DROGURILE - DROGUL, O POVESTE FARA HAPPY-END referatDROGURILE
DROGUL,O POVESTE FARA HAPPY-END

Drogurile contamineaza ,corup, distrug indivizi si societati , curma vieti, dar pot sa destabilizeze si state , macinandu-le si dezechilibrandu-le mecanismele politice. Veniturile anuale obtinute de traficantii de droguri reprezinta 10 %din totalul comertului international de marfuri. In 1990 volumul global al traficului de droguri a insumat 750 de miliarde $.

In anul 1990 , cancelarul Germaniei Helmut Kohl afirma, bazat pe statistici, privind evolutia consumului de droguri in propria tara ,ca aproximativ 1.000 de toxicomani mor anual si ca 70.000 de persoane recurg la droguri dure. Ca in 1990 consumul de stupefiante ,sub diferite forme a provocat o crestere a mortalitatii cu peste 300%in comparatie cu 1989. Se pare insa ca cifra era cu mult mai mare.

DESPRE DROGURI


DROG- inseamna materie prima de origine vegetala ,animala sau minerala, care se foloseste la prepararea anumitor medicamente . Drogarea are repercusiuni negative asupra organismului si inseamna administrarea exagerata de medicamente.

Drogurile sunt substante nocive si periculoase pe care toxicomanii le administreaza pentru a-si provoca stari halucinante si euforice . Drogurile induc consumatorului dependenta .Aceasta este starea psihologica si fizica exprimata prin dorinta nestapanita de a folosi drogul in scopul experimentarii unor noi stari psihologice sau fizice .Dependenta apare sub mai multe forme si anume :toleranta ,obisnuinta ,dependenta propriu-zisa.

Toleranta este forma de dependenta fizica ce apare cand organismul se obisnuieste cu drogul , necesitand cantitati crescande pentru a obtine aceleasi efecte . Aceasta stare se inrautateste cand anumite droguri sunt folosite in doze mari si pe perioade lungi de saptamani si luni , caci impune folosirea lor tot mai frecventa. Cand folosirea drogului se intrerupe ,apar reactii specifice:ameteala, dureri de cap , neliniste , transpiratie si somn agitat . Severitatea acestor simptome variaza in functie de drogul folosit.

Capacitatea drogurilor de a produce dependenta se studiaza prin experimente pe animale de laborator. Drogurile administrate repetat au un inalt potential spre abuz. Acestea sunt opiul, alcoolul, cocaina si barbituricele. Marijuana si halucinogele produc dependenta la oameni chiar daca acest efect nu apare totdeauna la animala de laborator. Efectele drogurilor sunt psihotrope, halucinogene, psihodisleptice, psiholeptice, psihoanaleptice. Cele psihodisleptice sunt cele mai periculoase, pentru ca deregland activitatea mentala, determina comportamente patologice. Drogurile psiholeptice deprima tonusul psihic si emotional, scad activitatea mentala, provocand stari de apatie. Drogurile psihoanaleptice, din contra, stimuleaza activitatea psihica, intelectuala si emotional. Combaterea drogurilor, indiferent de natura lor, constituie o preocupare importanta a fiecarui stat cat si pentru comunitatea mondial, in intregul ei. S-au creat in acest sens Divizia de Stupefiante din cadrul Secretariatului ONU ( cu sediul la Viena ) , Interpolul, ca institutie politie-neasca interstatala si Departamentele de lupta anti-drog din ministerele de interne ale multor tari ,printre care si Romania.ALCOOLUL SI TUTUNUL


Alcoolul este probabil cel mai comun drog. Este folosit in aproape toate colturile lumii. Acesta se formeaza atunci cand drojdia ( particule mici de mucegai ) fermenteaza zaharuri in mod natural, in fructe ca strugurii si in se-minte, cum ar fi cele de orz. Vinul, berea, cidrul si tariile, cum ar fi whiskey-ul

Ginul si romul,contin toate alcool .

Acest drog actioneaza asupra creierului in doua moduri. Este un anestezic ce armonizeaza senzatii si sentimente. Este de asemenea un depresiv, ce incetineste actiuni si reactii .Alcoolul il poate face pe cel care-l bea sa se simta mai fericit, mai spiritual si mai increzator . Cu toate acestea ,ca si in cazul multor droguri, doar cel care il consuma se simte astfel. Ceilalti , insa, vad lucrurile asa cum sunt.

Majoritatea oamenilor pot sa-si controleze consumul de alcool. Acestia sunt

"bautori sociali", iar alcoolul se gaseste in magazine, baruri si restaurante. Insa abuzul de alcool este o problema grava in multe tari , fiind strans legata de accidente rutiere , crime, sinucideri, violenta si abuz sexual.

Puterea alcoolului, ca viciu, este evidenta atunci cand o persoana dependenta de acesta inceteaza sa-l mai consume . Aceasta persoana poate suferi de anumite simptome ale renuntarii la alcool ,de pilda delirium tremens.Acestea cuprind transpiratia , tremuratul ,greata si halucinatiile .

Nicotina din tutun este un drog consumat pe scara larga in societate . Fumatul frunzelor uscate ale plantei de tutun este foarte nociv din punct de vedere fizic. Fumatul poate provoca unele forme de cancer,

cum ar fi cel la plamani si gat , poate ,de asemenea ,cauza unele boli ale inimii si ale vaselor sangvine , probleme ale plamanilor, ca bronsita,precum si tulburari la copiii nenascuti ai unei femei fumatoare .

Aceste boli sunt provocate in special de alte ingrediente din fumul de tabac, cum ar fi vaporii de tar si monoxidul de carbon.

Persoanele care inspira fumul de tigara in mod regulat -fumatorii pasivi-se afla si ele in pericol.


Nicotina insasi poate contribui la stimularea unei persoane, facand-o sa se simta mai alerta si mai plina de viata. Fumatorii se obisnuiesc rapid cu fumatul si trebuie sa fumeze mai mult pentru a obtine acelasi efect.Intreruperea obiceiului

Exista cateva metode de intrerupere a consumului sau a dependentei de droguri. Acestea cuprind :

-administrarea unor medicamente speciale, sub supraveghere medicala ;

-tratamente de psihoterapie sau forme similare de tratament ;

-aderarea la grupuri formate din fosti consumatori ;

-reabilitare intr-un centru de dezintoxicare ;

-detasarea de situatia sau grupul social unde a inceput consumul de droguri ;

-si combinatii ale acestora .

Multe din cele enumerate mai sus costa bani, iar unele societati nu asigura resurse adecvate in vederea abtinerii de la consumul de droguri s reabilitarii. De asemenea, reusita depinde de puterea vointei si motivatia consumatorului insusi.

Drogurile sunt uneori folosite de sportivi cu scopul imbunatatirii perfor-mantelor lor. Administrarea steroizilor anabolici, care fortifica muschii, sau a altor stimulente, cum ar fi amfetaminele, este considerata frauduloasa, iar aceste droguri au fost interzise de toate organizatiile sportive responsabile.

Consumul unor droguri poate duce chiar la crime. Se recurge adeseori la jafuri, spargeri si alte infractiuni, in vederea obtinerii banilor pentru cumpara-rea drogurilor. Acest lucru se intampla mai ales in cazul drogurilor puternice, care creeaza dependenta si care sunt adesea cele mai scumpe. Detinerea sau consumul oricarui drog interzis prin lege reprezinta o infractiune.
BIBLIOGRAFIE


"Planeta albastra", Nr.41/2001

"Planeta albastra", Nr.61/2003

"Arborele lumii"

Copyright © Contact | Trimite referat


Ultimele referate adaugate
Mihai Beniuc
   - Mihai beniuc - „poezii"
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - Mihai eminescu - student la berlin
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Mircea Eliade - Mioara Nazdravana (mioriţa)
Vasile Alecsandri Vasile Alecsandri
   - Chirita in provintie de Vasile Alecsandri -expunerea subiectului
Emil Girlenu Emil Girlenu
   - Dragoste de viata de Jack London
Ion Luca Caragiale Ion Luca Caragiale
   - Triumful talentului… (reproducere) de Ion Luca Caragiale
Mircea Eliade Mircea Eliade
   - Fantasticul in proza lui Mircea Eliade - La tiganci
Mihai Eminescu Mihai Eminescu
   - „Personalitate creatoare” si „figura a spiritului creator” eminescian
George Calinescu George Calinescu
   - Enigma Otiliei de George Calinescu - geneza, subiectul si tema romanului
Liviu Rebreanu Liviu Rebreanu
   - Arta literara in romanul Ion, - Liviu RebreanuScriitori romani