Referat chimie - acizii oxigenati ai clorului referat
Elev: Carauleanu Adrian

Clasa:a-X-a A


Acizii oxigenati ai clorului

Pozitia clorului in sistemul periodic ii permite sa si manifeste 7 stari de oxidare si se pare ca este singurul halogen la care s-a constatat acest lucru direct sau indirect.

Dintre oxizii clorului sunt cunoscuti mai bine monxidul de diclor(Cl O dioxidul de clor(ClO hexaoxidul de diclor(Cl O ) si heptaoxidul de diclor Cl O . Clorul formeaza cea mai completa serie de oxiacizi. El formeaza acid hipocloros HClO cloros HClO , cloric HClO si percloric HClO . Stabilitatea acizilor hipocloros , hipobromos , hipoiodos scade de la clor la iod. Marea stabilitate a oxiacizilor superiori se poate explica prin formarea unor legaturi multiple. Stabilitatea unor oxiacizi de acelasi fel reflectata de caldurile de formare nu varieaza regulat

Acidul hipocloros.

Acesta poate fi obtinut prin reactia anhidridei sale cu apa .

H O + Cl O = 2HClO (reactie reversibila

Reversibilitatea ecuatiei este indicata de mirosul puternic al oxidului deasupra solutiei. Acidul hipocloros se poate prepara agitand un sfert de ora un amestec de hidrat de clor cu oxid de mercur precipitat distilat la 0 grade C si presiune redusa condensand vaporii de apa intr-o capcana la -20 grade C. Se obtine o solutie de HClO (25%) care se conserva la -10 grade C.

Acidul cloros.

Acidul cloros se obtine prin actiunea acidului sulfuric asupra cloritului de bariu.

Ba(ClO + H SO = 2HClO + BaSOAcidul cloros se poate obtine reducand dioxidul de clor cu apa oxigenata :

2Cl O + H O = 2HClO + O

Acidul cloros fiind un acid monobazic formeaza un singur fel de saruri, numite cloriti.Cloritul de sodiu este folosit la decolorarea celulozei, pentru albirea bumbacului si inului. Se utilizeaza la decolorarea fibrelor poliamidice , a celor din poliacrilonitril si a fibrelor poliesterice etc.

Acidul cloric.

Acidul liber HClO a fost preparat  in anul 1812 prin actiunea acidului sulfuric asupra cloratului de bariu.Acidul cloric consta in tratarea unei solutii de clorat de bariu cu acid sulfuric diluat.

Ba(ClO + H SO = BaSO + 2HClO

Acidul cloric nu e cunoscut in stare libera. Solutiile diluate sunt incolore, inodore, cele concentrate au miros picant. Acidul cloric este puternic ionizat in solutie asa cum rezulta din determinarile de conductibilitate electrica. El este considerat un oxidant energic. Ataca metalele cu degajare de hidrogen. Este redus de oxidul de carbon si o solutie de acid sulfuros :

HClO + 3SO + 3H O = 3H SO + H

Acidul cloric este un monoacid. Cloratul de potasiu se foloseste la fabricarea chibriturilor, explozibililor, a rachetelor de semnalizare in pirotehnie etc.

Acidul percloric.

HClO a fost descoperit in 1816 , distiland un amestec de perclorat de potasiu si acid sulfuric. Acidul percloric este un lichid incolor foarte mobil, volatil care fumega in aerul umed prin fierbere la presiune atmosferica se descompune partial. Distilatul se coloreaza in rosu din cauza dioxidului de clor. El este foarte stabil in solutie diluata chiar in prezenta reducatorilor. Este un agent clorurant si oxidant energic. Acidul percloric si percloratii servesc la polarizarea electrolitica a otelului a lamei nichelului, cuprului  etc.Bibliografie


D.NEGOIU

TRATAT DE CHIMIE ANORGANICA

EDITURA TEHNICACopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani