- BORUL
BORUL(Borum) - este un element chimic din grupa III a sistemului periodic al lui Medeleev. Are numarul atomic 5 si masa atomica 10,82. are doi izotopi stabili: B10 (19%) si B11 (81%). A fost obtinut de G. Ge-liosac si L. Tenar(1808). Borul se gaseste in natura numai sub forma de combinatii cu oxigenul(acid boric, borati) si in unii silicati.Compusii Borului se gasesc in cantitati foarte mici in fructe si in multe plante tehnice(bumbac).

Borul se obtine prin: a) prin reducerea anhidridei borice cu magneziu sau sodiu;

b) prin reducerea clorului de Bor in curent de hidrogen, folosindu-se arcul electric(1200-1400o).

Borul e trivalent. In stare pura se prezinta sub forma de cristale negre-cenusii cu punctul de topire 2300o, punctul de fierbere 2550o. Exista in 2 modificatii alotropice: cristalizat(densitate:2,54) si amorf (densitate.2,45). Cristalele de Bor sint foarte dure (9,5). Borul este indiferent fata de apa si aer. La incalzire manifesta o activitate chimica inalta.

Borul reactioneaza cu Clorul(la 4000), cu Bromul (la 7000) si cu Azotul (la peste 9000). Combinindu-se cu unele metale, Borul formeaza boruri(de ex. Mg3B2), iar cu Carbonul - carbura de bor (B4C-substanta mai dura decit diamantul). Borul se foloseste la fabricarea otelurilor speciale(ferobor), a diferitelor aliaje cu Wolfram, Cupru, Crom, Siliciu.

Borul este folosit in tehnica nucleara la detectarea neutronilor(pentru ca poseda o sectiune de absorbtie mare, a neutronilor), precum si la protectia contra acestora(deoarece in urma reactiei cu neutronii emite padiatii Y slabe).

Compusii Borului sunt folositi la prepararea combustibililor pentru rachete, in industria sticlei si a ceramicii pentru producerea emailurilor si a glazurilor, la sudarea metalelor, la fabricarea hirtiei, la spalatul rufelor, la decolarea textilelor, pentru conservarea unor alimente(carne, peste s.a.), pentru prepararea unor produse anti-septice si in cosmetica. Borul poate fi considerat hormon anorganic al plantelor. In lipsa lui, plantele tehnice(sfecla-de-zahar, tutunul, vita-de-vie) se ofilesc


Functionalitatea optima a organismului uman este asigurata de un aport alimentar corespunzator din punct de vedere calitativ si cantitativ. Referitor la natura si continutul de microelemente din produsele alimentare, acestea sunt elemente care trebuie avute in vedere la stabilirea regimurilor alimentare in functie de starea organismului. In ceea ce priveste borul, "esentialitatea" sa, din punct de vedere nutritional, nu a fost ferm stabilita, deoarece nu a fost definita inca o functie biochimica pentru acest element.

Insa, cercetari recente (dr.Forrest H. Nielsen si colectivele pe care le conduce in cadrul Grand Forks Human Nutrition Research Center, USA) atesta ca borul poate fi socotit un micronutrient esential pentru organismul uman, cu efecte asupra metabolismului calciului si magneziului, asupra sistemului osos, asupra functiilor mentale.

In natura borul este omniprezent, concentratia acestuia in atmosfera fiind de aproximativ 0,5ng/m3 de aer, la suprafata apelor concentratia fiind mai mica decat 0,3mg/l, iar in apa potabila in medie de 0,03mg/l.

Borul este un element esential pentru plante, avand rol in crestere si dezvoltare, gasindu-se si in tesuturile animale si umane in concentratii scazute.

In plante se gaseste sub forma de complecsi organo-borici cu alcooli, hidrati de carbon. in lipsa lui, cresterea inceteaza, plantele nu fructifica. Cantitatea de bor din plante variaza in functie de nivelul borului din sol, cantitatea de bor din sol putandu-se imbunatati prin administrare de ingrasaminte pe baza de bor, mai ales pe solurile alcaline.

Pentru majoritatea populatiei, principala sursa de bor este hrana.

Cele mai bogate surse de bor sunt fructele: strugurii, merele, bananele, nucile, alunele) si legumele (broccoli, varza, soia, morcovii, fasolea, cartoful). Produsele lactate, pestele, carnea si majoritatea cerealelor constituie surse slabe de bor. Biodisponibilitatea borului in apa si produse alimentare este relativ mare, si teoretic cantitatea optima de bor poate fi obtinuta intr-o dieta bogata in vegetale si in apa. In apa, de exemplu, 89% din cantitatea de bor este absorbita, iar in alimente, cum ar fi broccoli, absorbtia poate atinge 100%.REFERAT
Borul


Executat de: Ciorici Pavel