Optimizarea referat

Lectia 7: Optimizare

Optimizarea paginilor Web se poate realiza din mai multe perspective:

1. Optimizare pentru a obtine viteza mai mare de incarcare.
2. Optimizare pentru diverse browsere si versiuni.
3. Optimizarea mesajului transmis grupului tinta al sitului.
4. Optimizare pentru obtinerea unei pozitii mai bune la motoarele de cautare.

7.1. Optimizare pentru viteza de incarcare

Avand in vedere conexiunile majoritatii utilizatorilor de Internet din Romania, este foarte importanta viteza cu care se incarca paginile sitului pe care l-ai creat.
Pagina web pe care o deschizi in browser are o marime in kilobytes care se calculeaza astfel:

  • marimea paginii html, care contine textul propriu-zis si codurile + 16455xrg25gvd6o

  • marimea tuturor imaginilor apelate din pagina (tot ce inseamna grafica, poze, icon-uri, bannere etc.) +

  • marimea eventualelor applet-uri Java (in general cu extensia .class) sau a fisierelor Flash (.swf) care se incarca odata cu pagina.

Este bine ca suma tuturor acestora sa nu depaseasca 80-90 Kb. Bineinteles, este perfect daca reusesti sa realizezi pagini de 10 Kb fara sa afecteze aspectul general.

 
 
Atunci cand vizitezi alte pagini pe Internet, verifica marimea imaginilor si bannerelor: fa click dreapta pe suprafata acestora, apoi click pe Properties in meniul contextual care apare. Tine minte ca orice imagine care depaseste 25-30 de Kb are mai putine sanse sa fie afisata. In general, vizitatorii urmeaza un link din pagina fara sa mai astepte sa se incarce toate imaginile.

Aspectul grafic placut al unei pagini web nu este proportional cu marimea acesteia. Banner-ul din antetul acestei lectii are doar 13,2 Kb, iar imaginea din stanga are 5794 b. (Verifica!) rv455x6125gvvd

 
 
Optimizeaza intotdeauna imaginile pe care le folosesti intr-un site, utilizand editorul grafic preferat.
Cel mai bun editor grafic pentru optimizarea imaginilor pentru web este considerat Adobe Photoshop.

7.2. Optimizare pentru diverse browsere si versiuni

Este important de stiut ca peste 65% dintre utilizatorii romani de Internet folosesc Internet Explorer 4. Imediat ca rata de utilizare este IE 5. De aceea, pe masura ce realizezi situl, verifica aspectul paginilor cu unul dintre aceste browsere (acestea nu difera semnificativ la modul de afisare a paginilor HTML).

La final, verifica situl cu versiuni de Netscape si Opera. Este deosebit de util un alt PC, eventual mai vechi (486, 586) pe care sa ai instalate IE 3, Netscape 3 si Opera 5, fara nici un plug-in de Flash si fara sa aiba o versiune noua de ActiveX.

Daca publicul tinta al sitului il reprezinta firmele mari si mijlocii, este de asteptat ca acestea sa detina ultima generatie de computere, pe care se afla instalat cel putin Internet Explorer 5 sau Opera 6. Insa daca doresti ca mesajul sitului sa ajunga si la utilizatorii obisnuiti, este foarte posibil sa fie nevoie sa refaci unele parti din pagini astfel incat sa se vada perfect si cu browsere mai vechi.

7.3. Optimizarea mesajului transmisMesajul pe care doresti sa-l transmiti prin Internet este de tip vizual, ceea ce inseamna ca modalitatea de comunicare difera de fenomenele orale ale comunicarii aceluiasi mesaj. Comunicarea vizuala poate imbina stimulii verbali cu modalitati specifice de expresie non-verbala - grafica, culori folosite, semne iconice. Aceastea sunt forme paralele ale comunicarii ce pot sustine, dezvolta, nuanta sau, dimpotriva, diminua si contrazice mesajul comunicat.

Textul propriu-zis se supune unor norme pe care le-am abordat in lectia 4: "Principii de organizare vizuala" si in lectia 6: "Design pentru web". Similar, semnificatiile culorilor le gasesti in lectia 5: "Folosirea culorilor. Semnificatii".

7.4. Optimizare pentru motoarele de cautare

Pentru ca situl tau sa fie afisat printre primele la motoarele de cautare, respectivul motor va face un punctaj pe baza unor informatii care i se par relevante. In general, modul de alcatuire al acestui punctaj nu este facut public, tocmai pentru a evita urcarea unui site pe un loc nemeritat, prin artificii de design.

Fiecare motor de cautare are propriile reguli.

Dupa observatiile noastre asupra motorului Google, criteriile, in ordinea importantei, sunt urmatoarele:

  1. titlul paginii trebuie sa contina cuvintele cheie, eventual cu majuscule

  2. situl trebuie sa fie bine ancorat in comunitate, adica sa aiba cat mai multe linkuri spre paginile acestuia din alte situri, motoare, directoare (in special directorul Yahoo). Pentru a verifica cate linkuri ai spre situl tau, fa o cautare cu Google dupa "link: https://www.situl.tau".

  3. cuvintele cheie sa se repete in pagina, chiar si de 20 de ori (alte motoare depuncteaza pentru repetitia unui cuvant mai mult de 8 ori). De asemenea, sa fie imprastiate in pagina - la inceput, mijloc si sfarsit

  4. cuvintele cheie sa fie incluse in H1 sau H2

Ai mai jos cateva linkuri la pagini care incearca sa descrie modul de punctare a motorului Google. Daca urmaresti evolutia sitului tau in pagina de cautare Google dupa cuvintele cheie la care doresti sa fii printre primii, poti stabili si singur aceste criterii:

Similar, pentru Altavista:

  • https://www.topwebsite.co.uk/altavista.shtml

Pentru alte informatii, incearca o cautare dupa "ranking Google" chiar cu Google (paginile in engleza). Pentru Altavista, "ranking Altavista" etc.

 
 
- Pe ce pozitie in Google esti acum la cautare (in limba romana) dupa cuvintele cheie relevante pentru continutul sitului tau?
- De ce?
Raspunde in cadrul Seminarului Online din aceasta saptamana.

Cateva informatii despre optimizarea siturilor web din primele doua perspective gasesti pe situl xprim.ro.

Aceasta lectie a fost realizata in colaborare cu 1educat.ro - portal de cursuriCopyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani