avand aceeasi concentratie cu plasma sangvina, se foloseste in medicina ca ser fiziologic. Actiunea antiseptica a clorurii de sodiu si-a gasit aplicatie la conservarea alimentelor si pieilor.

In industrie, clorura de sodiu este considerata cea mai importanta materie prima anorganica. Constituie substanta de baza a unei ramuri industriale, care o prelucreaza pentru obtinerea sodiului, clorului, acidului clorhidric, hidroxidului de sodiu, carbonatului de sodiu etc. In acelasi timp NaCl este utilizata si in industria lacurilor, vopselelor, hartiei, maselor plastice, textila si altele. Tara noastra, dispunand de mari zacaminte de sare la Slanic Prahova, Ocnele Mari, Ocna Dejului, Ocna Muresului, Praid, Tg. Ocna etc. a creat o puternica industrie clorosodica. Cele mai importante uzine clorosodice se gasesc la Govora, Borzesti, Turda si Ocna Muresului.

In industria metalurgica este folosita ca reductor, iar in electronica se foloseste la fabricarea lampilor cu vapori de sodiu. De asemenea, NaCl este utilizata si in industria chimica organica si in industria farmaceutica.


2)HIDROXIDUL DE SODIU [NaOH] este cunoscut si sub numele de soda caustica. Fiind o baza a metalului alcalin este folosit frecvent ca reactiv in laboratoare. Este folosit la fluidizarea argilelor refractare si contribuie la disocierea disilicatilor si trisilicatilor. In industrie, NaOH mai este utilizat la fabricarea sapunului din grasimi, la obtinerea fibrelor artificiale (de ex. matase artificiala), la mercerizarea bumbacului si la fabricarea sodei de rufe (Na2CO3). De asemanea, NaOH este utilizat la obtinerea celulozei din lemn, la rafinarea produselor petroliere, la regenerarea cauciucului si la fabricarea fenolului si produselor de inalbire.


3)ACIDUL CLORHIDRIC [HCl] este cunoscut si sub numele de spirt de sare, acid muratic sau apa tare. Se gaseste in stare libera (doar in cantitati foarte mici) in emanatiile vulcanice si in sucul gastric (care contine 0,3% HCl). In cazul in care concentratia acidului clorhidric depaseste aceasta valoare, se produce hiperaciditatea care se neutralizeaza cu bicarbonatul de sodiu (NaHCO3): HCl + NaHCO3 → NaCl + CO2 +H2O.

HCl este un gaz incolor, cu miros intepator. Densitatea sa este mai mare decat cea a aerului. Este foarte solubil in apa, iar in aer fumega. Se foloseste la obtinerea in laborator a hidrogenului, clorului, a clorurilor si a altor acizi mai slabi. Se foloseste ca agent de recunoastere a carbonatilor dupa dioxidul de carbon care se degaja in urma reactiilor: acid + carbonat → sare + CO2 + H2O. De asemenea este folosit si la fabricarea maselor plastice, a firelor si fibrelor sintetice. Clorurile organice (de vinil, de etil) si produsii organici (difenil–amina, cauciucul sintetic si camforul) se obtin tot din acidul clorhidric.

In industriile colorantilor, medicamentelor, pielariei si textilelor, acidul clorhidric este un reactiv de neinlocuit.


4)CLORUL [Cl2] a fost descoperit in 1774 de catre Karl Scheele care l-a considerat un compus. In 1810, Humphry Davy a demonstrat ca era un element si l-a numit “clor” din cauza culorii sale ( in lb. greaca chloros inseamna galben-verzui). Clorul este un gaz otravitor cu miros sufocant. Este de doua ori si jumatate mai dens decat aerul. La dizolvare, o parte din clor reactioneaza cu apa rezultand apa de clor care la lumina se descompune cu degajare de oxigen.Fiind toxic, clorul duce la inflamarea mucoaselor nazale, produce hemoragii si poate duce la sufocare. Antidotul in intoxicatiile cu clor este o substanta anticlor - triosulfatul de sodiu (Na2S2O3). Tot un bun antidot este si oxigenoterapia.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, clorul a fost folosit drept gaz otravitor, iar acum este folosit la fabricarea mai multor chimicale dar si ca dezinfectant pentru apa de baut. Multi solventi organici importanti pentru industrie sunt compusi ai clorului. Prezenta unui numar de atomi de clor in moleculele solvente, de exemplu cloroformul CHCl3, le permite sa dizolve o categorie de substante organice. Clorul este folosit ca materie prima pentru fabricarea maselor plastice, a insecticidelor si la extragerea titanului. De asemenea, clorul este utilizat la fabricarea pulberii de inalbit, a colorantilor si ca decolorant pentru textile. Este folosit si la obtinerea industriala a acidului clorhidric.

In chimia organica, clorul se foloseste ca oxidant si la obtinerea compusilor de substitutie si de aditie.


5)SODIUL (natriu) [Na] este un metal alcalin. Ca si nitratul (salpetru de Chile <NaNO3>), sodiul se gaseste in Chile si Peru. Este un component al multor silicati si este prezent in corpul animalelor si al plantelor. Sodiul a fost izolat pentru prima oara de catre Humphry Davy prin electroliza hidroxidului de sodiu.

Sodiul oxideaza instantaneu in prezenta aerului, formand la suprafata sa o pelicula de oxid de sodiu. Din aceasta cauza trebuie pastrat in lichide care sa nu contina oxigen, ca de exemplu parafina. Este atat de moale incat poate fi taiat cu cutitul. Se topeste la 97,5sC si fierbe la 883sC, formand vapori purpurii. Este mai reactiv decat litiul dar nu si decat celelalte metale alcaline. Datorita conductibilitatii sale electrice, se foloseste sub forma de fire in unele circuite electrice, unde este necesara utillizarea unei izolatii din plastic pentru a impiedica oxidarea. Sodiul era folosit la realizarea corpurilor de iluminat stradal datorita culorii portocalii puternice pe care o emana in momentul in care este incalzit.

Azotura de sodiu este folosita pentru obtinerea azoturilor metalelor grele utilizate ca explozivi. Aliajul Pb-Na se foloseste la fabricarea cuzinetilor si la fabricarea tetraetilului de Pb utilizat la etilarea benzinelor.


6)HIDROGENUL [H2] este un gaz incolor si fara miros. In stare libera hidrogenul se gaseste in cantitati foarte mici in jurul Soarelui, iar sub forma de compusi se gaseste in substantele organice si in cele anorganice.

Este folosit pentru obtinerea amoniacului prin sinteza. Prin hidrogenarea carbunilor de pamant se obtin combustibilii sintetici (benzina sintetica), iar prin reactiile de hidrogenare catalitica a substantelor organice se obtine untura artificiala si margarina. In industria chimica, hidrogenul se foloseste ca materie prima pentru obtinerea acidului clorhidric. Hidrogenul este folosit la fabricarea baloanelor pentru radiosonde si ca agent reducator .

Cand hidrogenul reactioneaza cu oxigenul este eliberata o mare cantitate de caldura. Aceasta proprietate este folosita la sudura autogena datorita temperaturii foarte ridicate a flacarii de hidrogen combinat cu oxigen. Hidrogenul lichid este folosit impreuna cu oxigenul lichid ca si combustibil pentru rachete.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani