Produase din aluminiu - aluminiul referat


ALUMINIUL


Majoritatea metalelor au un luciu caracteristic, desi unele se corodeaza repede. De asemenea, majoritatea metalelor raman in stare solida la temperatura camerei, desi mercurul este lichid. Majoritatea metalelor sunt bune conducatoare de caldura si electricitate. In industrie, cele mai importante metale neferoase sunt aluminiul, cuprul, zincul, plumbul, staniul si nichelul. Metalele pretioase aur, platina si argint au, pe langa­ rolul lor decorativ si comercial, multe utilizari industriale importante. Si, in epoca energiei nucleare, uraniul si plutoniul ofera perspectiva unor rezerve vaste de energie.Aluminiul este metalul cel mai raspandit, dar o mare parte din el nu poate fi extrasa economic. Aluminiul este un metal ce reactioneaza usor cu alte substante, de aceea nu se gaseste niciodata singur, in stare libera. Majoritatea aluminiului este combinata chimic cu elemente de care nu poate fi separat cu usurinta. Argila contine aproximativ 25% aluminiu in greutate, metalul fiind combinat cu siliciu si oxigen in compusi ce se numesc silicati de aluminiu. Totusi, extractia aluminiului din argila este mult prea costisitoare pentru a fi de interes comercial.

Principalul minereu din care se extrage aluminiul este bauxita, care este bogata in alumina hidratata = oxid de aluminiu combinat cu apa. Zacaminte de bauxita se gasesc in multe parti ale lumii, inclusiv in Australia, Jamaica, Guineea si Rusia.

Aluminiul se obtine din bauxita prin electroliza = utilizarea unui curent electric care separa componentele unui compus chimic. In procesul traditional, alumina anhidra (fara apa), obtinuta din bauxita, se dizolva in criolit (fluoroaluminat de sodiu) topit. Un curent electric trecut prin aceasta solutie descompune alumina in oxigen si aluminiu. Procesul are loc la o temperatura de aproximativ 1000 C. Metalul, care se formeaza in stare topita, este turnat in matrite.

Produse din aluminiu


Aluminiul se corodeaza extrem de repede la aer, acoperindu-se cu un strat subtire, dar tare, de oxid. Acesta protejeaza metalul argintiu de continuarea coroziunii. De aceea aluminiul este folosit la multe articole, de la folii pentru gatit si ustensile, pana la tocuri de fereastra si panele de protectie pentru cladiri.

Densitatea aluminiului este aproximativ doar o treime din cea a otelului. De aceea aluminiul si diferite aliaje din aluminiu sunt folosite pentru fabricarea unor piese usoare pentru aeronave.

Desi aluminiul nu este un conducator de electricitate la fel de bun ca si cuprul, utilizarea sa pentru cabluri este in crestere.

Pentru a transmite acelasi curent ca un cablu de cupru, un cablu de aluminiu trebuie sa fie mai gros. Dar este mai ieftin si cantareste doar jumatate cat cuprul, cablurile aeriene de tensiune din aluminiu necesitand suporturi mai putine. Aluminiul este folosit si la metalizarea sticlei pentru obtinerea oglinzilor si pentru fabricarea vopselei de aluminiu, care adesea se aplica pe alte metale, ca invelis protector.loading...

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu Rebreanu


loading...Scriitori romani