Logica - Istoria logicii polivalente referat

Istoria logicii polivalente

In anul 1943 s-a publicat o lucrare, purtand titlul ' Logica Polivalenta'. Acest lucru s-a datorat faptului ca, asa cum scria academicianul Gr. C. Moisil ('Revista Fundatiilor') ' era singura lucrare de acest fel din literatura universala'.

In acelasi an, profesorul Enrico Bompiani, membru al Academiei din Linceni, aflandu-se la Bucuresti, si-a propus sa publice 'Logica Polivalenta' in limba italiana, sub auspiciile institutiei din care facea parte, dar acest proiect nu a putut fi dus pana la capat datorita evenimentelor care au urmat imediat in Italia. In anul 1947 planul de traducere era reluat. Traducerea era deja efectuata, dar s-a oprit publicarea ei din doua motive: mai intai, aparusera intre timp o serie de studii de care trebuia neaparat tinut seama in lucrare si in al doilea rand se conturase o perspectiva mai completa si mai comprehensiva despre logica polivalenta si despre logica matematica in general.
Planul unei refaceri a lucrarii, imbogatirii ei cu noile rezultate obtinute in acest domeniu, urmate de concluzii mai cuprinzatoare in perspectiva unor meditatii mai indelungate, a putut fi dus la indeplinire abia acum.

Doua idei au fost directorate in aceasta lucrare: cartea sa prezinte, pe cat se poate, intreg materialul informativ, si prin aceasta sa fie in mod real un instrument de lucru. Putem sa spunem, asadar, ca logica nu este o stiinta oarecare printre celelalte stiinte, ci are un caracter proeminent, caracter pe care logicienii scolastici il subliniau prin denumirea logicii ca 'scientia scientiarum, ars artium, doctrina doctrinarum'. Acest rol predominant al logicii fata de celelalte stiinte fusese acceptat si de ganditorii greci, si nu fara semnificatie in fruntea operelor lui Aristotel a fost pus, de primul editor, Andronicus din Rhodos, 'Organon - ul', adica instrumentul logic.

Poate fi extins acest instrument logic, nu in sensul unor canoane sau reguli noi fata de cele clasice - aceasta posibilitate este neindoielnica-, ci in sensul sporirii logicitatii gandirii in comparatie cu logicitatea ei clasica ?

Lucrarea a fost conceputa in asa fel incat sa fie accesibila cititorilor fara a le pretinde o pregatire de specialitate.Asadar, logicienii actuali au fost siliti sa introduca si alte valori pentru propozitii decat diada adevarat - fals.

O logica care utilizeaza mai mult de doua valori este o logica polivalenta; daca utilizeaza trei valori va fi o logica trivalenta.

Sir partic. Chrysippos a fost sustinatorul inversunat al acestui principiu, din care cauza logicianul polonez Jan Eukasiewiez, a denumit logicile care fac uz de mai multe valori si logici re - chrysippiene.

Astfel, dupa aceste expuneri, s-a urmarit, pe cat s-a putut, ordinea cronologica a aparitiei logicilor polivalente si a aplicatiilor lor in diverse domenii.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani