ORIGINEA UNOR CUVINTE SI EXPRESII referat

Academie = De la Crangul lui Heros Akademos din Atena antica, unde Platon (425-347 i.C) se intalnea cu adeptii sai, expunandu-si prelegerile.
Africa = Romanii au denumit provincia din jurul Cartaginei (Tunisia) Africa, dupa numele tribului Afer (plural: Afri). Ulterior, denumirea s-a extins pentru intregul continent.
Agape = Mese caritative de seara ale primilor crestini. Mesele erau organizate si finantate de crestinii instariti, simbolizand dragostea frateasca dintre oameni. In secolul 1 d.C. au avut chiar caracterul unor mese comune, combinate cu serviciul euharistic. In secolul 2 au devenit monopolul bisericii, iar cu incepere din secolul 4 au fost eliminate din serviciul divin.
Alger = Cuvant derivat din l.araba (el dzezair = insule).
Alhambra = Cetatea Rosie (l.araba).
Amfitrion = Rege legendar al Tirynsului, fiul lui Alcaeus, sotul Alcmenei. In timp ce Amphytrion era plecat sa lupte cu Teleboenii, Zeus, imprumutandu-i infatisarea, s-a unit cu Alcmene. In aceiasi noapte s-a reintors acasa si Amphytrion. Din dubla unire cu Zeus si cu sotul ei, Alcmene a nascut doi fii: Hercules si Iphicles. La rugamintea lui Zeus, Amphytrion a iertat infidelitatea Alcmenei. Avand o fire blanda, generoasa si iertatoare, a devenit apoi simbol pentru gazda ospitaliera.
Andalusia (in l.araba Al-Andalus) = Tara Vandalilor .
Apa Sambetei = dupa o veche credinta ApaSambetei era un rau care se varsa in Infern; legenda pretinde ca apa fierbea toata saptamana si numai sambata se potolea, de unde i se trage si numele.
Asia (in l.asirica acu) = Tarile din est.
Baleare (in l.greaca balein) = Aruncatori de pietre.
Banii nu au miros = imparatul roman Vespasian (69-79 d.C.) a dispus construirea la Roma a sute de latrine publice (vespasiene), pentru care a perceput taxe de folosire. Cunoscut a ramas raspunsul lui Vespasian, la critica unor senatori: pecunia non olet (banii nu au miros).
Baroc (in l.italiana barocco) = cele dintai cladiri baroce au fost construite in Italia. Fatadele au avut aspectul unor nave, unor barci.
Belem (cartier in Lisabona) = cuvant derivat de la localitatea biblica Bethlehem (Israel).
Boicot = In timpul crizei agrare din sec.19, capitanul Charles Cunningham Boycott era administrator al mosiilor lordului Earne din comitatul Mayo (Irlanda). In anul 1879, cand arendasilor din Irlanda li s-au impus taxe deosebit de grele, Liga Arendasilor a hotarit izolarea mosierilor. Prima victima a campaniei antimosierime a fost capitanul Boycott, zilierii, postasii, negustorii, refuzand orice contact cu acesta si cu familia lui. Dupa un an, familia Boycott a fost nevoita sa paraseasca mosia si sa se refugieze in Anglia. Actul de izolare a familiei Boycott a ramas in vocabularul international drept boicot.
Britania = Cuvant provenit de la Brutus.
Calcaiul lui Achile = Dupa nastere, Achile ar fi fost cufundat, aproape in intregime, de mama sa, in apa Styxului spre a deveni invulnerabil. Afara, ar fi ramas numai unul din calcaie, de care era tinut. La chemarea lui Odysseus, Achile s-a alaturat armatelor elene in razboiul contra Troiei. A savarsit minuni de vitejie pe campul de lupta, semanand panica intre adversari. Printre altii, l-a ucis si pe Hector, unul din fiii regelui troian Priamus, fratele lui Paris. In cele din urma, Achile a fost ucis de o sageata otravita, cu care Paris l-a nimerit in calcaiul vulnerabil.
La calendele grecesti = Expresie atribuita de Sueton imparatului roman Augustus. Acesta ar fi afirmat despre cei rai-platnici ca isi achita datoriile ad calendas graecas (la calendele grecesti); referire ironica la faptul ca grecii - spre deosebire de romani - nu aveau prima zi a lunii din calendar (numita calendae), zi obisnuita de restituire a datoriilor.
California (in l.spaniola caliente fornalla) = cuptor fierbinte.
Cal troian = Cal urias de lemn construit in taina de Aheeni in cel de al zecelea an al asediului Troiei. In el s-ar fi ascuns soldati inarmati, fiind lasat apoi ca momeala in fata cetatii. Dupa retragerea simulata a Aheenilor, Troienii au dus calul in cetate. In timpul noptii, razboinicii ascunsi in cal au iesit afara si, deschizand Aheenilor portile cetatii, au pricinuit caderea Troiei.
Campiile Elizee = Regiune mirifica unde ar ajunge, dupa moarte, sufletele celor buni si virtuosi.
Cerber = Temutul caine, care strajuia portile infernului Hades. Nascut din gigantul Typhon, frate cu Hidra din Lerna si cu Leul din Nemeea, Cerberus este infatisat ca un monstru infricosator, cu multe capete, care vegheau pe rand, unul fiind permanent treaz. Avea insarcinarea a nu-i lasa sa intre in imparatia Hades decat pe morti, si sa nu lase pe nimeni sa mai iasa de acolo. Singurul care ar fi reusit sa scape si sa-l invinga ar fi fost Hercules.
Cistercieni = De la vechea manastire franceza Cistercium (azi: Citeaux, langa Dijon).
Coloanele lui Hercules = Denumirea celor doua culmi (Abyla si Calpe) care formeaza stramtoarea Gibraltar, intre Africa si Europa. Initial legate, ar fi fost despartite de puternicul Hercules.
Cutia Pandorei = Cand Prometeus a furat focul din ceruri, ca sa-l daruiasca omenirii, parintele zeilor Zeus a hotarit sa-l pedepseasca, daruindu-i-o pe Pandora. Respinsa de Prometeus, Pandora a reusit sa-l cucereasca pe fratele acestuia (Epimeteus), care a luat-o de sotie. Ca dar de nunta, Pandora a primit o cutie, in care viclenii zei inchisesera toate relele lumii: ura, boala, durerea, moartea. Ajunsa pe pamant, Pandora a deschis cutia, dand drumul involuntar tuturor relelor, care au impanzit lumea.
De la Anna la Caiafa = Isus a fost trimis initial spre judecata la Marele Preot Anna, care l-a retrimis inapoi la Caiafa.
Deutsch = piuda (sec.4-6, in limba ostrogotilor), diot, diut (sec.8-12), diet (sec.12-16, expresie populara). Adjectivul corespunzator s-a format prin adaugarea sufixelor -isk, -isc, -utsch: piudisk, diutisc, tiu(t)sch (inseamna pagan, nelatin, din popor). Cea mai veche insemnare pastrata din anul 786: theodiscus (denumirea initiala a limbii locale populare nelatine).
Dobrogea = De la numele despotului Dobrotici care a condus intre 1354-1386 micul stat independent (de scurta durata) pe teritoriul de sud al actualei Dobrogea.
Dolar = are la origine cuvantul german Taler. Taler este moneda de argint Sankt Joachimsthaler din Boemia de vest (sec.16).
Dupa mine, potopul = cuvinte atribuite faimoasei curtezane, marchiza de Pompadour, favorita regelui Ludovic al XV-lea al Frantei. Suveranul si-a insusit aceste cuvinte ca o linie de conduita, ducand o viata de huzur si desfatari, fara sa-i pese ce se va intampla dupa moartea lui.
Europa = exista 2 ipoteze: a) din limbile semitice: ereb (irib) = vestul intunecat, b) de origina greaca.
Farsa = Prin aceasta se intelegea initial umplutura de carne tocata si condimentata a unor preparate alimentare (pasari, peste). Notiunea s-a extins apoi la glumele grobiene pe care unii artisti le faceau pe scenele teatrelor, mai tarziu capatand forma actuala.
Firul Ariadnei = Cand Theseus a sosit la Knossos (Creta), pentru a se lupta cu Minotaurul ascuns in labirintul de sub palatul regal, Ariadna, indragostita de Theseus, l-a ajutat sa se orienteze si sa iasa nevatamat din coridoarele complicate ale labirintului, calauzindu-l cu un fir, care i-a aratat calea de intoarcere, dupa ce rapusese Minotaurul.
Flamenco (in l.araba Falak menguk) = deziluzie in dragoste.
Furcile caudine = Pas muntos ingust, langa fostul oras roman Caudium (in sudul Italiei), unde Samnitii i-au infrant pe Romani in anul 321 i.C, obligandu-i sa treaca (neinarmati) prin acest pas muntos, sub un tir umilitor de sulite.
Generalife (in l.araba Gennat al-Arif) = Gradina Mesterului.
Gibraltar (in l.araba Djebel al-Tarik) = Stanca lui Tarik; Tarik a fost acel conducator de osti arabe care, in anul 711 d.C., a trecut Gibraltarul spre Europa.
Gotic = Pictorul si criticul de arta italian Giorgio Vasari (1511-1574) a denumit noul stil arhitectural din tarile de la nord de Alpi Stilul Gotilor (Stilul Barbarilor).
Hermafrodit = Odata, pe cand se scalda in apele unui lac, nimfa Salmacis s-a indragostit de tanarul si frumosul Hermaphroditus, vrand sa se uneasca cu el. Hermaphroditus a respins-o. Ea l-a cuprins in brate cu sila, rugand zeii sa le uneasca trupurile pentru totdeauna. Zeii i-au implinit dorinta: in locul tanarului si a nimfei, a aparut o singura faptura, avand ambele sexe (hermafrodit).
Intre Scylla si Charybda = Scylla: Intruchipare monstruoasa, cu infatisare de femeie, cu partea de jos a corpului formata din mai multi caini, zamislita de Phorcys si Ceto. Inainte de a fi devenit temutul monstru marin, care nimicea corabiile si inghitea corabierii care se aventurau in stramtoarea Messina (dintre Italia si Sicilia), Scylla fusese o fecioara frumoasa, mult iubita de Glaucus. Trezind gelozia si mania Circei, a fost metamorfozata de puternica vrajitoare intr-un monstru marin, care strajuia - alaturi de Charybda - acea stramtoare. Scylla a fost ucisa de Hercules, drept pedeapsa pentru ca a furat o parte din Cireada lui Geryon, cand acesta se gasea in drum spre casa. Charybda: fiica monstruoasa a lui Poseidon si Gaea, care salasluiau odinioara pe coasta Siciliei, langa Messina. Lacoma si nesatioasa, ar fi devorat Cirezile lui Hercules, fapt pentru care a fost atinsa de traznetul lui Zeus si transformata intr-un monstru marin. Charybda inghitea de 3 ori pe zi apa marii, si odata cu ea navele corabierilor nesabuiti care se aventurau prin partea locului. Insusi Odysseus era cat pe-aici sa fie inghitit de Charibda, dar a scapat ca prin urechile acului, agatandu-se de ramurile unui smochin, la intrarea in pestera.
Kremlin (in l.slav. Kreml) = Fortificatie inauntrul unui oras medieval.
Lunile anului = Ianuarie (de la zeul cu privire dubla Janus; prima luna dupa solstitiul de iarna); Februarie (de la februa-februum); Martie(de la zeul razboiului si vegetatiei Mars; pana in anul 153 i.C. anul roman incepea cu luna martie); Aprilie(etimologie neclarificata); Mai(etimologie nesigura; exista 3 variante: de la zeita Maia, de la zeul Maius sau de la prefixul mag); Iunie (luna zeitei romane Iunona); Iulie(in amintirea lui Iuliu Cezar); August(dupa imparatul roman Augustus); Septembrie-Decembrie (ordinea cronologica a lunilor romane, incepand cu luna martie).
Maghiar = Magyar s-a numit cel mai important grup etnic (din cele 7 triburi migratoare) care in anul 895 (sub conducerea lui Arpad) s-au stabilit in Campia Panonica (Ungaria).
Maghreb (in l.araba al gharb) = vest.
Mana cereasca = Hrana legendara a poporului israelian, in timpul exodului prin pustiul Sinai, sub conducerea lui Moise. A avut forma granulara, de culoare deschisa si un gust de prajituri cu miere (2 Moise 16; 4 Moise 11). Se considera ca ar fi vorba de secretia comestibila a unei insecte, depusa pe frunzele arbustului Tamarix.
Marea Adriatica = de la imparatul roman Hadrian.
Munca de Sisyphus = Sisyphus a fost fiul lui Aeolus si rege al cetatii Corint (Grecia). Pentru vina de a fi dat in vileag rapirea Aeginei de catre Zeus, si-a atras asupra-si mania acestuia, fiind supus in infern la o cazna perpetua: sortit sa urce un deal, impingand vesnic o piatra uriasa, care, o data ajunsa in varf, se rostogolea din nou la vale, cazna fiind reluata de la inceput.
Neamt = Cuvant de origine slavona (nemoi-nemetz = cel mut).
Nestor = Devenit rege al Pilos-ului (Grecia), a fost cel mai batran Basileu grec in vremea Razboiului Troian. Nestor a fost vestit pentru intelepciunea, cumpatarea si elocinta sa. Expresia Nestor se aplica unei persoane mai varstnice, care isi domina anturajul prin ratiune, calm si clarviziune.
Noaptea Valpurgiei = In mitologia germana este noaptea de 30 aprilie spre 1 mai a fiecarui an, in care - dupa credinta populara - vrajitoarele si demonii se dezlantuie pentru cateva ore, la sosirea primaverii.
Nod gordian = Un oracol a prezis ca neintelegerile din Frigia vor lua sfarsit, cand regele va urca cu carul pana la templul lui Zeus. Gordius, un simplu taran, a fost ales rege al Frigiei si, drept multumire, a urcat cu carul la templu inchinandu-l lui Zeus. Oistea carului insa era legata de jug cu un nod atat de complicat, incat nimeni nu-l putea desface. Oracolele au prezis ca cel ce va reusi sa desfaca Nodul gordian va deveni stapanul Asiei. Mai tarziu, Alexandru Macedon ar fi taiat nodul cu sabia, implinind prezicerile si punand stapanire pe partea de vest a Asiei.
Notele muzicale = in tarile latine din Europa denumirea initiala a celor 7 note muzicale (ut/do, re, mi, fa, sol, la, si) s-a facut dupa Solmisation-ul lui Guido de Arezzo (995-1050, Italia). Notele ut, re, mi, fa, sol, la reprezinta acrostihul unui vechi cantec religios latin consacrat lui Ioan Botezatorul, nota si de la initialele latine ale lui Ioan Botezatorul (Sancte Iohannes). In sec.17 nota ut, greu de pronuntat, a fost inlocuita cu do.
Textul cantecului Sancte Iohannes
Utqueant laxis
Resonare fibris
Mira gestorum
Famuli tuorum
Solve Polluti
Labii reatum
Sancte Iohannes
Ochi de Argus = Argus a fost un monstru fabulos cu 100 de ochi care, atunci cand dormea, inchidea doar o parte din ochi, ceilalti ramanand deschisi, spre a putea veghea neintrerupt.
Palestina = De la poporul antic Filistinieni din Tara Canaanului.
Panica = Zeul Pan ar fi avut o infatisare ciudata, jumatate om, jumatate animal, cu coarne, barba, copite de tap si trup acoperit de par. Provoca turmelor, pastorilor si oamenilor, prin aparitiille sale o spaima panica.
Panza Penelopei = Curand dupa ce Penelopa a nascut pe Telemachus, Odysseus a fost nevoit sa plece in Razboiul Troian. In timpul indelungatei sale absente, Penelopa - spre deosebire de celelalte sotii ale grecilor plecati la razboi - a ramas credincioasa sotului ei, timp de 20 ani. A fost asaltata tot mai frecvent de numerosi petitori. In fata refuzului ei constant, acestia au ocupat palatul, si, pusi pe nesfarsite petreceri si ospete, au urmarit s-o ruineze. Ca sa scape de insistentele, presiunea si amenintarile lor, Penelopa a recurs la un siretlic: le-a promis ca atunci cand va termina de tesut o panza la care lucra, se va casatori cu unul dintre ei. Pentru a amana termenul, a desfacut noapte de noapte tot ceace lucrase ziua. Descoperita in cele din urma, a fost obligata sa se decida, dar a fost salvata in ultima clipa de sosirea lui Odysseus.
Pasarea Phoenix = Pasare fabuloasa, despre care vechii egipteni credeau ca ar fi trait peste 500 ani. Ar fi murit, aruncandu-se in foc, pentru ca apoi sa renasca din propria ei cenusa.
Patul lui Procust = Procust culca pe calatorii prinsi, pe un pat de arama; daca nu incapeau pe pat, le taia din picioare, iar daca erau prea scurti, le zdrobea oasele, intinzandu-le. A fost supus apoi de catre Theseus supliciului nascocit de el insusi.
Pazvante Chioru = La 25 septembrie 1806 bandele de carjalari ale turcului Pasvan-Oglu au trecut Dunarea la Calafat si au pradat Craiova; acest eveniment a ramas in amintirea poporului drept vremea lui Pazvan-Chioru.
Robot = Scriitorul ceh Karel Capek a folosit pentru prima data cuvantul Robot in piesa R.U.R.; la baza lui a stat cuvantul slavon robota (munca).
A trece Rubiconul = Pe vremea triumviratului Iuliu Cezar - Pompeius - Crassus, raul Rubicon (in Italia de est) constituia limita de demarcatie a sferelor de influenta dintre Iuliu Cezar si Pompeius. In urma conflictului intre cei doi, trupele lui Iuliu Cezar au trecut apele Rubiconului, ocupand Roma si alungand pe Pompeius.
Rubla = de la cuvantul rus Rubit (a taia o bara de argint in esantioane etalonate).
