Periada stalinista - regimul lui Gheorghe Gheorghiu Dej referat

Periada stalinista:regimul lui Gh.Gheorghiu Dej

 

La 30 decembrie 1947 s-a proclamat Republica Populara Romana.Acesteveniment a creat conditiile realizarii statului totalitar.Primul pas in acest sens l-a constituit formarea Partidului Muncitoresc Roman din P.C.R SI P.S.D.R.Din 1965 s-a numit P.C.R.Al doilea pas spre totalitarism l-a constituit adoptarea constitutiei din 1948 dupa modelul constitutiei Sovietice.Intreaga putere in stat era detinuta de un parlament unicameral numait Marea Adunare Nationala.
P.C.R a actionat cu rapiditate pt a transforma tara dupa modelul sovietic stalinist.

I Stalinismul economic a insemnat:

  1. Nationalizarea interprinderilor 11 iunie 1948,etalizarea bancilor(trecerea in proprietatea statului).Minele si interprindele de transport au trecut in proprietatea statului.

  2. Cooperativizarea agriculturii adica trecerea in proprietatea colectiva a bunurilor apartinand gospodariilor taranilor.Taranii au refuzat sa se inscrie in C.A.P,motiv pt care 80.000 au fost arestati.Pana in anul 1962 au fost colectivizate 96% din terenurile arabile ale tarii. 32474ejc23nyf7g

  3. Industria a inceput sa fie condusa dupa planuri cincinale (primul 1951-1955)

Aceste planuri au stabilit ritmuri inalte de dezvoltare si nu au tinut seama de posibilitatile tarii.

II Stlinismul politic inseamna detinerea puterii de un singur partid politic sprijinit de securitate(politia politica)-1948

Masuri luate:

a)Desfiintarea partidelor politice(P.N.T si P.L). jy474e2323nyyf

b)Lichidarea presei independente

c)Cei care se impotriveau regimului au fost inchisi in lagare de munca(loc unde sunt inchisi detinutii politici) si inchisori(Sighet,Gherla,Pitesti).La Pitesti s-a folosit experimentul de reeducare ce consta in torturi fizice si psihice in urma carora individul era obligat sa cedeze si sa devina complice al calailor.Un alt loc sinistru era canalul Dunare-Marea Neagra in care au fost inchisi 80.000 de oameni,multi dintre ei murind din cauza condtiilor inumane.

d)Dej si-a inlaturat rivalii intre care Lucretiu Patrascanu ce a fost destituit din functia de ministru al Justitiei (1948) apoi condamnat la moarte in 1954.Si ceilalti adversari au fost inlaturati:Ana Pauker,Vasile Luca.e)In 1948 s-a infiintat Securitatea(politia politica).Alegerile parlamentare din 1948,1957,1961,1965,au fost castigate de comunisti(99%).

Gheorghe Ghiorghiu Dej a fost primul dictator comunist din istoria Romaniei.

III Stlinismul cultural a insemnat ruperea legaturilor cu Occidenul si adoptarea modelului sovietic.Ivatamantul a fost organizar dupa modelul Sovietic,iar istoria s-a rescris pe baze marxist-leniniste.S-a reintrodus ca obigatorie limba rusa in scoli.Presa si tipariturile erau cenzurate.Biserica o fost subordonata comunistilor, iar cea greco-catolica a fost obligata sa se uneasca cu cea ortodoxa.In 1953 moare Stalini si incepe un proces de destalinizare.

IV Politica externa

In anul 1949 Romania a semnat acordul de constituire a C.A.E.R,iar in anul 1955 tratatul de constituire a aliantei militare numita Tratatul de la Varsovia opus N.A.T.O.In anul 1958 s-au retras trupele sovietice din tara dupace in 1956 au infrant revolutia maghiara fiind ajutati de romani.Romania refuza sa fie alaturi de Rusia in dorintele acesteia de hegemonie asupra miscarii comuniste si muncitoresti internationale.In acest sene a avut ca si aliat pe China.Romania se impotriveste planului VALEV initiat de Moscova,ce prevedea crearea unei regiuni economice agricole cu teritorii U.R.S.S,Romania si Bulgaria.

Concluzie:

Principala caracteristica a statului in perioada 1948-1965 a fost accentuirea functiei represive.

-in 1945 au fost deportati mii de etnici germani in stepe rusesti pe motivul colaborarii cu nazistii.

-in 1948 sate cu populatie sarbeasca de la granita cu Iugoslavia au sramutate in Baragan pt a nu fi contaminati cu ideologia lui Tito care nu recunostea autoritatea lui Stalin in tara.

-Biserica Unita a foste desfiintata

Iuliu Mniu,Ion Mihalache si Dinu Brateanu au fost inchisi.Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani