Recorduri 

SUPERLATIVE CHIMICE

Cel mai nou si greu element

In ianuarie 1999, cercetatorii de la Laboratorul National Lawrence Livermore, California, SUA, si de la Institutul pentru Cercetari Nucleare, Dubna, Rusia, au anuntat crearea celui mai nou si mai greu element chimic din lume, elementul 114. Acesta contine 114 protoni, pare a fi mult mai stabil decat oricare alt atom supergreu si a rezultat prin bombardarea cu un izotop de calciu a unui izotop de plutoniu imbogatit cu neutroni.

Cea mai puternica solutie acidaSolutiile acizilor si bazelor tari tind catre valorile de 0 si, respectiv, 14 ale pH-ului, dar aceasta scara este inadecvata pentru a descrie “superacizii” – dintre care cel mai puternic este o solutie cu concentratie 80% de pentafluorura de antimoniu in acid fluorhidric (acidul fluoro-antimonic HF:SbF5). Aciditatea functiunii –OH a acestei solutii nu a fost masurata, dar chiar si o solutie mai slaba – de concentratie 50% – este de 1018 mai puternica decat acidul sulfuric concentrat.

Cel mai otravitor compus chimic artificial

Compusul 2,3,7,8 tetraclordibenzo p-dioxina, sau TCDD este cel mai otravitor dintre cele 75 de dioxine cunoscute – de 150000 de ori mai puternic decat cianura.

Cel mai puternic gaz toxic

Etil S-2-diizopropilaminoetilmetil fosfonotiolatul, cunoscut sub numele de VX, produs pentru prima oara in 1952 la Laboratorul Experimental pentru Aparare Chimica, din Porton Down, Wilts, Marea Britanie, este de 300 de ori mai puternic decat fosgenul (COCl2) folosit in primul razboi mondial. Doza letala de VX este de 10 mg/m3, in aer, sau 0,3 mg administrat oral.

Cea mai absorbanta substanta

Serviciul de Cercetare al Departamentului Agriculturii din SUA a anuntat pe 18 august 1974 ca “H-span”-ul sau Super Sluper, compus din 50% derivat de amidon, 25% acrilamida si 25% acid acrilic, poate, daca este tratat cu fier, sa inmagazineze de 1300 de ori greutatea sa in apa. Proprietatea sa de a mentine o temperatura constanta timp indelungat il face ideal pentru pungile cu gheata refolosibile.

Substanta cea mai magnetica

Boratul neodimic de fier Nd2Fe14B are un produs energetic maxim (definit ca fiind cantitatea maxima de energie pe care un magnet o poate degaja cand actioneaza intr-un anumit punct de actiune) ce ajunge pana la 280 KJ/m3.

Cea mai amara substanta

Substantele cu gustul cel mai amar au la baza cationul de denatonium si sunt produse comercial sub forma de benzoati si zaharide. Nivelul la care gustul le detecteaza este scazut pana la 1:500 milioane parti, iar dilutia de 1:100 milioane parti lasa un gust persistent.

Cele mai dulci substante

Talinul, obtinut din arilii (apendice ale anumitor substante) plantei katemfe (Thaumatococcus daniellii), este de 6150 de ori mai dulce decat zaharoza. Planta se gaseste in anumite regiuni din Africa de Vest.

Cel mai dens element

Cea mai densa substanta de pe Pamant este metalul osmiu (Os – elementul 76), avand 22,8 g/cm3. (S-a calculat ca aparitiile singulare din centrul gaurilor negre au o densitate infinita.)

Solidul cel mai putin dens

Substantele solide cu cea mai mica densitate sunt aerogelurile de siliciu, in care mici sfere de silicon, unite intre ele, sunt cuplate cu atomi de oxigen sub forma unor benzi separate prin pungi de aer. Cel mai usor dintre aceste aerogeluri, cu o densitate de numai 0,005 g/cm3, a fost produs de Laboratorul Natonal Lawrence Livermore, California, SUA. El va fi folosit mai ales in spatiu, pentru a aduna micrometeoriti sau resturi din cozile cometelor.

Cea mai inalta temperatura

Cea mai inalta temperatura creata de om este de 510 milioane oC – de 30 de ori mai fierbinte decat centrul Soarelui – pe 27 mai 1994, in reactorul de testare pentru fuziune Tokamak de la Laboratorul de Fizica a Plasmei de la Princeton, New Jersey, SUA, folosind amestecul plasmatic deuterium-tritium.

Cea mai inalta temperatura superconductoare

In aprilie 1993, in Laboratorium fur Festkorperphysik, Zurich, Elvetia, s-a reusit generarea superconductivitatii in masa cu o temperatura de tranzitie maxima de –140,7 oC, intr-un amestec de oxizi de mercur, bariu, calciu si cupru, HgBa2Ca23Cu3O7 + x si HgBa2CaCu2O6 + x.

Cea mai fierbinte flacara

Cea mai fierbinte flacara este produsa de subnitritul de carbon (C4N2) care, la presiunea de o atmosfera, poate genera o flacara de 4988oC.

Cea mai scazuta temperatura

Temperatura de zero absolut – zero K pe scara Kelvin – corespunde cele de –273,15oC, punctul in care agitatia termica atomica si moleculara inceteaza. Cea mai scazuta temperatura atinsa este de 280 picoKelvin (a 280-a trilionime dintr-un grad), atinsa intr-un dispozitiv de demagnetizare nucleara de la Laboratorul de Temperaturi Joase al Universitatii Tehnologice din Helsinki, Finlanda. A fost anuntata in februarie 1993.

Cea mai “plimbareta” proteina

Biochimistii de la Facultatea de Medicina Harvard, Boston, Massachusetts, SUA, au facut o descoperire majora despre comportamentul proteinelor, in anul 1990. Se credea inainte ca lanturile de proteine, facute din aminoacizi, pot fi scindate si reunite doar de alte proteine numite enzime. Echipa de la Harvard a tinut sub observatie un tip de proteina minuscula, cunoscuta sub numele de inteina, care s-a separat dintr-un lant proteinic mai lung si apoi s-a alipit la cele doua capete desprinse ale lantului, stergand orice indiciu al prezentei sale anterioare in interiorul lantului. Se spera ca proprietatile unice ale inteinelor vor fi de ajutor in lupta impotriva unor boli, cum ar fi TBC-ul si lepra.

Cea mai mica cantitate de substanta

In 1997, obtinerea seaborgium-ului (Sg – elementul 106) a fost realizata prin producerea a doar 7 atomi. Acest element si-a primit numele in onoarea dr. Glenn Seaborg, regretatul fizician laureat al premiului Nobel, care a descoperit plutoniul.

Cel mai lung index stiintific

A 12-a colectie a Indexul-ui lucrarilor din chimie, terminata in decembrie 1992, contine 35137626 de articole in 215880 de pagini si 115 volume si cantareste 246,7 kg. El contine referinte despre 3052700 de documente publicate in domeniul chimiei.

Cea mai completa secventa de genom al unui multicelular

Primul animal multicelular al carui intreg genom (cod genetic) a fost cercetat sub forma de secvente este Caenorhabditis elegans, un vierme nematod de pamant, de un milimetru lungime. Desi corpul unui adult are doar 959 de celule (oamenii au trilioane de clule), el are 100 de milioane de baze genetice ce cuprind cel putin 18000 de gene si mai mult de 50% din genele umane cunoscute corespund versiunilor existente la C. elegans. Munca de cartografiere a intregului genom al acestui vierme ii apartine dr. Sydney Brenner, care a initiat acest proiect in anii ’60 la Laboratorul de biologie moleculara al Consiliului de Cercetare Medicala, Marea Britanie, si a inceput cercetarea secventiala a genomului in 1990.

Ludosan Alexandru

Clasa a XI-a I