Sabia lui Damocles = Regele sicilian Dionysios I, pentru a-i arata cat de nesigura este soarta celor puternici, a atarnat la un banchet o sabie deasupra capului lui Damocles, sabie care se tinea numai intr-un fir de par.
Sandwich = Contele Earl of Sandwich (1718-1792), pasionat jucator de carti, nu gasea timp necesar sa manance, preferand sa ramana la masa de joc. Spre a nu intrerupe jocul, solicita servantilor sa-i aduca cate doua felii de paine, intre care era asezata o bucata de carne.
Sange albastru = In Evul Mediu aristocratii spanioli afirmau ca au sangre azul (sange albastru), dorind prin aceasta sa arate ca in venele lor nu curge sange arab sau evreiesc. Denumirea provine probabil de la faptul ca venele oamenilor cu piele alba apareau de culoare albastruie.
La sanul lui Avram = Expresie preluata dupa Evanghelia lui Luca (16,19-22): pilda omului bogat si a sarmanului Lazar, al carui suflet, dupa moarte, ar fi fost asezat de un inger la sanul lui Avram, respectiv ar fi ajuns in paradis.
Schei = Cartier din Brasov locuit in trecut si de slavi (slavii au fost numiti in trecut de romani schei).
Secretul lui Polichinelle = Un secret cunoscut de toata lumea...
A trece apa Styxului = Styx-ul a fost unul din fluviile Infernului mitologic, cu ape tulburi si noroioase, despre care se spunea ca ar face inconjurul pamantului. Muritorii care se scaldau in apa Styxului deveneau invulnerabili.
Tap ispasitor = Expresie larg raspandita, preluata din Vechiul Testament. In religia mozaica tapul si vitelul au reprezentat animalele cele mai des sacrificate la ofrande, spre spalarea pacatelor.
Trivial = In vechea Roma discutiile importante se purtau in incinta forum-urilor; chestiunile mai putin importante, zvonurile si barfele la tri-via, locul de intalnire a 3 strazi.
Ucraina - Kraina = De la cuvantul mongol Krain (Tara invecinata).
Unchiul Sam = In timpul razboiului americano-englez din 1812, fabricantul de carne Samuel Wilson a livrat conserve de carne Armatei Americane, fapt de care era f. mandru, aratand tuturor interiorul fabricii. Intr-o zi, un vizitator al fabricii a citit pe una din conserve intialele E.A.- U.S., dupa care a intrebat pe unul din angajati ce inseamna acele 4 initiale ? "N-am idee" - i-a raspuns aceasta - "probabil: Elbert Anderson si Uncle Sam". Gluma a prins si s-a raspandit rapid pe intreg teritoriul Statelor Unite. Samuel Wilson a murit in anul 1854. In anul 1861 parlamentul american a decis ca Uncle Sam sa devina simbolul oficial al USA.
Ungur = Cuvant de origina turca (Onogur) aparut dupa anul 670.
Valah = celto-galicii se autodefineau volker (l.lat. volcae). In vechea limba germana celto-galicii erau denumiti walh, walasg, walah (sec.8-12) sau walch (sec.12-16). Adjectivele corespunzatoare: wal(a)hisc, wel(hi)sch, waelhisch sau welsch, inseamna: romanic, latinic, strain, vorbitor al unei limbi straine. Cuvantul slavon vlah acordat romanilor provine din vechi cuvinte germane si se refera la acea grupa etnica din Balcani care in Evul mediu vorbea o limba romanica.
Cum ne-au denumit alte natii ?
Slavii: Vlahi, Valahen, Volohi, Vlasi
Turcii: Ulaghi
Ungurii: Olah
Germanii: Walachen
In vechi texte latine se mai gasesc si denumirile: Blachi, Blaci, Blacorum, Olacis.
Venetia = De la expresia latina a refugiatilor italieni sositi in orasul-laguna, in timpul invaziei hunilor, condusi de Atilla (452 d.C): veni et-iam (Si noi am venit).
Veni, vidi, vici = Cuvinte atribuite lui Iuliu Cezar, dupa rapida victorie de la Zella (Asia Mica) asupra trupelor lui Pharnaces din Pont.
Verdict solomonic = Legenda din Vechiul Testament prin se scoate in evidenta intelepciunea regelui israelian Solomon (1 Regi 3,16).
Victorie a la Pyrrhus = Pyrrhus a invins - pe muchie de cutit - romanii in Italia de sud in anii 280 si 279 i.C, suferind totodata pierderi f.grele umane si materiale.
Voce de Stentor = Cand Stentor striga, acoperea cu vocea sa glasurile a peste 50 de oameni.

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani