Pietre pretioase - diamante referat
Studiul pietrelor pretioase este deosebit de captivant, nu numai pentru a avea placerea de a le recunoaste singur atunci cand le vezi in muzee, la magazinele de bijuterii sau la prieteni.

Cu mici exceptii cum ar fi chihlimbarul, perlele, coralul, toate pietrele sunt minerale care s-au format in interiorul pamantului. Ele au o compozitie chimica clara si o anumita ordine a atomilor care le da anumite caracteristici fizice si optice, care ne da posibilitatea sa le recunoastem.Ca o piatra sa fie considerata „piatra pretioasa” trebuie sa indeplineasca trei conditii: frumusete, raritate si durabilitate.

Pentru a exemplifica acest lucru am ales ca subiect diamantul. Cum nu este momentul de a vorbi despre istoria diamantului si superstitiile legate de acest mineral atat de pretuit va voi prezenta cateva informatii „tehnice”.

Culoarea diamantului are un impact semnificativ asupra valorii sale. Cea mai obisnuita culoare a diamantului este cea transparenta, cum este diamantul Florentin, albastru, cum este diamantul Hope, oranj, cum este diamantul Tiffany, verde, cum este diamantul Drezda; cateodata poate fi si rosiatic, brun si negru. 

Cu cat gradul de culoare este mai ridicat, diamantul este mai putin rar si mai putin valoros. Scala de culoare se intinde de la D la Z, de la 'fara culoare' la galben deschis. Cand  se cumpara un diamant se ia in considerare faptul ca deseori este foarte greu de observat diferenta dintre un diamant „fara culoare” si un diamant 'aproape fara culoare' , in special atunci cand este asamblat intr-o bijuterie.


D

E

F

G

H

I

J

K

L

M

N

O

P

Q

R

S

T

U

V

W

X

Y

Z

Fara Culoare

Aproape Fara Culoare

Galben Pal

Galben Foarte Deschis

Galben Deschis

Galben


Diamantele cu o umbra galbena care poate fi observata cu ochiul liber, totusi pot forma o piatra bine proportionata si bine taiata, care va emana o stralucire ca cea a unui diamant de culoare redusa, dispersand lumina asa incat se creeaza o piatra frumoasa.

Diamantele au o gama de tonuri naturale elegante cum ar fi: albastru, roz, verde si rosu. Asemenea diamante sunt atat de colorate incat nu sunt gradate pe scala normala D-Z. Aceste diamante elegante sunt rare si la fel ca cele „fara culoare' pot fi vandute la un pret foarte mare.

Totusi trebuie amintit urmatorul fapt: culoarea nu are un impact exclusiv asupra valorii diamantului. Valoarea unei pietre este data de combinatia unor calitati cum ar fi : forma, claritatea, taietura, caratele si culoarea.


Fara defect: fara incluziuni interne sau puncte externe


  Cand gemologii inspecteaza calitatea generala a diamantelor, ei trebuie sa determine, cu multa migala, claritatea lor. Folosind o lupa cu gradul de marire de 10x, ei trebuie sa determine marimea, tipul si pozitia imperfectiunilor. Cei din bransa denumesc aceste imperfectiuni, incluziuni. Ca urmare a inspectiei lor, gemologii au facut urmatoarea clasificare:

Fara defect in interior: fara incluziuni in interor


 

Cu foarte foarte putine incluziuni: incluziunile sunt foarte greu de observat de un profesionist ce foloseste lupa de 10x


 

Cu putine incluziuni: incluziunile se pot vedea cu lupa de 10x dar nu se pot vedea cu ochiul liber


 

Usoare incluziuni: incluziunile se pot vedea cu usurinta cu lupa de 10x si pot fi vazute si cu ochiul liber


 

Incluziuni: incluziunile se pot vedea cu usurinta cu ochiul liber


 

 


Pentru ca foarte multe diamante au incluziuni, pietrele fara asemenea incluziuni sunt considerate foarte rare si sunt, in consecinta, scumpe. Tineti cont de faptul ca o taietura ideala optimizeaza folosirea luminii creand efectul de foc si luminozitate. Incluziunile pot afecta reflectarea luminii, micsorand stralucirea si efectul prismatic al culorilor intr-un diamant.

Ceea ce face ca diamantul sa fie deasupra oricarei pietre pretioase este 'focul' si stralucirea sa. In timp ce natura determina culoarea si claritatea unei pietre, taietura depinde doar de indemanarea celui ce o prelucreaza. Taietura unui diamant este cea care determina reflexia luminii si, in consecinta, cata stralucire va emana diamantul.

Un diamant care este taiat superficial fata de latimea sa va permite sa treaca prin el prea multa lumina si va reflecta prea putin. Un astfel de diamant va parea sters si lipsit de stralucire. Un diamant taiat prea adanc va permite luminii sa scape prin partile laterale si va arata la fel de sters.

Masurarea adancimii si suprafetei, folosite pentru a determina cat de buna este taietura, sunt date in procente ale 'cingatorii' (cea mai lata parte a diamantului). Daca zona cea mai lata a unui diamant masoara 10 mm, suprafata taieturii masoara 5,6 mm si adancimea totala este 6,25 mm, atunci ar avea 56% suprafata si 6.25% adancime.


Procentul care da taietura ideala variaza de la forma la forma. In tabelul de mai jos se dau o gama de procente de taieturi bune pentru diamante de diferite marimi.

Round

Pentru a taia o piatra la proportii ideale, o mare parte a diamantului brut este sacrificata, ajungandu-se la o piatra pretioasa cu mai putine carate. Taietorii de diamante sacrifica uneori proportiile ideale doar pentru a ajunge la o piatra mai mare si mai profitabila. Standardul de evaluare al diamantelor (Rapaport) nu ia in considerare proportiile acestora, astfel ca un diamant mai mare si cu proportii acceptabile va valora mai mult decat unul mai mic, cu proportii mult mai bune (culoarea si claritatea fiind egale). Prin urmare, diamantele perfect taiate sunt foarte rare si greu de gasit.

Unitatea de masura folosita de bijutieri pentru a masura diamantele este caratul. Un carat este egal cu 0,20 grame. Deseori greutatea unui diamant este masurata in puncte. Un carat este egal cu 100 de puncte. Deci, un diamant de 0,75 carate are 75 de puncte.

Sa nu credeti ca atunci cand un diamant are mai multe carate este mai valoros. Aceasta poate fi adevarat, dar nu neaparat. Tineti cont ca pretul de vanzare al celor care comercializeaza diamante este dat de culoarea, claritatea si taietura lor, precum si de greutate. De multe ori pretuirea este subiectiva. Din acest motiv este important ca orice potential cumparator de diamante sa ia in considerare fiecare caracteristica in parte atunci cand alege un diamant. Retineti ca alegerea unui diamant nu este o stiinta exacta.

Primul pas in alegerea unui diamant este selectia din multitudinea de forme existente. Briliantele rotunde sunt cele mai populare si sunt considerate drept forma ideala a unui diamant. E important sa nu se confunde forma cu taietura. O forma nu este neaparat mai buna decat alta. Pentru fiecare forma taietura poate varia de la ideala la slaba, ceea ce inseamna ca refractia si dispersia luminii vor varia in consecinta.

rotund                    printesa inima

 

para                       smarald oval

 

stralucitor                        marchiz

 

Pe langa toate aceste date mai adaugam faptul ca diamantul este piatra cu cea mai mare duritate pe scala Mohs, adica 10 si cea mai mare densitate 3,47-3,55. Toate aceste ultime informatii erau deja cunoscute de vechii indieni si erau prezentate pentru comerciantii de diamante in lucrari  ca „Artha-Sastra” (300 i.Hr.) sau „Ratnapariska” si „Brihatsamhita” (400 d.Hr.).


Bibliografie:


Ziarul Curierul romanesc, iulie-septembrie 2000

Internet
ECoduri.com - Coduri postale - adresa, caen, cor
Politica de confidentialitateCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani