Analiza comparativa acid sulfuric si clorhidric - proprietati, obtinere referat

Analiza comparativa privind  acidul _ clorhidric si acidul sulfuric
In jurul anului 800,arabii cunosteau acidul sulfuric.Basilius Valentinus aminteste pentru prima data de acidul clorhidric la mijlocul secolului al XV-lea, numindu-l 'spirt de sare', deoarece se obtinea din sare. In1772, chimistul englez Priestley foloseste un alt procedeu mai simplu obtinind acid clorhidric prin actiunea acidului sulfuric asupra sarii de mare. Priestley il numeste'acid muratic' de la 'muria', care in limba latina, inseamna apa sarata.

Acizii organici, ca acidul clorhidric, acidul sulfuric, se gasesc in stare libera in natura foarte rar, indeosebi in emanatiile vulcanice. Se cunosc doar sarurile lor intilnite sub numele de cloruri sau sulfati, din care se extrag acizii corespunzatori. O categorie importanta de acizi o constituie acizii organici, cum ar fi:acidul acetic, acidul citric. Unii acizi organiti sunt intilnite in legume si fructe proaspete:rosii, morcovi, lamai, portocale, piersici, etc.

Acidul clorhidric se obtine prin sinteza industriala si in laborator -reactia dintre clorura de sodiu si acidul sulfuric: 2NaCl+N SO =Na SO +2HCl |.Acidul sulfuric se obtine   industrial .Materia prima este pirita(FeS ).Deasemenea,el se obtine si in laborator prin descompunerea sulfatului fieros hidratat-Fe SO x 10H O.

Acidul clorhidric, in conditii normale de temperatura si de presiune,este un gaz incolor cu miros intepator.El este mai dens decat aerul,motiv pentru care se poate culege prin deplasarea aerului.Acidul clorhidric este foarte solubil in apa.Industrial se livreaza in butelii sub presiune sau ca solutii concentrate.

Acidul sulfuric este un lichid uleios,incolor si inodor.De remarcat este cantitatea mare de caldura care se degaja la diluarea acidului sulfuric in apa.Acidul sulfuric prezinta o aviditate foarte mare fata de apa.De aceea,cand dizolvam in apa acid sulfuric,pentru a se evita accidentele ,se lasa sa se prelinga treptat,pe o bagheta de sticla,acidul in apa,si nu apa in acid.

In molecula de acid sulfuric se gasesc atomi de hidrogen,oxigen si sulf legati intre ei prin legaturi covalente simple sau duble formate prin punere in comun de electroni, astfel incat fiecare atom isi dobandeste o configuratie stabila de dublet sau octet :H Cl: ; H-Cl.Cel mai tare acid este H SO apoi HCl urmat de HNO si de H PO si H2CO .Primele doua,acidul clorhidric si sulfuric sunt niste acizi tari.Cuprul reactioneaza numai cu acid sulfuric concentrat,la cald.In loc de hidrogen se degaja hidroxid de sulf.Hartia de turnesol se coloreaza in rosu datorita formarii acidului sulfuros: Cu+2H SO =CuSO +SO | +2H O.Acidul clorhidric reactioneaza si cu metale cum ar fi zincul.De aici se formeaza clorura de zinc si din aceasta reactie rezulta efervescenta:Zn+2HCl=ZnCl +H Acizii reactioneaza si cu bazele,formand saruri si apa.Reactiile dintre acizi si baze se numesc reactii de neutralizare si se evidentiaza prin schimbarea culorii indicatorilor la neutralizare si se evidentiaza prin schimbarea culorii indicatorilor la formarea sarii,care nu are caracter acid si nici bazic.Un exemplu de reactie de neutralizare este cea dintre hidroxidul de sodiu si acid clorhidric de unde se formeaza clorura de sodiu si apa:NaOH+HCl=NaCl+H O. O alta reactie este reactia dintre hidroxid de sodiu si acid sulfuric din care se formeaza: 2NaOH+H SO =Na SO +2H O.

Cunoasterea tariei acizilor este importanta pentru reactia unui acid cu o sare.Cei doi acizi reactioneaza cu saruri ale acizilor mai slabi decat ei.

Acidul clorhidric si acidul sulfuric sunt utilizati in metalurgie la baterii pentru masini,pentru fabricarea hartiei,in medicina,la rafinarea petrolului,la ingrasaminte chimice,la gravarea metalelor,la explozivi,etc.

Acidul clorhidric,care se gaseste in sucul gastric din organismul uman,favorizeaza digerarea alimentelor.

Acidul sulfuric este substanta chimica care se obtine in lume,in cantitatile cele mai mari.El este produsul cu cele mai extinse intrebuintari,nu numai in industria chimica,dar si-n alte numeroase ramuri industriale.De aceea este numit si 'sangele industriei'.
Copyright © Contact | Trimite referat